© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Διασχίζοντας τη Via U. Foscolo




Πριν από μια τετραετία είχα την ευκαιρία να βρεθώ στην Κάτω Ιταλία, νοτιοδυτικά της πόλης Λέτσε, σ' έναν μικρό Δήμο, το Σολέτο (Soleto), ο οποίος ανήκει στην συνένωση των ελληνόφωνων ή ελληνογενών Δήμων, που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, υπό την κοινή ονομασία Γκρετσία Σαλεντίνα (Grecia Salentina).

Η επίσκεψη εκεί, μαζί με τον τότε Δήμαρχο Αρκαδίων της Ζακύνθου και διάφορους φορείς της περιοχής μας, είχε ως σκοπό την πρώτη επαφή μας με τους Δημότες του Σολέτο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων μας, η οποία εντέλει συνέβη το Καλοκαίρι του 2005.

Ανάμεσα στα πολλά και διάφορα, που συνέβησαν εκεί, τριγυρίζοντας μάλιστα σε δρόμους, εκκλησίες και κατοικίες, μού προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και ευχάριστη έκπληξη η εντοιχισμένη σε μαρμάρινη πλάκα ονομασία μιας οδού. Έγραφε "VIA U. FOSCOLO". Δηλαδή, "Οδός Ούγου Φώσκολου"!

Κατανοείτε, τη χαρά και τη συγκίνηση όσων την εντοπίσαμε! Βεβαίως, είναι τοις πάσι γνωστό, ότι ο Φώσκολος τιμάται ιδιαίτατα στην Ιταλία όχι μόνον με ονοματοθεσίες οδών, είναι σαφώς εθνικός ποιητής των φίλων μας Ιταλών, αλλά η ταπεινή εκείνη οδός είχε κάτι από Ζάκυνθο, ή μάλλον ένωνε δι' αυτής της πλάκας τις δυο πατρίδες του Μεγάλου Ποιητή!

Αυτά θυμήθηκα, ανασκαλεύοντας φωτογραφίες και θέλησα να Σάς κάμω κοινωνούς της όμορφης εκείνης συγκίνησης!
π. Π. Κ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένας ακόμη Μεγάλος που έχει τις ρίζες του εκεί. Όσο τον θυμούνται οι σύγχρονοι, τόσο παραμένει αιώνιος. Εσείς μάλλον σηκώνετε το χρέος αυτό,και διατηρείτε τη Μνήμη, γιατί είναι απογοητευτική η αδιαφορία και η ισοπέδωση των πάντων που βασιλεύει στον τόπο μας. Έτσι πεισματικά και χωρίς αιτία ή έστω ένδειξη, εξακολουθώ πάντα να ελπίζω κατα πάντα και δια πάντα... Καλή σας μέρα και να είστε πολύ καλά.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Αξια, ικανά και σπουδαία τέκνα, γεννήματα της ....όμορφης Ζάκυνθος

Μετ'ασπασμών τε και εναγκαλισμών

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Αχ, αυτή η Μνήμη. Σε κάποιο μου ποίημα λέω "Μνήμα μου Μνήμη...". Δεν ξέρω γιατί...

Με τη Μνήμη διασώζουμε όντως πράγματα και καταστάσεις. Είναι, τρόπον τινά, η σωσίβια λέμβος μας προς την Αιωνιότητα, στο Επέκεινα!...

Επίσης να είσαι καλά!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κυρά των Γλάρων,

Ναι, ο Φώσκολος ανήκει στη χορεία των Μεγάλων κι Επιφανών Ζακυνθίων. Στέκει επάξια δίπλα στον Σολωμό, τον Κάλβο, τον Ξενόπουλο, τον Ρώμα, τον Καρρέρ και κάμποσους άλλους του Πανθέου της Γραμματείας μας!

Καλό ΨυχοΠαρασκευοΣάββατο!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails