© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

Πολλά ζα στη Ζάκυνθο, φίλοι μου!!!












Πράγματι, πολλά ζα (ΖΑΒ, ΖΑΕ, ΖΑΖ κ.ο.κ.) στο Τζάντε μας, φίλοι μου!!!
Το ίδιο συμβαίνει και στο παρακάτω δίστιχο, που μάλιστα δεν είναι στιχούργημα του τυχόντος. Είναι ενός σπουδαίου Ζακυνθινού, ο οποίος υπερέβη τα στενά όρια του στενόχωρου τόπου μας, καθιστάμενος εθνικός και παγκόσμιος.

Τάδε λέγει, λοιπόν, ο πολύς και παμμέγιστος ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ:

Ζακύνθου ζα και άνθη συ ζήτα,
Ζακυνθίους, Ζακύνθιε, δε φεύγε.

4 σχόλια:

None είπε...

Απελπιστική κατάσταση επικρατεί παντού. Η Ελλάδα είναι μια απέραντη Ψωροκώσταινα. Ιστορίες γι' αγρίους.

Κουρσαρος-Καλόγερος είπε...

Με αφορμη τα περι Ζωων Ζακυνθου θελω να παραθεσω την τραγελαφικη και πολυ απαραδεκτη εικονα εμποριοποιησης της φυσης του νησιου με αποκορυφωμα το κυνηγι της χελωνας, οπου για χατηρι του κερδους μετετραπει σε θεατρικο αξιοθεατο, εις το οποιο τα εισητηρια κοστιζουν απο 30 εως 50 ευρω (δειτε :http://www.youtube.com/watch?v=T4m9A3D0sAw)
και η μαχη που δινεται για την ευρεση της στον κολπο του Λαγανα απο μικρα και μεγαλυτερα σκαφη προς τερψιν των "θεατων" τουριστων (εμου συμπεριλαμβανομενου) φτανει μεχρι του εντονου διαπληκτισμου -το υδατινο στοιχειο δημιουργει δυσκολια στην υπαρξη σωματικης βιας - των επαγγελματιων του χωρου, και της εντατικης παρενοχλησης του ειδους κατα την προσπαθεια του, για την προσεγγιση στις παραλιες ωοτοκιας.
Τα πλοιαρια ειδικα τα μικρα κανουν σφηνες προσπαθωντας να παρουν πιο ευνοικη και κοντινη θεση στην χελωνα που τυχον βρισκεται στην πορεια τους, κανουν αποτομους επιθετικους ελιγμους, θαλασσιες σφηνες και ξαφνικες αλλαγες πορειας με ρεβερσες, δημιουργωντας πανδαιμονιο με τις κινησεις τους γυρω απο το ζωο, που ασφυκτια προσπαθωντας να αναδυθει για να αναπνευσει, και παρα τον κινδυνο να το χτυπησουν με τις προπελες τους εφορμουν προς τερψιν των εκστασιασμενων-περιεργων-αναυδων-ακομη και φοβισμενων τουριστων στην πορεια του ζωου.
Σιγουρα αποτελει ευχαριστηση η παρατηρηση της ακριβοθωρητης χελωνας αλλα οχι με αυτο τον τροπο και με κινητρο το κυνηγι του κερδους. ΟΧΙ ΕΤΣΙ.
Προτεινω σε καποιον υπευθυνο φορεα γιατι οχι σε καποιο μελλος της WWF να γινει τουριστας καποια στιγμη μεγαλης τουριστικης κινησης και να δοκιμασει την εμπειρια σε καποιο απο τα σκαφη που με ωμητηριο τον Λαγανα κυνηγουν το θεαμα.
Αν δεν το εχει κανει ακομη σιγουρα θα υπαρξει μια καλη για αυτον εμπειρια. Αν το εχει ηδη κανει τοτε ειμαι περιεργος για τον λογο που απεκλεισθη η παραλια ΣΕΚΑΝΙΑ απο την κοινη χρηση. Ποια μεγαλυτερη ωχληση αραγε θα ειχε να υπομεινει το ειδος?

P. Kapodistrias είπε...

@ Ναν,

έστω και καθυστερημένα, προσυπογράφω.

P. Kapodistrias είπε...

@ Κουρσάρε,

Τα διάβασα όλ' αυτά μ' έπληξη. Τι άλλο θα δούμε;

Ήδη έκαμα ειδική ανάρτηση για το θέμα στο άλλο μας Ιστολόγιο ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Ευχαριστώ για τη συνεισφορά!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails