© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Ο Διονύσιος Σολωμός στο Johannesburg

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ
Ο Σύνδεσμος Ζακυνθίων και Επτανησιακού Πολιτισμού Νοτίου Αφρικής, σε συνεργασία με την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Johannesburg, τη Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως, το Γραφείο Συντονίστριας της Εκπαίδευσης υποσαχαρικής Αφρικής, το ΣΑΕ και την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στο πλαίσιο του Έτους Σολωμού, συνεχίζει τις παρουσιάσεις και εκδηλώσεις μνήμης του Εθνικού μας Ποιητή στη Νότιο Αφρική.
Ο Διονύσιος Σολωμός παραμένει μια μέγιστη μορφή του Ρομαντισμού του 19ου αιώνα για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, και όχι μόνο, αλλά κυρίως η κυρίαρχη προσωπικότητα που συγκεντρώνει και ενεργοποιεί διαρκώς το ιστορικό, πνευματικό, αλλά και συναισθηματικό ενδιαφέρον των απανταχού Ελλήνων στα πέρατα του κόσμου.
Στις Εκδηλώσεις θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Διπλωματικών Αρχών, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής καθώς και άνθρωποι από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Η έναρξη της τριήμερης συνάντησης θα γίνει στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, 11.15πμ.. Θα προβληθεί η ταινία του Τώνη Λυκουρέση «Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν», που μεταγλωττίστηκε στην Αγγλική ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό από την Ε.Ρ.Τ. και θα προλογηθεί από τον αγωνιστή της ελευθερίας Δικηγόρο κ. Γιώργο Μπίζο.
Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της Έκθεσης Έργων της διεθνούς φήμης χαράκτριας κ. Άριας Κομιανού με θέμα «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος», καθώς και αντίγραφα έργα της έκθεσης του Δ. Σολωμού της Βουλής των Ελλήνων που ευγενικά παραχώρησε, και το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Διαχρονικότητα του Έργου του Διονυσίου Σολωμού, η Ελληνική Γλώσσα και οι Έλληνες της Διασποράς».

Κύριοι ομιλητές θα είναι οι:
1. Δρ Νικόλαος Κουρκουμέλης (Αθήνα), με θέμα: «Ο Σολωμός και τα Ελληνικά των Ιονίων».
2. Δικηγόρος Γεώργιος Μπίζος (Νότιος Αφρική), με θέμα: «Η Διαχρονικότητα του Ύμνου της Ελευθερίας».
3. Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας (Ζάκυνθος), με θέμα: «Νεότερα ερμηνευτικά κλειδιά για την Σολωμική Ποίηση».
4. Καθηγήτρια Jolanda Capriglione (Ιταλία), με θέμα: «Σολωμός, ο Ιταλός της Ελλάδος».
5. Καθηγητής Β. Hendrickx (Νότιος Αφρική), με θέμα: «Σκοπός και στόχος. Έτος Σολωμού».

Η συνάντηση της πρώτης μέρας θα κλείσει με τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Ποιητή στους χώρους της Σχολής, την οποία φιλοτέχνησε ο εικαστικός Διονύσιος Πάλμας.
Το Σάββατο στις 10.00 πμ θα λάβει χώρα διάλεξη στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ.
Στις 18.00 μμ θα πραγματοποιηθεί μεγάλη Συναυλία στην αίθουσα της Κοινότητος του Germiston με τίτλο «ΑΣΤΡΑΨΕ ΦΩΣ». Στη συναυλία το επτανησιακό παραδοσιακό σχήμα «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος», που ταξιδεύει στη Νότιο Αφρική για πρώτη φορά για το σκοπό αυτό, θα παρουσιάσει ένα μεγάλο κομμάτι μελοποιημένης ποίησης του εθνικού ποιητή, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τρεις νέες συνθέσεις σύγχρονων ζακυνθινών συνθετών και θα ακουστεί ο Ύμνος εις την Ελευθερία, όπως πρωτοτραγουδήθηκε στη Ζάκυνθο πριν μελοποιηθεί από τον Νικόλαο Μάντζαρο.
Επίσης στη συναυλία θα συμμετέχουν και τα ακόλουθα Ελληνικά Καλλιτεχνικά σχήματα της Νοτίου Αφρικής: α) Ελληνική Πνευματική Κίνηση (ΕΠΝΕΚ), β) Μαθητική Χορωδία ΣΑΧΕΤΙ και γ) Σχήμα Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής.

Σε μήνυμα που έστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού για το Έτος Σολωμού, κ. Θεόδωρος Κασσίμης, αναφέρει:

«Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την πραγματοποίηση Διεθνούς Συνεδρίου για τον Εθνικό μας Ποιητή Διονύσιο Σολωμό στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ στο πλαίσιο της διοργάνωσης του "Έτους Σολωμού" στη Νότιο Αφρική ύστερα από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ζακυνθίων και Επτανησιακού Πολιτισμού Ν. Αφρικής και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Το Συνέδριο αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη του μεγάλου έργου και της σπουδαίας πνευματικής προσωπικότητας του Εθνικού μας ποιητή. Ένα έργο πολυσήμαντο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού.
Η διοργάνωσή του καταδεικνύει δε, την σημαντική προσφορά των Ζακυνθίων και Επτανησίων της Ν. Αφρικής, που κρατούν άσβεστη μέσα τους τη φλόγα του Ελληνικού Πολιτισμού, τη σπίθα της Ελληνικής Ψυχής, τις αξίες και τα ιδανικά που διαπνέουν το έργο του Διονυσίου Σολωμού. Είναι αυτό το αξιακό σύστημα που ακτινοβολεί, με την οικουμενική του διάσταση και την ανθρωποκεντρική του δομή, διαχρονικά.
Εκφράζοντας τα θερμά συγχαρητήριά μου σε όλους όσους εργάσθηκαν για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, αλλά και εν γένει του "Έτους Σολωμού" στη Ν. Αφρική, θα ήθελα να ευχηθώ ολόψυχα κάθε επιτυχία».

13 σχόλια:

thras είπε...

o Σολωμός είναι πολύ καλός.Και μελοποιημένος απ' τον ξυδάκη ακόμη καλύτερος!

Ένα παράπονο όμως: Σήμερα όπως όλοι ξέρετε ήταν η εθνική εορτή.Επειδή εγώ αυτά δε τα μπορώ γιατί πιστεύω ότι ενισχύουν τον εινικισμό, και ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ για τη χρησιμότητα και για το λόγο ύπαρξης εθνικού ύμνου και σημαίας, λίγο πριν αρχίσουν τον εθνικό ύμνο, επιχήρησα να βγω απ' την αίθουσα.Ε λοιπόν, κανείς καθηγητής δε μ' άφησε έστω κι αν χρησιμοποίησα την πρόφαση ότι θέλω να πάω τουαλέτα. Πού είναι η ελευθερία λοιπόν?

dokisisofi είπε...

sta kokala ta iera
:)
paloukosou re paidi mou ki esi ekei!



p.k alithevei oti prin apo ton imno stin eleftheria tou Solomou oi Ellines epsallan to "ti ipermaxo" ?
i mpos ekeino to allo to

"Gia tis patridos tin eleftherian
gia tou Xristou tin pistin tin Agian
gi'afta ta dio polemo
mafta na ziso epithimo
ki an den ta apoktiso
ti m'ofelei na ziso???""

ego pantos tha ta protimousa

P. Kapodistrias είπε...

@ Θρασύβουλε.
Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα.
Καλό είναι να στηριζόμαστε στην ελευθερία της συνείδησης απ' τη μια! Απ'την άλλη όμως είναι ανάγκη να υπάρξουν καλά και δημοκρατικά δομημένοι κι εφαρμοζόμενοι κανόνες, βάσει των οποίων θα κάνουμε παιχνίδι. Αν συμφωνούμε μετέχουμε, αν δεν συμφωνούμε βγαίνουμε παντελώς απ' το παιχνίδι.

@ Dokisisofi. Σ' επισκέφτηκα χτες, χτύπησα πορτοπαράθυρα, αλλά φωνή βοώντος... Άσε, λέω, μπορεί να βρίσκεται αλλού!!!...

Ως προς τον πρώιμο Εθνικό μας Ύμνο, δεν είμαι σίγουρος. Όποιος απ' τους φίλους ξέρει κάτι, ας καταθέσει.
Ως προς την περί Ύμνου προτίμηση, τι θα έλεγες για το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας;

thras είπε...

δε νομίζω πως χρειάζεται να βγούμε έξω απ' το παιχνίδι.Εξαρτάται βέβαια και απ' το τι εννοείς παιχνίδι...πάντως αν εννοείς την κοινωνία ως παιχνίδι, τότε πέφτεις στην παγίδα του ολοκληρωτισμού.
δοκισίσοφη, το τραγουδάκι αυτό που έστειλες είναι αισχρό..δεν είναι αισρό να λες ότι πιστεύεις στο χριστό και να τον βάζεις μετά την πατρίδα?Τι είναι οι πατρίδες μετά τον χριστό?ένα τίποτα!

μας το επιβεβαιώνει και ο σολωμός αυτό.δεν ήξερε ελληνικά, πλήρωνε για να του λένε λέξεις.κι όμως αυτό που έγραψε έγινε εθνικός μας ύνος.αν και είμαι κατά των εθνικών ύμνων, αυτό το γεγονός είναι πολύ συγκινητικό και χαρακτηριστικό της πανανθρώπινης αξίας της ποίησης.Ο σολωμός είναι πάντως γενικά παρεξηγημένος ως ποιητής εξαιτίας του εθνικού ύμνου.Έπρπε να τον ακούσω μελοποιημένο απ' τον ξυδάκη για να καταλάβω τι αξίζει.μέχρι τότε τον είχα κι εγώ παρεξηγήσει.ο σολωμός είναι παρα πολύ τέλειος!

thras είπε...

Το "να λες" δεν αναφερόταν σε σένα δοκισισοφάκι μου, γενικό ήταν!Γι' αυτούς που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

P. Kapodistrias είπε...

Θρασύβουλε,
βλέπω ότι για όλα τα θέματα θέλεις να έχεις ένα λοξό κοίταγμα. Δεν είναι κακό. Αρκεί να μή γίνεται τούτο απλά και μόνον ως λόγος αντιλογίας, όπερ μικρή αυτοκόλαση...
Όπως, λοιπόν, έχει καταστεί στις μέρες μας εξόχως μεταμοντέρνο,μετά τις παρελάσεις, τη σημαία, την προσευχή, τον εκκλησιασμό, το μάθημα των Θρησκευτικών κλπ. παρόμοια, έχουμε το δικαίωμα ν' αμφισβητούμε και τον 'Υμνο. Καμιά αντίρρηση. Ό,τι θέλει ο λαός. Έστω κι αν πρόκειται για μειονότητα. Προσωπικά (παράξοδο αυτό) ανέκαθεν έπαιρνα το μέρος των μειονοτήτων, αισθανόμενος κι εγώ μέλος τους. Σ' ένα πρόσφατο μάλιστα ποίημα λέω:

"Μια ζωή στη μειονότητα
με σώμα
ή χωρίς."

Έτσι κι αλλιώς, η πρόοδος και η προώθηση υψηλών καταστάσεων του πνεύματος, όλες οι "υπόθεσες ψυχικές", που θάλεγε κι ο Σολωμός, διαδραματίζονται στο περιθώριο, στη μοναχικότητα, στον τόπο του αναχωρητισμού, στη γειτονιά του Ονείρου, στη σχοινοβασία μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Να σού εξομολογηθώ (εις επήκοον όλων) και τούτο: Πλείστες όσες φορές, λόγω φύσης και θέσης, αισθάνθηκα στριμωγμένος να μετέχω σε πράγματα που δε συμφωνούσα. Ευτυχώς, μόνον εν σώματι. Η ψυχή μου έκανε πάντα φτερά και ήταν αλλού...
Δεν είχα και δεν έχω την ευκολία να βγω παντελώς απ' το κοινωνικό (μακάβριο συχνά) παιχνίδι. Γι' αυτό μιλώ για εν σώματι μόνον παρουσία μου...
Στις δύσκολες στιγμές του θορυβώδους και ασφυκτικού περίγυρου με τις συμβάσεις και τον καθωσπρεπισμό του, έλεγα στον εαυτό μου: "Ηρέμα. Κι αυτό θα περάσει. Άστους να λένε και να κάμουν. Εσύ σε λίγο θα βρεθείς ενώπιος ενωπίω με την Ποίησή σου, οπότε μπορείς δι' αυτής να τους εκδικηθείς."
Έτσι που λές, φίλε μου. Τους εκδικιόμουν πάντα (και τώρα ακόμη και πάντα) μ' ένα Ποίημα!!! Χαιρέκακα και ανένοχα!!!

Συνοψίζω: Μετέχω στο παιχνίδι μόνο εν σώματι. Δεν μπορώ να κάμω αλλιώς. Ήρθαν τα πράγματα έτσι και δεν κατάφερα να βγει απέξω ο καθόλου εαυτός μου. Αν έκαμα καλά ή κακά δεν ξέρω (ή, μάλλον ξέρω)...
Μακάρι εσύ να τα καταφέρεις. Ο ολοκληρωτισμός με πολλά προσωπεία παραμονεύει παντού. Διότι, όπως έχω γράψει σ' ένα παλαιότερο ποίημα:
"Έχει και η δημοκρατία την δικτατορία της"...
Μακάρι εσύ...

Ως προς τον Σολωμό, όντως είναι Μέγας, Παμμέγιστος. Και η αξία του δεν εστιάζεται στον Ύμνο. Διάβασε τη Γυναίκα της Ζάκυνθος, τους Ελεύθερους Πολιορκημένους και θα πλημμυρίσουν την ψυχή σου τα κρύφια μεγαλεία του Απρίλη και του Έρωτα. Σε κάθε μάλιστα εποχή μιλούν διαφορετικά και πρωτότυπα. Αυτό θα προσπαθήσω να παρουσιάσω στην Εισήγησή μου στο Συνέδριο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο Ξυδάκης πράγματι έχει αποδώσει κατά πολύ το σολωμικό μυστήριο. Κατά κόρον χρησιμοποιούσα το σχετικό έργο ως μουσικό σχόλιο σε μια θεολογικολογοτεχνική εκπομπή που έκανα στο τοπικό μας ραδιόφωνο γύρω στα 1990.

P. Kapodistrias είπε...

Την από βάθους ψυχής άποψή μου για τον Ένα Διονύσιο παρουσίασα το περασμένο Καλοκαίρι σε μιαν ειδική (και ειδυλλιακή) για τον Ποιητή εκδήλωση, στον Λόφο του Στράνη, τον τόπο δηλαδή όπου έγραψε τον Ύμνο. Ονόμασα το κείμενο Ο Διονύσιος Σολωμός από την «κλειδωνότρουπα», ελλείψει των κατάλληλων κλειδιών . Κάνε κλικ να το διαβάσεις. Στο κείμενο αυτό θα στηριχθεί η Εισήγηση στο Γιοχάνεσμπουργκ.

θλιμμένος μπούφος είπε...

Δείτε το σχόλιό μου εδώ http://nikap.blogspot.com/2007/10/blog-post_1632.html

dokisisofi είπε...

thrass xoris eleftheria akoma kai i pisti tou Xristou xanei tin aksia tis
i eleftheria einai to aparaitito plaisio gia otidipote
to dodekatheo exase apo tin aigli tou otan aftoi pou to presvevan epidothikan stin eksontosi ton xristianon
i aneleftheria afti odigise stin parakmi tous
kai antistrofa, o xristianismos eksaplothike apo tin aneksithriskeia kai meta.
an ton epevale o opoiosdipote tha pathaine opos oi ...patates tou Kapodistria! tha emenan stin plateia aneggixtes ki afrourites!!!!!!

@xmm to zeimpekiko tis evdokias e?
den kako!!!!!! kai na fernoume kai ena giro ton isto pri apo ti eparsi!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου π. Παναγιώτη,
Αν οι άγιοι αναγνωρίζουν τους αγίους, τότε και οι ποιητές είναι ίσως αρμοδιότεροι όλων να μιλούν για τους ποιητές. Τον οικουμενικό Σολωμό δεν τον αναλύετε. Ευτυχώς! Δεν τον προσεγγίζετε με τα συνήθη "κλειδιά" της επιστήμης της φιλολογίας ή της λογοτεχνίας. Τον υμνείτε με τη γραφίδα σας και απο κει φαίνεται σε μας, τους μη ζακυνθινούς, η βιωματική σχέση σας με τον ποιητή. Άρα στο Γιοχάνεσμπουργκ θα μιλήσετε ποιητικά μεν, εμπειρικά δε για τον κόντε Διονύσιο, τον μετά τον Άγιο "άγιο", επιτρέψτε μου τον ίσως αυθαίρετο παραλληλισμό. Καλό ταξίδι στον Οικουμενικό Ελληνισμό!
Παναγιώτης Α. Ανδριόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Οι Χριστιανοί δεν διακρίνονται των άλλων ανθρώπων, ούτε κατά την πατρίδα, ούτε κατά τη φωνή, ούτε κατά τα ήθη και τα έθιμα...
Έχουν και αυτοί σάρκα αλλά δεν ζουν κατά τη σάρκα. Ζουν στη γη αλλά συμπεριφέρονται σαν να μένουν στον ουρανό. Πείθονται και υπακούουν στους καθορισμένους νόμους αλλά με την ενάρετη ζωή τους, νικούν τους νόμους.


Τα παραπάνω έγραφε κάποιος άγνωστος στον Διόγνητο.Τα παραπάνω σκέφτομαι και εγώ όταν βλέπω εθνικισμούς ή μεταμοντέρνους αποδομιστές να έχουν φωνή.

P. Kapodistrias είπε...

Φίλτατε Παναγιώτη Ανδριόπουλε,
μιλάς ως έξοχος φίλος των Ποιητών πάντα.
Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να γυρίσουμε καλά, με πλούτο εμπειριών, όπως πιστεύουμε όλοι. Οι εκεί Έλληνες μάς περιμένουν με αδημονία, λες και θα τούς προσφέρουμε κάτι το πρωτόφαντο. Ήδη αυτό εκφράστηκε καταφανέστατα μες από μια συνέντευξη που έδωσα στο εκεί ελληνικό ραδιόφωνο προ ημερών. Κατανοείς, λοιπόν, το αίσθημα ευθύνης. Οι άνθρωποι -ως φαίνεται- περιμένουν πολλά πάρα πολλά, ενώ από δικής μου τουλάχιστον πλευράς αισθάνομαι τόσο μα τόσο φτωχός... Πάμφτωχος... Πώς να τους παρέξω αυτά που προσδοκούν; Ίδωμεν...

P. Kapodistrias είπε...

Αγαπητέ συν-αδελφέ Παναγιώτη από Γερμανία σε χαιρετώ ασπαζόμενός Σε!
Συμφωνώ και προσυπογράφω αυτά που λες.
Και σε άλλη περίπτωση σήμερα έγραφα, ότι η πορεία μας, στην ουσία είναι Σχοινοβασία. Ανάπτυξη βηματισμού πάνω απ' το Χάος και την κάθε λογής Άβυσσο. Καλόν είναι να προσέχουμε για να έχουμε, δίχως ακρότητες κι επικίνδυνους ακροβατισμούς, δίχως επίδειξη μεταμοντέρνας ελευθεριότητας προς το θεαθήναι, μήτε προσκόλληση σε παλαιωμένες πρακτικές.
Τα όρια είναι σαφώς δυσδιάκριτα και το μέτρο άμετρο πολλές φορές. Εκεί έγκειται όμως η δυνατότητα διάκρισης. Τούτο σημαίνει, ότι πρώτα απ' όλα και σε κάθε μας έκφανση είναι ανάγκη ν' ακούμαστε στην Διάκριση. Ο έχων ώτα, ακουέτω...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails