© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Εγκατάλειψη σε άσπρο μαύρο






Μια ακόμη περίπτωση σπιτιού εγκαταλελειμμένου στην τύχη του παρουσιάζουμε σήμερα, στο οποίο προ πολλού ο Χρόνος έχει εγκαταστήσει τις επιτήδειες αράχνες και την αλάθητη σκόνη του, καταλυτικά και αμετάκλητα. Το σπίτι -παλιό μπαρμπέρικο συνάμα- βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Μπανάτο, ανήκει στην οικογένεια του πάλαι ποτέ Κουρέα του χωριού Γιάννη Ζαρκάδη και σφραγίστηκε οριστικά το 1989, με τον θάνατο του νοικοκύρη.

Στην ανάρτηση μας αυτή δημοσιεύουμε μερικές μονάχα μαυρόασπρες φωτογραφίες από το σπίτι. Τις υπόλοιπες μπορείτε να τις δείτε στη σχετική και αναλυτικότερη παρουσίαση του ίδιου του Κουρέα καί του σπιτιού του στο άλλο μας Ιστολόγιο "Νυχθημερόν", στην ανάρτηση υπό τον τίτλο Φωτογραφική έφοδος στο έρμο σπίτι του Κουρέα.

12 σχόλια:

H.Constantinos είπε...

Δεν μπορώ να μην εστιάσω στον κυριολεκτικά άψογο τίτλο "Φωτογραφική έφοδος στο έρμο σπίτι του Κουρέα"...
Με αυτόν τον τίτλο, και το κείμενο γιά τον απίστευτο Κουρέα, οι καταθλιπτικές εικόνες της εγκατάλειψης, παύουν να είναι καταθλιπτικές!

Η ενασχόλησή σου με τα "Λαογραφικά Ερανίσματα" δείχνει άνθρωπο με ποικίλα και σοβαρά ενδιαφέροντα. Μπράβο σου!

P. Kapodistrias είπε...

Κωνσταντίνε,

είδες, λοιπόν, πώς συμπεριφέρονταν οι παλαιότεροι; Πόσο σουρεαλιστικές προσωπικότητες ήταν; Πού τέτοια τώρα... Έχουν άρδην αλλάξει τα πάντα.
Ευχαριστώ για τη θετική κρίση. Χαίρομαι!

hasapi grammata είπε...

opos elege kai enas logios "fotografizoume tin egatalipsi pou vlepoume giati i alli den apotiponete"... kai to magiko einai oti i egatalipsi pou einai aisthiti dia gimnou ofthalmou deixnei i pio kali parea...

P. Kapodistrias είπε...

Καλώς μάς ήρθες αγαπητέ Χασάπη Γράμματα! Ευχαριστίες!

Όπως λέει και ο λαός "μάς είπες το άγιο Ευαγγέλιο"! Ή αλλιώς "το δάκτυλο επί των τύπον των ήλων"! Ή αλλιώς "το μαχαίρι στο κόκαλο".

Ευχαριστώ για την άποψη που εξέφρασες. Είναι αλήθεια, η πικρή αλήθεια!... Ό,τι δεν φαίνεται είναι το καψερότερο και βασανιστικότερο.
Μακάρι να βρίσκουμε τη δύναμη και τον τρόπο να ξεδιαλύνουμε τις έσω εγκαταλείψεις!...

Βασιλική Ν. είπε...

Σκέφτηκα, λοιπόν, -έχω κέφια μη με πάρετε και πολύ στα σοβαρά-, α, μάλιστα, αυτό είναι το σπίτι του Κουρέα! -το έρμο εγώ το έβγαλα την ώρα που το διάβασα- Και μετά σκέφτηκα κοιτάζοντας τα κλαδιά που εισβάλλουν με το έτσι θέλω σαν φράντζες που πέφτουν πάνω στα μάτια μας: Μμμμ... το σπίτι του Κουρέα Θέλει κούρεμα!

Καληνυχτούδιαααα!!!

P. Kapodistrias είπε...

Βασιλική Ψυχή,
καλησπερούδια σου!

Άστα, να πάνε... Ούτε φωνή, μήτε ακρόαση από πλευράς Κουρέα...
΄Η, μήπως, και φωνή και ακρόαση;;;; Διότι, είναι σαφές, ότι ΤΙΠΟΤΕ δε χάνεται!...

Με την ευκαιρία να σε συγχαρώ και από ετούτη τη θέση για τη θαυμάσια βραδιά στο "Ιανό". Τα κατέκτησες και τα δυο του τα πρόσωπα.
Εύγε και καλή συνέχεια!

roadartist είπε...

Τι όμορφες που ειναι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες! Σε πάνε σε άλλες εποχές.......
...τέλειες, καλημερα!

P. Kapodistrias είπε...

Roadartist,
έτσι που έχουμε γίνει, δεν ξέρουμε πια τι μάς αρέσει...
Χρώμα ή αχρωμία, έγχρωμο ή μαυρόασπρο; Η κάθε κατάσταση έχει τη χάρη της.
Εδώ, ναι, έχεις δίκιο! Οι ασπρόμαυρες μάς πάνε όντως αλλού. Αυτό ακριβώς ήθελα στην προκειμένη περίπτωση.
Καλημέρα και πολύ σ' ευχαριστώ!

RedHat είπε...

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία μας κάνει να εστιάσουμε το βλέμμα μας στις λεπτομερειες που πιθανον να τις παραβλέπαμε σε εναν καταιγισμό χρωμάτων.Ακόμα και το φως που υπάρχει έξω απο το ανοιχτο παράθυρο, εδω στο ασπρο-μαύρο ειναι πιο φωτεινό.Πραγματικά μεταφέρθηκα σε άλλη εποχή.Πανέμορφες.
Καλό βράδυ.

Rynoventoux είπε...

Ατμοσφαιρικά σκηνικά άλλης εποχής που κερδίζουν με την ασπρόμαυρή τους απόδοση, ίσως γιατί επιτείνουν και ωθούν τη φαντασία σε μια ευκολότερη μετάβαση σ'εκείνη την εποχή... Τα εσωτερικά τέτοιων σπιτιών (για μένα) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Καλό βράδυ εύχομαι

P. Kapodistrias είπε...

@ RedHat, πράγματι!

Στις ασπρόμαυρες αποτυπώσεις δεν περισπάται ο νους από τις επενέργεις του χρώματος, το οποίο κατά κανόνα θέλγει και οδηγεί αλλού τον νου.
Και για το φως ακόμη, έχεις δίκιο. Πρόκειται για άλλο, πιο ενεργό (και ως εκ τούτου ιαματικό φως. Ίσως να είναι "φως εκ φωτός".

Χαίρομαι που σού άρεσαν.
Καληνύχτα.

P. Kapodistrias είπε...

@ NM, Καλώς εκόπιασες.
Είναι σωστό αυτό πουλες για την αναγωγή της φαντασίας σε προγενέστερες εποχές. Με το μαυρόασπρο ξεκαθαρίζει το τοπίο, έτσι που άνετα πια μπορούν να εμφανιστούν οι μορφές, δεσπόζουσες στον χώρο τον πρώην δικό τους.

Καλό σου βράδυ και καλές δημιουργίες και σ' εσένα!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails