© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Ο φόβος τρώει τα σωθικά των Λευκών

Τον τίτλο της ανάρτησής μας τον δανειζόμαστε από την περίφημη ταινία του Φασμπίντερ "Ο φόβος τρώει τα σωθικά". Και τούτο, επειδή θεωρούμε ότι εκφράζει αυτό που ακριβώς συμβαίνει στις σχέσεις Μαύρων και Λευκών, εκεί στην παραμυθένια (κατά τα άλλα) χώρα της Νοτίου Αφρικής, όπου είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε τον περασμένο Νοέμβριο και απ' όπου τα σχετικά φωτορεπορτάζ.

Ο Φόβος, λοιπόν, ως τρόπος ζωής των Λευκών... Ας τους λέμε καταχρηστικά "λευκούς", αν και η διαχρονία διδάσκει, ότι ποτέ δεν είχαν σχέση με τη λευκότητα. Όλα πλέον εκεί στη Νότιο Αφρική θεωρούνται ήρεμα, η δημοκρατία έχει περάσει τη νηπιακή της ηλικία και ήδη έχει "ξαμπολυθεί", αλλά τα σωθικά των Ξένων κατατρώγονται, διότι έχουν όντως "λερωμένη τη φωλιά τους".
Σάς τα λέω, τα ξαναλέω από τις σελίδες αυτού εδώ του Ιστολογίου, αλλά σήμερα θα σάς δείξω σχετικές εικόνες από τους τρόπους προφύλαξης των "ελεύθερων πολιορκημένων" Λευκών του Γιοχάνεσμπουργκ. Διότι στην πρώτη ευκαιρία, οι δύστυχοι Μαύροι αντεπιτίθενται: Φόνοι, βιασμοί, κλοπές... Οπότε, όσο μπορούν εγκλωβίζονται στα χρυσοπίκοιλτα κλουβιά τους...



Η έπαυλη αυτή είναι "Armed Response"... Ηλεκτροφόρα καλώδια και πεζή περιπολία νύχτα-μέρα.



Ηλεκτροφόρες προφυλάξεις στο μεγάλο οικόπεδο της Ελληνικής Κοινότητας στο Germiston.



Όποιος τολμήσει να σκαρφαλώσει, έχει να αισθανθεί το ηλεκτροφόρο σοκ της απαγόρευσης στο ίδιο του το κορμί!...




Στη φωτό αυτή βρίσκομαι από τη μέσα πλευρά της διόδου. Σ' ένα υπέροχο σπίτι Ελλήνων, οι οποίοι συμβιώνουν με άλλους εύπορους Λευκούς άλλων εθνοτήτων στις όμορφες μεζονέτες τους. Η όλη λουλουδιασμένη περιοχή του οικισμού έχει δυο εισόδους φυλασσόμενες, στις οποίες υπάρχουν φυλάκια με οπλισμένους φύλακες... Μαύρους. Ρωτώ: "Πώς πληρώνονται όλοι αυτοί οι σεκιουριτάδες;" Απάντηση: "Ααα, είναι μέσα στα κοινόχρηστα"...



Στιγμιότυπο από πεζή περιπολία Μαύρων σεκιουριτάδων, οι οποίοι (ηρεμίας υπαρχούσης) παίζουν με το κινητό!... Όλα καλά κι όλα ωραία!!!...

14 σχόλια:

kiki είπε...

Οι "λευκοί" που πήγαν στην ξένη χώρα, καταχράστηκαν τη φύση και τους ντόπιους και με τη δύναμή που τους παρείχαν τα όπλα και η υπεροχή τους, φοβούνται και κλείνονται σε χρυσα κλουβιά για να είναι ασφαλείς. Λογικό βέβαια να πρέπει να κλείνονται πια, διότι με τον τρόπο τους οδήγησαν στη βία το λαό που βρήκαν εκεί. Μια τεράστια χώρα με τεράστιες διαφορές από τόπο σε τόπο. Δεν κατηγορω τους σημερινούς λευκούς απαραίτητα που ζουν εκεί, έτσι, για να εξηγήσω και τα λόγια μου. Όμως, λευκοί και πολιτισμένοι ήταν αυτοί που ξεκίνησαν το κακό σ' αυτή τη χώρα. Λογικό είναι οι σύγχρονοι να νιώθουν ανασφάλεια και φόβο...

P. Kapodistrias είπε...

@ Ονειρομαγειρέματα,

αυτή η σχέση των δύο φυλών στο Νότο κυριολεκτικά του Κόσμου έχει πράγματι περάσει από χίλια μύρια κύματα. Βεβαίως τώρα τα πράγματα είναι πολύ πολύ καλύτερα και δημοκρατικότερα σε σχέση με τις περασμένες φάσεις του Εικοστού αιώνα, αλλά υπολείπονται πολύ από την πλήρη επικράτηση της ισονομίας και ισοτιμίας. Έχει απομείνει στην ατμόσφαιρα η δυσπιστία και η επιφύλαξη, εξ ου και ο Φόβος που, σα σκουλήκι, κατατρώγει την καθημερινότητα αθώων (συγκατοίκων πλέον) της ίδιας πατρίδας.

Τι να κάνουμε;Αυτή είναι η πραγματικότητα.

H.Constantinos είπε...

Πρόσφατα, πρίν 2 εβδομάδες, ήταν εκεί κάποιοι φίλοι μου, και άκουσα φοβερά πράγματα. Ακριβώς αυτά που περιγράφεις, και τώρα τα βλέπω εδώ και σε ωραίες φωτό, έτσι να μπώ στο κλίμα και οπτικώς.
Ακουσα επίσης ότι κάποιοι φεύγουν, εγκαταλείπουν την χώρα άν μπορούν.
Ε, τώρα, εδώ που τα λέμε, δεν είναι ζωή αυτή, όσα λεφτά και να έχεις...
Ακριβώς, ο φόβος τρώει τα σωθικά των λευκών, τέλειος ο τίτλος.

vertzak είπε...

ΔΕ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΚΑΤΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ (ΑΝ ΣΧΟΛΙΑΖΑ ΔΕ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑ ΣΕ ΚΑΤΙ), ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΩΣ ΧΑΡΗΚΑ ΓΙΑΤΙ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΧΤΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. ΗΤΑΝ, ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΜΕΝΑΝ ΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑΔΕΣ.
ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!

Ανώνυμος είπε...

ασπρόμαυρη ταινία τρόμου............

P. Kapodistrias είπε...

Κωνσταντίνε,

Σημαντικά όσα μάς πληροφορείς. Έχει γραφεί από τους ειδικούς διεθνολόγους, ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της διεθνούς τρομοκρατίας είναι, να κάμει τον σύγχρονο κόσμο να ζει με τον Φόβο ως μόνιμη κατάστασή του.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές και σε άλλες χειρότερες περιπτώσεις στον πλανήτη μας.
Σε όλες πάντως τις περιπτώσεις, οι λεγόμενοι "πολιτισμένοι" έχουν προκαλέσει βλάβη στους αδυνάτους, οπότε επέρχεται η εκδίκηση...

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

P. Kapodistrias είπε...

Βερτζάκ,

Καλά θυμάσαι!... Η πρώτη φωτό είναι το σπίτι που λες.
Εσύ πάντως έφυγες νωρίς και δεν έβίωσες τη συνέχεια των προφυλάξεών μας.

Καληνύχτα και καλή δύναμη!

P. Kapodistrias είπε...

Ηλιογράφε,

... ή ταινία θρίλερ και ζόμπι. Ναι, σου λέω...

Χαίρε αγαπητέ!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Σε φανάρι δεν τολμούν να σταματήσουν, γιατί αν είναι τυχεροί και δεν τους γαζώσουν, σίγουρα μένουν με τα ρούχα που φοράνε, αν δε συμβεί και τίποτε χειρότερο...
Οι δικοί μου μετά τη βάρβαρη σφαγή της 9χρονης κορούλας τους και βαφτιστήρας μας, έφυγαν άρον άρον. ΄Ηταν μια φυγή που την προετοίμαζαν γι'αυτό ακριβώς το λόγο, αλλά τα γεγονότα τους πρόλαβαν.

Δε θέλω όμως και να λησμονούμε πως οι λευκοί εξέλιξαν τη χώρα, η οποία σε καμμία περίπτωση δε θα ήταν αυτό που τώρα υπάρχει.
Στην Αμερική επίσης, λευκοί πήγαν και καταδυνάστευσαν τους ιθαγενείς Ινδιάνους...ούτε αυτο να το λησμονούμε

Μεθ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

P. Kapodistrias είπε...

@ Κυρά των Γλάρων,

σημαντική η κατάθεση της μαρτυρίας σου περί της σφαγής της παιδούλας. Ναι, συμβαίνουν αυτά. Η εγκληματικότητα ανθεί εκεί πέρα.

Θυμάμαι την περίπτωση ενός φίλου και συμφοιτητή μου ιερέα. Ο π. Γ. Σ. αποσπάστηκε εκεί στο Γιοχάνεσμπουργκ πριν από λίγα χρόνια και μετά από μικρό χρονικό διάστημα της εκεί παραμονής του, ευρισκόμενος στην πόρτα ενός σπιτιού όπου πήγε για να δει κάποιον ασθενή, μιλούσε στο κινητό. Τότε, δυο περαστικοί Μαύροι, κάτι του είπαν, ίσως να τού ζήτησαν το κινητό, και αμέσως μετά τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ στην κοιλιά. Εννοείται, ποτέ δεν συνελήφθησαν. Ο π. Γ. Σ. βρέθηκε για πολύ πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο σε βαρύτατη και άθλια κατάσταση, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ευτυχώς όμως "είχε Άγιο", αφού εντέλει γλίτωσε κυριολεκτικά από του Χάρου τα δόντια. Στη συνέχεια, όπου φύγει-φύγει... Τώρα εφημερεύει σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Καληνύχτα!

Ανώνυμος είπε...

Βρέθηκα τυχαία στην ιστοσελίδα σας διαβάζοντας συνταγές στο πολυαγαπημένο Hungry for life και αυτό που έχω να πώ είναι πως είναι φριχτό και μόνο σαν σκέψη το καθεστώς στο οποίο ζουν τόσο οι λευκοί όσο και οι μαύροι στις περιοχές που αναφέρεται. Το ότι οι εγκληματικές πράξεις των μαύρων φαίνονται περισσότερο και συγκινουν ίσως περισσοτερο τον "πολιτισμένο" κόσμο δε σημαίνει ότι οι λευκοί που ξεκίνησαν όλον αυτόν το πόλεμο μεταξύ των φυλών δεν συνεχίΖουν υπόγεια και συγκαλυμμένα να πραττουν ακριβώς τα ίδια. Το θέμα όμως πραγματικά πονάει είναι ότι τα πυρά αυτών των εχθροπραξιών τα εισπράτει ο άμαχος πληθυσμός και στις 2 περιπτώσεις, βλέπε 9χρονο κοτιτσάκι και πόσες 10δες μελαμψά παιδάκια που όυτε λόγος δε γίνεται για αυτά. Αντίθετα όλοι όσοι υποκινούν αυτές τις αντιπαλότητες μένουν άθικτοι στις θέσεις τους και θεωρούνται και άνθρωποι με κύρως. Η ειρωνία στο μεγαλείο της δε νομίζετε???

Χαόρομαι που βρίσκω ακόμα ανθρώπους που νοιάζονται. Καλή συνέχεια σε όλους...

P. Kapodistrias είπε...

@ Νεοφερμένη,
καλώς εκόπιασες στην παρέα μας.

Χρήσιμες, εύστοχες και ακριβείς οι παρατηρήσεις-σκέψεις σου. Έχεις καθ' όλα δίκιο. Προσυπογράφω κι επαυξάνω.
Τουλάχιστον να ευαισθητοποιούμαστε... Τι άλλο να κάνουμε;

Να μάς ξανάρθεις, μαζί με τις σκέψεις σου.
Καληνύχτα!

Ανώνυμος είπε...

Ειδα ολη την υλη του ταξιδιου σας στην Αφρικη. Εδόθη η ευκαιρια να επισκεφτεις μια χωρα πλουσιων λευκων και πεινασμενων μαυρων αδελφων μας !

Η δουλεια σου μου αρεσε παρα πολυ, οπως εφτιαξες και ταξινομησες τις
φωτογραφιες και εδωσες μια ζωντανη εικονα στον επισκεπτη (το your File on line), να βρεθει εκει για λιγες στιγμες.

P. Kapodistrias είπε...

@ Λάνα, ευχαριστώ πολύ. Ήταν μια εμπειρία ζωής!!!
Έπεται συνέχεια στο σχετικό ρεπορτάζ από τη μακρινή Νότιο Αφρική.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails