© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Απεβίωσε η Κούλα Ζώη, τελευταία απόγονος της οικογένειας Σολωμού


Η Κούλα Χαραλάμπους Ζώη, η γλυκυτάτη μας Αρχόντισσα, απεβίωσε προχθές (10 Ιανουαρίου, μια μέρα ηλιόλουστη κι ευωδιαστή), σε βαθύτατα γεράματα, 99 ετών, στο σπίτι της στις Βαρρές Ζακύνθου και κηδεύτηκε σήμερα το απόγευμα στο Γαϊτάνι, με ψιλόβροχο και κρύο.

Υπήρξε γόνος ευγενών οικογενειών του Τζάντε, των Μερκαταίων, Λουντζαίων και Σολωμών (του Δημητρίου, αδελφού του εθνικού μας Ποιητή). Πεθερός της υπήρξε ο χαλκέντερος ιστορικός-ιστοριοδίφης της Ζακύνθου Λεωνίδας Χ. Ζώης, προς τον οποίον η πνευματική Ζάκυνθος οφείλει τα μέγιστα.

Η Κούλα (Αγγελική-Διονυσία), κόρη του Αρχιτέκτονα Ιωάννη Κ. Μερκάτη, γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1909. Οικεία βουλήσει και σε παιδική ηλικία θέλησε ν' ασπασθεί την Ορθοδοξία, μια και η οικογένειά της ανήκε στο Ρωμαιοκαθολικό δόγμα.
Παντρεύτηκε την 1η Οκτωβρίου 1928 στον Άγιο Διονύσιο Ζακύνθου τον ανώτερο υπάλληλο του Αγγλικού Τηλεγραφείου Eastern Χαράλαμπο Λ. Ζώη (1899-1979).

[Στιγμιότυπο από την άφιξη της νύφης στο Μοναστήρι του Πολιούχου μας για τον γάμο δημοσιεύτηκε από εμάς πρόσφατα στο περιοδικό Επτανησιακά Φύλλα 27 (2007) 225. Προσφορά φωτό, από την εγγονή της Κλαίρη Σκανδάμη, η οποία μάλιστα μάς πληροφορεί ότι στον γάμο αυτόν συμμετείχαν εξήντα (!!!) κουμπάροι. Η φωτό αναδημοσιεύεται εδώ].

Αρχόντισσα λοιπόν η Κούλα Ζώη. Ποτέ όμως δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή της την καταγωγή. Γι' αυτό ακριβώς κατέστη Αρχόντισσα στις καρδιές όλων των Ζακυνθινών μέσα στον χρόνο. Υπήρξε κατά κοινή ομολογία ευγενέστατη καθ' όλες τις μέρες της μακράς βιοτής της, προσηνής, καλοπροαίρετη, στοργική πρός τον καθένα μας, ουμανίστρια, καλή χριστιανή με βαθιά πίστη, πνευματικότητα και συχνότατη συμμετοχή στα ιερά Μυστήρια, διαρκώς χαμογελαστή, με διαρκή διαύγεια μέχρι τέλους! Είχε, με άλλα λόγια, κατακτήσει, με τον προσωπικό της αγώνα και την αδιάπτωτη καλοσύνη της, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
Και μη νομίσετε, ότι δεν διέθετε τα φόντα, δια των οποίων συνήθως "παίρνουν τα μυαλά αέρα". Αρχοντική καταγωγή, σ' ένα σπίτι-εξοχική έπαυλη, το οποίο χρησιμοποιούσε ο πρωθυπουργός του Ιονίου Κράτους Δημήτριος Σολωμός για τα πολιτικά συμβούλια του κόμματός του (κατά τον Ντίνο Κονόμο), συναναστροφές με τις σημαντικότερες προσωπικότητες ολόκληρου του Εικοστού Αιώνα!...

Την αγαπούσαμε, την σεβόμασταν απαξάπαντες και δεν θα πάψουμε ποτέ να την σκεφτόμαστε και να την μνημονεύουμε. Η αγαθή ανάμνηση είναι το πρωτεύον, που είναι ανάγκη να παραμένει μετά την έξοδο του καθενός μας από τα εγκόσμια. Αιωνία της η μνήμη.

* Η φωτό της μακαρίτισσας προέρχεται από τα Επτανησιακά Φύλλα, ό.π., σ. 271.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαν να το ήξερε ο ήλιος σήμερα κι έτρεξε να κρυφτεί.Τη θέση του έδωσε στο γκρίζο της ημέρας κι εκείνη με τη σειρά της έκλαψε για το φευγιό της Αρχόντισσας.
Το μόνο που έρχεται στο νου, είναι κάτι που έγραψα όταν έφυγε ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο.
"΄οση αγάπη και καλοσύνη σκόρπισες στο πέρασμα σου, να γίνουν αστέρια να φωτίσουν το δρόμο σου.
Καλό ταξίδι Αρχόντισσα"

P. Kapodistrias είπε...

@ Νεφέλη,

είχα την τιμή να την γνωρίζω από χρόνια, παρότι τελευταίως δεν την έβλεπα.
Υπήρξε ΑΝΘΡΩΠΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία!!! Γι' αυτό και δακρύσαμε οι φίλοι και γνωστοί, αν και πόσο να έφτανε στην ηλικία; Ο καθένας όμως "αγαπιέται με τις χάρες του", όπως λέει και ο λαός μας, άσχετα από την ηλικία που βρίσκεται.

Ας έχουμε την ευχή της!
Καλημέρα!

Μπάμπης Πυλαρινός είπε...

Ας είναι ελαφρύ το χώμα. Πηγαίνοντας για το σπίτι μου από τη χώρα ο δρόμος περνάει μπροστά από το αρχοντικό ,όποτε θα περάσω θα τη θυμηθώ. Τώρα περισσότερο. Τη γνώρισα μόνο σα παιδί όταν ο πατέρας μου την κουράριζε και πήγαινα μαζί του. Ένας κόσμος σβήνει. Ο κόσμος των ιστολογίων που έμαθα για το θάνατο της κυρίας Κούλας είναι ένας κόσμος που ανοίγει για το νησί. Ότι πιο αισιόδοξο τη τελευταία χρονιά

P. Kapodistrias είπε...

Μπάμπη, Καλημέρα!

Εύχεσαι, "ό,τι αισιόδοξο" για τη νέα χρονιά και νομίζω, ότι ο θάνατος της Κούλας Ζώη δύναται, από μόνος του, να προσφέρει αισιοδοξία. Και τούτο, διότι η καλή μας η Αρχόντισσα έζησε μια μακρότατη ζωή, μ' έντονες διακυμάνσεις, λόγω των ειδικών συγκυριών του 20ού αιώνα, αγαπήθηκε πολύ από την οικογένειά της, αξιώθηκε να ιδεί εγγόνια και δισέγγονα, απέκτησε μόνο φίλους και τέλειωσε την πορεία της ήρεμα και άλυπα.
Συνέβη δηλαδή αυτο ακριβώς, που προσεύχεται κάθε μέρα η ορθόδοξη λατρεία για τον καθένα μας: "Χριστιανά τα τέλη της ζωής ημών, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά...".
Αυτό, λοιπόν, ας συνευχηθούμε μεταξύ μας κι εμείς!...

Λυδήριος είπε...

Αν πράγματι έχει εγγονή (Κλαίρη Σκανδάμη) όπως αναφέρεται στο άρθρο τότε δεν έχουμε να κάνουμε με την τελευταία απογονο των Σολωμών. Η οικογένεια απλώς έχει εκλείψει έχει εκλείψει εξ αρρενογονίας και οχι γενικώς.

Αν έχεις την ευγενή καλοσύνη, και την γνώση πανω απ'ολα, αγαπητέ συντάκτα του άρθρου θα μπορούσες να με ενημερώσεις σχετικά με τον βιό των αδερφών του Σολωμού και των απογόνων αυτών;

P. Kapodistrias είπε...

@ Λυδήριε,

Ως προς τον πρώτο προβληματισμό, έχεις δίκιο.

Ως προς το δεύτερο θέμα, κατανοείς ασφαλώς ότι θα μπορούσε να είναι ζητούμενο μιας διαδακτορικής διατριβής.
Θα ημπορούσες να συμβουλευτείς π.χ. την Αλληλογραφία του Σολωμού, εκδ. του Λίνου Πολίτη ή οτιδήποτε σχετικό από την πλουσιότατη και δαιδαλώδη Σολωμική Βιβλιογραφία.
Προσωπικά είμαι ανέτοιμος για κάτι τέτοιο. Αποσπασματικά, γνωρίζω πράγματα, αλλά δεν είναι σωστό να γράψω προχειρότητες. Διότι, scripta manent!...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails