© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 18 Μαΐου 2007

Το ουσιαστικό πνευματικό γεγονός της τελευταίας πεντηκονταετίας στο Τζάντε



Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΑ ΦΥΛΛΑ

Με πολλή χαιρεκακία (τ’ ομολογώ!) υπογραμμίζω τη σκληρή (πλην δίκαιη) πραγματικότητα, ότι τα πολιτικά και κοσμικά πράγματα του κάθε καιρού και τόπου έχουν πάντοτε ημερομηνία λήξης ορατή, ευτυχώς!!!
Ανασύροντας στοιχεία και σημεία από τη συλλογική Μνήμη τού μόλις παρελθόντος μισού αιώνα μετασεισμικού Τζάντε μας, η έκδοση του Περιοδικού Επτανησιακά Φύλλα, νοηματοδοτεί -θεωρώ- τ’ άνευρα και άνοστα πενήντα τελευταία χρόνια μοναξιάς μας.
Γεννήθηκε από τον Ντίνο Κονόμο το 1945 εξ αγάπης πολλής και, με μια μικρή σιγή μετά την εκδημία του (1990), υιοθετήθηκε το 1995 από τον Διονύση Σέρρα (εξ αγάπης πάλι πολλής, δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί διαφορετικότερα) και φθάνει εύρωστη μέχρι τις μέρες μας, παρά τα βιοτικά της προβλήματα. Ισχύει δηλαδή για περίπου έξι δεκαετίες, μα καλύπτει το ιστορικό γίγνεσθαι της Ζακύνθου (κυρίως) και των άλλων Ιόνιων νησιών «απ’ αρχής και μέχρις των εσχάτων».

Η σεμνή αυτή φιλολογική, λαογραφική και ιστορική περιοδική έκδοση ξεπροβάλλει αποφασιστικά μες από τους καπνούς μιας πολυταλανιζόμενης τότε πατρίδας και πασχίζει ν’ αναπνεύσει, διασώζοντας ψήγματα Ιστορίας, ώστε να συμπληρωθεί το ανακατωμένο παζλ της τοπικής μας ιδιαιτερότητας. Έγραφε ο Κονόμος το Νοέμβριο του 1945 στο «Προλογικό» του: "Στους ώμους μας βαραίνουν η κληρονομιά του παρελθόντος και του παρόντος οι απαιτήσεις… (…) Βασικός σκοπός είναι το σήμερα. Αυτό έχουν υποχρέωση οι πνευματικοί άνθρωποι να μελετήσουν. Κι αυτό να τραγουδήσουν. Κι αυτό να μετουσιώσουν σε μορφές Τέχνης. Μα σ’ αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει κι η γνώση των περασμένων. (…) Απ’ αυτή τη μελέτη θα βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα που θα συνδέσουν το χτες με το σήμερα και θα γίνουν παρορμητικά παραγγέλματα για το αύριο…(…)".

Από τότε και για όλη την υπόλοιπη ζωή του κατέθεσε ο Κονόμος, μες από τα μεστά φύλλα των «Φύλλων» του, πλείστες όσες αθέατες μέχρι τότε στιγμές των «περασμένων μεγαλείων» μας, πολυτιμότατες για την αρτίωση του πολιτισμικής και ιστορικής μας ύπαρξης. Άθλος εκδοτικός, αν μάλιστα συλλογιστούμε την «εκτός εμπορίου» κυκλοφορία τους, ουσιαστική προσφορά στον τόπο μας εκ των ων ουκ άνευ. Δεκαέξι τόμοι γνώσης κι επίγνωσης, τρόπος εξόδου από την κοινοτική μας απόγνωση!!!

Η άξια συνέχεια των Επτανησιακών Φύλλων από τον ποιητή και μελετητή Διονύση Σέρρα πατά στέρεα στις γόνιμες και αξιοπρεπείς ιδιαιτερότητες του πρώτου διδάξαντος. Δυσεύρετα στοιχεία κατατίθενται. Άγνωστες πτυχές ξετυλίγονται. Νεότερες ματιές στα γεγονότα αποτυπώνονται, θεμελιωμένες πάντως στη σύγχρονη μεθοδολογία και στις επιτάσεις της επιστήμης. Ανοίγματα στη σύγχρονη επτανησιακή δημιουργία πραγματοποιούνται. Βήμα ή παρατηρητήριο παρέχεται στους αθεράπευτους (μα υγιείς) λάτρεις του χτες και του αύριο της φιλτάτης γενέτειρας. Με άλλα λόγια, επτά επιπλέον τόμοι επτανησιακού υλικού, κάμποσες δηλαδή χιλιάδες σελίδες αυτογνωσίας μας γεφυρώνουν δημιουργικά το μέγα «χάσμα πού άνοιξε ο σεισμός», ο κάθε είδους σεισμός της τελευταίας πεντηκονταετίας!!!

Με πολλή χαιρεκακία (τ’ ομολογώ!) ψηφίζω ανεπιφύλακτα Επτανησιακά Φύλλα, έναντι όλων των άλλων νάνων γεγονότων των τελευταίων πενήντα χρόνων μοναξιάς μας, που (ευτυχώς) δεν θα γράψει η Ιστορία!!!
π. Π.Ν.Κ.

1 σχόλιο:

Μπάμπης Πυλαρινός είπε...

Ψηφίζω και εγώ Επτανησιακά φύλλα και ιδιαιτέρως το δάσκαλο μου Διονύσιο Σέρρα με θαυμασμό και τιμή για το έργο του.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails