© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Στον Άγιο Πέτρο Καληπάδου










Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα γραφικό εκκλησάκι της Ζακύνθου, "εις το βουνό ψηλά εκεί", στον λόφο με την επωνυμία Καβελλάρης, πάνω ακριβώς από το χωριό Καληπάδος. Δεν πρόκειται σήμερα για παλαιό κτίσμα, έλκει όμως την ιστορία του από τον 17ο αιώνα. Αρκεί μονάχα να πληροφορηθούμε μια πρώτη ιστορική μνεία, η οποία διασώζει, ότι το 1675 ανήκε στον Κρητικό ιερωμένο, αγωνιστή και ζωγράφο Φιλόθεο Σκούφο.

Κάθε χρόνο, στις 28 και 29 του Θεριστή, γίνεται ωραίο πανηγύρι, με τη συρροή πλήθους προσκυνητών από την γύρω περιοχή.

Το σημαντικότερο όμως του τόπου αυτού είναι η απόλυτη θέα προς τον Κάμπο της Ζακύνθου. Νομίζει ο επισκέπτης, ότι τού προσφέρεται η Ζάκυνθος στο πιάτο ή ότι τα βλέπει όλα από αεροπλάνο καθώς ολοένα προσγειώνεται! Θέα, που σού παίρνει όντως την αναπνοή! Αξίζει μια επίσκεψη εκεί πάνω, απ' όπου και οι σημερινές μας φωτογραφίες.

6 σχόλια:

Porfyrogennitos είπε...

Γραφικότατος ναός. Και από 'κει πάνω βλέπεις όλη τη Ζάκυνθο!!!

P. Kapodistrias είπε...

Πορφυράκο μου, ναι!
Όμορφα εκεί, για μελέτη, γόνιμες ενδοσκοπήσεις και φωτογράφηση!
Να ξαναπάμε στην πρώτη ευκαιρία. Τώρα μάλιστα, στις Αλκυονίδες μέρες που έρχονται!
Καληνυχτα-Καλημέρα σου!

Christophorus είπε...

Kαλή μας χρονιά, λοιπόν, λεγω, με το δεξί μπαίνοντας!


Ααααχχχ..... Πήγατε και στη Συρία.... Ήταν το πρώτο μου ταξίδι, μου έχει μείνει, θέλω να ξαναπάω... Τι πανέμορφη χώρα....

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Ομορφη η θέα από ψηλά!
Και το εκκλησάκι με την αρχλόντισσα την ελιά, πολύ ωραία εικόνα.

Καλημέρα!!!

P. Kapodistrias είπε...

Καλώς μάς ήρθες Κριστόφορους.

Μεγάλη μας η τιμή! Όλα τα ταξίδια ήταν συμπτώσεις, αλλά ταξίδια ζωής, δόξα τω Θεώ. Διατηρώ τις καλύτερες των αναμνήσεων και φωτοστιγμιοτύπων. Όλα τούτα είναι (ευτυχώς!!!) ικανά -όπως κι εσύ θ' αντιλαμβάνεσαι από τις δικές σου εξ-ορμήσεις)- να επαναφέρουν την απωλεσθείσα Αρμονία σε αυτή τη χαυνωμένη ήδη και ανέραστη (πλην ζαχοπουλική) νεοΕλλάδα!

Να μάς έρχεσαι με τις φρέσκιες πάντα ιδέες και την χαίνουσα γλώσσα σου!

P. Kapodistrias είπε...

Κυρά μας, Κυρά των Γλάρων, καλημέρα, όλη μέρα και κάθε μέρα.

Σε κάτι τέτοιους τόπους, σαν τον Άη Πέτρο , φέρνω στο νου μου το έξοχο λειτουργικό εκείνο λόγιο: "Άνω σχώμεν τας καρδίας"!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails