© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

Miriam Makeba: Η πάλλευκη φωνή της Μαύρης Ηπείρου

Επιστρέφοντας από τη Νότιο Αφρική δεν έφερα διαμάντια, ούτε χρυσά νομίσματα. Έφερα πλείστες όσες αναμνήσεις καταγεγραμμένες σε 1750 φωτογραφίες, μερικά εναπομείναντα ραντ (χαρτονομίσματα και κέρματα) για τη συλλογή του υιού και μπόλικη τοπική μουσική: The Best of Ladysmith Black Mambazo, το Umoja The spirit of Togetherness και δυο άγνωστα στην ελληνική αγορά cds της Μεγάλης Κυρίας της Αφρικής, της Miriam Makeba, το Pata Pata και το Sabelani.
Σπουδαία κι εκφραστικότατη η φωνή και η προσωπικότητα της Makeba. Μυθιστορηματική και ως εκ τούτου άκρως συγκινητική. Υπήρξε αγωνίστρια σε όλη της τη ζωή και διακρίθηκε κυρίως κατά του Απαρχάϊντ, ευαισθητοποιώντας δια των συναυλιών της ανά τον κόσμο την διεθνή συνείδηση υπέρ των δικαιωμάτων του λαού της. Η φωνή της αποτέλεσε κυριολεκτικά την δημόσια φωνή του στραγγαλισμένου λαού της Σάουθ Άφρικα, φωνή της εν γένει χειμαζόμενης Αφρικής. Έκτοτε η σύγχρονη Ιστορία την γνωρίζει ως "Μάμα Άφρικα".
Αξίζει -θεωρώ- να πληροφορηθούμε περισσότερα για την πολυκύμαντη ζωή και το αξιοπρόσεκτο έργο της θρυλικής αυτής γυναίκας, από την Εφημερίδα Τα Νέα (1.10.2005):
H Ζένζι Μακέμπα, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1932 κοντά στην Πρετόρια. Κέρδιζε τη ζωή της κρατώντας παιδιά και πλένοντας ταξί και ζούσε μόνη με την κόρη της, την Μπόνγκι, και τη μητέρα της. Άρχισε κατά τύχη το τραγούδι και το 1952 οι Μανχάταν Μπράδερς τής έδωσαν το καλλιτεχνικό της όνομα: Μίριαμ. Με την υποστήριξη του Χάρρυ Μπελαφόντε έφυγε 27 ετών από τη Νότια Αφρική. Εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου έκανε παρέα με τον Μάρλον Μπράντο και τον Ντιουκ Έλλινγκτον. Το 1962 τραγούδησε το «Happy Birthday» με τη Μέριλυν Μονρόε για τα γενέθλια του προέδρου Κέννεντυ. Υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ εξαιτίας της σχέσης της με τον Στόουκλι Καρμάικλ, τον ηγέτη του κινήματος Μαύροι Πάνθηρες, και εγκαταστάθηκε στη Γουινέα, προσκεκλημένη του προέδρου Σεκού Τουρέ.
H εξορία της από τη Νότια Αφρική κράτησε πάνω από τριάντα χρόνια, το ίδιο και ο αγώνας της κατά του απαρτχάιντ. Ζούσε ανάμεσα στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης και το όνομά της ήταν εξίσου γνωστό με του Νέλσον Μαντέλα, την απελευθέρωση του οποίου, το 1990, χρειάστηκε να περιμένει για να επιστρέψει στην πατρίδα της. Στη Νότια Αφρική εγκαταστάθηκε το 1995. Ο πρόεδρος Τάμπο Μπέκι την διόρισε «πρέσβειρα», το όνομά της δόθηκε σε δρόμο του Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά η νοτιοαφρικανική νεολαία δεν άκουγε πια τα τραγούδια της. «Όταν επέστρεψα από την εξορία», λέει, «μερικοί είπαν "βοήθεια, οι γέροι ξανάρχονται!"».
Ήταν μια δύσκολη περίοδος για τη Μίριαμ Μακέμπα. «Δεν ηχογράφησα επί έξι χρόνια. Είχα πολλά προβλήματα. Κανείς δεν ήθελε να ηχογραφήσει μαζί μου, δεν ξέρω γιατί...», έλεγε το 2000, όταν κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ της, το «Homeland» - πρώτα στην Ευρώπη και πολλούς μήνες μετά στη Νότια Αφρική.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω το φοβερο Keep me in mind,της Mama Africa και είναι όντως τρομερό...Να είσαι καλά που ξεθάβεις τέτοια διαμάντια και για μας...

P. Kapodistrias είπε...

@ Χαίρε Παναγιώτη. Το κρύο της Γερμανίας ελπίζω να διορθώνεται με την έσω ζεστασιά σας!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Όντως η Μακέμπα προσφέρει με τον ανεπανάληπτο τρόπο της ουσιαστική ζεστασιά στις κρύες (με κάθε έννοια) ημέρες μας!

σταυροδρόμι είπε...

Εκπληκτικό όλο το οδοιπορικό όπως το περιγράφετε ως τώρα. Εικόνες, εντυπώσεις, μουσική... Χαρά και ευλογία για μας που γινόμαστε κοινωνοί του μέσα απ΄ αυτές τις σελίδες.

None είπε...

Απίθανη φωνή με τραγωδιακές προεκτάσεις. Η μαύρη -όνομα και πράμα- Ιστορία σε μια Φωνή!

P. Kapodistrias είπε...

Ευχαριστώ τους προλαλήσαντες.
Όλοι σ' ένα Σταυροδρόμι κινούμαστε και εσμέν. Συν-κίνηση από το τραγικό στο τραγωδιακό. Και η Αφρική είναι τόπος και τρόπος ανάπτυξης του τραγικού με ό,τι ετούτο σημαίνει, λ.χ. η φωνή της Μάμα Άφρικα.

kiki είπε...

Πολύ καλή φωνή. Περιμένουμε να δούμε κι άλλες φωνές από την ξεχωριστή αυτή ήπειρο.

Ανώνυμος είπε...

@ Ονειρομαγειρέματα.
Όντως φωνή - καμπάνα διαμαρτυρίας κατά των Αδικητών και μαρτυρίας υπέρ του Δίκιου η Μακέμπα.
Έχω και άλλες φωνές από εκεί κάτω. Ελπίζω να δυνηθώ συν τω χρόνω να μπουν εδώ για εσάς τους καλούς μου φίλους.
Παρεμπιπτόντως, να σου πω ότι έχω φέρει για σένα ένα πολύ μικρό αναμνηστικούλι από εκεί κάτω. Θα δοθεί η ευκαιρία να σου το παραδώσω.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails