© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Γρήγορο πέρασμα από το Soweto, την πόλη γκέτο των Μαύρων της Νοτίου Αφρικής [1]









Η ονομασία Soweto προέρχεται από τις λέξεις South West Townships. Πρόκειται για μια πολιτεία 3.000.000 κατοίκων που άρχισε να χτίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1930 στη νοτιοδυτική πλευρά του Γιοχάνεσμπουργκ, με απώτερο σκοπό την απομόνωση του έγχρωμου πληθυσμού που εργαζόταν κακήν κακώς στα τριγύρω χρυσωρυχεία.

Σε τούτο το γκέτο γεννήθηκε το κίνημα των Μαύρων, εδώ διεξήχθησαν οι σημαντικότερες διαδηλώσεις κατά του αποτρόπαιου καθεστώτος του Απαρτχάιντ, εδώ ανδρώθηκε, πρωταγωνιστής σημαντικότατων διεργασιών προς την Ελευθερία και την Αυτοδιάθεση, ο Νέλσον Μαντέλα από το 1946 μέχρι το 1961.

Παραπάνω ορισμένες χαρακτηριστικές φωτογραφίες, τις οποίες αποτύπωσα μες από το τζάμι (για λόγους ασφαλείας, μάς είπαν οι ντόπιοι λευκοί) του λεωφορείου που μάς έκαμε ένα γρήγορο πέρασμα απ' αυτή την πόλη-γκέτο.

4 σχόλια:

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Ζωγράφιζε,ζωγράφιζε!
Καλώς γύρισες!

P. Kapodistrias είπε...

Δεν έχω χρώματα, μάτια, αντοχές για ζωγραφικές, Χοιροβοσκέ μου... Η πραγματικότητα υπερβαίνει κάθε υποψία.
Τυρβαζόμαστε συνήθως περί πολλά επί του ηδονευτικού καναπέως της ιδιωτικής μας χαύνωσης, δίχως να μπορούμε να πράξουμε οτιδήποτε για τους Εκεί.
Με ποιους να τα πρωτοβάλεις; Με τις μεγάλες Δυνάμεις που έχουν έτσι οριοθετήσει τον κόσμο μας ή με τις εκεί κάτω αλλεπάλληλες γενιές των Άσπρων, οι οποίοι ανακυκλώνουν -τηρουμένων των αναλογιών- τα αρχαία εγκλήματα των προπατόρων τους αποικιοκρατών;

Τα μάτια όμως των Μαύρων μαρτυρούν πολλές αλήθειες. Τα πρόσεξα τα μάτια αυτά και τα είδα όλα: Το βαθύ μίσος εναντίον μας, την κυοφορούμενη ολοένα αντίδραση, τις στεντόρειες σιωπές τους... Διότι απ' την άλλη, τη λεγόμενη κατ' ευφημισμόν λευκή (;;;;) πλευρά, και παρά τις ήδη πολιτικοοικονομικές ρυθμίσεις προς τον εκδημοκρατισμό και την απελευθερία, ο ρατσισμός επιβιώνει, η απέχθεια προς τους έγχρωμους επιπλέει, οι διακρίσεις υφίστανται.

Πού θα βγάλουν όλ' αυτά; Οψόμεθα...

P. Kapodistrias είπε...

Προς Θρασύβουλο ύστατη Επιστολή.

Αγαπητέ μου,
εδώ ακριβώς βρισκόταν το σχόλιο που ανάρτησες πριν από λίγο. Ως απαράδεκτο το καταργώ, διότι ήταν αφ' ενός μεν εκτός θέματος αφ' ετέρου δε εκτός ευπρέπειας, τουτέστιν προσβλητικό.
Παρακαλώ πολύ, δίχως να σού κρατώ (εκ φύσεως και θέσεως) κακία, να μην ξανακάμεις στα προσωπικά μου Ιστολόγια ποτέ πια σχολιασμό για οτιδήποτε, διότι τότε θ' αναγκαστώ να θέσω σε λειτουργία τόν "μετριασμό σχολίων".
Παρακαλώ ούτε και σε τούτο το σχόλιο ν' απαντήσεις.
Θυμάμαι το αγιογραφικό: "Μετά πρώτην και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού".

Δέσποινα είπε...

Καταπληκτικές εμπειρίες! Εύχομαι και σε άλλα!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails