© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Σουλάτσο στη Βενετία









ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΙΝΤΟΡΕΤΟ
ή
ECCE HOMO

Κοντά μου έλα
στη Σκουόλα Γκράντε του Σαν Ρόκκο
μαθητούδι
-θα σε αγαπώ, μη σε μέλλει-

να μάθεις επιτέλους πώς
να μη χύνεις χρώματα στα χώματα
πώς ο προστάτης άγιος
γλιτώνει απ’ την πανώλη
ή το γιατί τόσο συχνά
παραλογάνε οι καμπάνες εδώ

άντε μετά
να σού δείξω και τον Άνθρωπο στη Σάλα
(το πώς αντέχει δακτυλοδεικτούμενος
άλλου παπά-)

ωστόσο
μη σκεφτείς κακόμοιρε να κλέψεις τέχνη
γιατί σε βγάνω ευθύς στο πλάτωμα
να μαζεύεις υπογραφές επί χρήμασι
για πάσα νόσο.



[Φωτογραφίες Π.Κ. Το ποίημα προέρχεται από τα Επτά βενετσιάνικα ποιήματα του Π.Κ. της ποιητικής του συλλογής Ο αρχαίος Αγροφύλαξ, εκδ. Γαβριηλίδης, 2007, σ. 59].

34 σχόλια:

Alkmini είπε...

καλημερουδια ανοιξιατικα πατ.παν.
δεν σ αρεσει δεν σ αρεσει να και η αναρτηση για το Καρναβαλι.
ποτε μην λες ποτε. ελα απο κει για τραταρισμα.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία, στις 7 μ.μ., συγκαλεί το Ινστιτούτο Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ», μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ., υπό την προεδρία του Καθηγητή κ. Χρήστου Γούδη, για να απαντήσει στην επιχειρούμενη σκόπιμη παραχάραξη της Ιστορίας της Μακεδονίας, που προσβάλλει την ιστορική μνήμη των Ελλήνων και αποσκοπεί στην εθνική τους μείωση.

Το Δ.Σ. του Ινστιτούτου έλαβε αυτή την απόφαση μετά την κατάθεση των προτάσεων Νίμιτς και την απόρριψή τους από την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού.

Ανεξάρτητα από τη στάση και την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και των οργάνων της, που ασκούν την εξωτερική πολιτική της χώρας, το Δ.Σ. του Ινστιτούτου «ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ» θεωρεί χρέος του να στρατευτεί με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου για την αντιμετώπιση της σαφούς επιβουλής, και να διατρανώσει την άρνησή μας να αποδεχθούμε ταπεινωτικές λύσεις για τη χώρα και το λαό μας.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αλίκη,

μισώ Καρναβάλι εκ φύσεως και απαράβατα!!! Και το χαίρομαι τούτο!
Πονηρά λοιπόν φερόμενος, φωτογράφισα Ιούνιο μήνα του 2005 μάσκες και τα τοιαύτα που δημοσιεύω, όταν βρέθηκα στη Γαληνοτάτη, συμμετέχοντας στην τότε Μπιενάλε.
Από απόσταση ασφαλείας λοιπόν, αναρτώ επετειακά, δημιουργώντας μιαν εικονική πραγματικότητα.
Μακριά (Καρναβάλι μου) και αγαπημένοι!!!!

Καλά να περνάς, καλή μου Φίλη!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Προς Ανώνυμον:

Ωωω, κρίμα, τι κρίμα! Έχω υποχρέωση εκείνην ακριβώς την ώρα.
Όμως, διόλου μη στενοχωρηθείς. Θα ορίσω εκπρόσωπό μου τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης!!!

None είπε...

Τι καρναβάλια! Τι συλλαλητήρια!

H.Constantinos είπε...

Ενδιαφέρον σουλάτσο, επενδυμένο με το γνωστό ενδιαφέρον υπόγειο χιούμορ...!

dokisisofi είπε...

to zilevw to mathitoudi,
alla parapanw ton anthropo sti skala :)))

kai gia na min ksexniomaste:
H MAKEDONIA EINAI ELLHNIKH!
oxi ston metamonterno prosdiorismo taftotitwn kata to dokoun me tin anoxi twn diethnwn amfiktioniwn-aftoktoniwn! Den einai ta panta ena karnavali voulisewn kai prosdiorismwn!
oxi sta transexual krati!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κωνσταντίνε και Ναν,
όντως πολύ ενδιαφέρον σουλάτσο! Να βρίσκεται στο γαληνότατο αυτό σκηνικό πρωταγωνιστής και τίποτε άλλο! Ακόμη και σε συλλαλητήριο συμμετέχω, αν διοργανωνόταν στη Βενέτσια!!!

Κωνσταντίνε, τό 'πιασες το υπόγειο χιούμορ, εεε;;

P. Kapodistrias είπε...

@ Δοκησίσοφη,

κι εγώ! Καλώς όμως επισημαίνεις, ότι την πρωτεύουσα θέση την έχει ο Άνθρωπος στη Σάλα (όχι σκάλα). Εξ ου και το Ecce Homo (Ίδε ο Άνθρωπος)...

Όσο για τη Μακεδονία, έχεις δίκιο, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε πιόνια ενός διεθνούς επιτραπέζιου παιχνιδιού...
Το τελευταίο σου σύνθημα μού άρεσε περισσότερο!

Ανώνυμος είπε...

Πανέμορφες μάσκες. Τουλάχιστον αυτές, μέσω της πολιτιστικής τους υπόστασης, δεν διεκδικούν καμιά αληθοφάνεια και δεν κραυγάζουν καμιά υποκρισία, σε αντίθεση με τις ¨άλλες¨, τις μη καρναβαλικές, που δυστυχώς έχουν γίνει πολύ ¨της μόδας¨ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, τα τελευταία χρόνια στο δικό μας νησί...

Artanis είπε...

Έχω σκοπό να τα μάθω τα Ιταλικά, αλλά από Ιταλία, θά 'θελα να επισκεφτώ τη Ρώμη, τη Νότια Ιταλία και τη Σαρδηνία...Μέχρι πριν από μέρικά χρόνια ήθελα να επισκεφτώ και τον Τάραντα, για να δω ένα και μόνο έκθεμα του Αρ.Μουσείου του, αλλά τελικά ήρθε με μια έκθεση στο Κυκλαδικής, και είμαι εντάξει τώρα...Προς τί η αποστροφή του Καρναβαλιού; Εμείς συμμετέχουμε ανελλειπώς, στις εκδηλώσεις στην πόλη, αλλά ειλικρινά δεν θα πήγαινα ποτέ στο Μπουρανί, στον Τύρναβο...Απεχθάνομαι τις χυδαιότητες...

P. Kapodistrias είπε...

@ Δημήτρη, Καλημέρα!

Θίγεις ένα τεράστιο και φοβερό θέμα της εποχής και της πατρίδας μας: Την καθημερινή χρήση μάσκας απ' τόν σύγχρονο συνάνθρωπο σε όλες τις εκφάνσεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου... Είναι το πρόβλημα των προβλημάτων. Δυστυχέστατα...

P. Kapodistrias είπε...

@ Artanis,

όμορφη, πανέμορφη η Ιταλία, ένα διαρκές και απλόχωρο Μουσείο, με τα σημαντικότερα έργα Τέχνης παγκοσμίως!

Εκ φύσεως η αποστροφή μου στο Καρναβάλι. Δεν άντεχα ποτέ μου την αντιμετώπιση της Μάσκας. Αυτό το άδηλο και κρύφιο με δυσκολεύει. Τώρα πια διαπιστώνω, μες από διάφορες συζητήσεις, ότι πλείστοι όσοι επίσης σκέπτονται το αυτό!...

Άσε πια τις χυδαιότητες... Αλλά μήπως και η καθημερινότητά μας δεν "διανθίζεται" από τόσες και τόσες ανάρμοστες χυδαιότητες;;;

RedHat είπε...

Καλημέρα.Το καρναβάλι,χαρά των παιδιών,οπως το γνώρισα ,καμμια σχέση δεν ειχε με αυτές τις μάσκες και τις στολές του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού,οι οποίες ουδόλως με εκφραζουν.

mareld είπε...

Φίλε μου!
Καλημέρα και καλή βδομάδα!
Οι μάσκες μας πολλές και δυσδιάκριτες!
Οι πιο ανώδυνες θα έλεγα είναι του καρναβαλιού.

"Εκεί ο αέρας πάντοτε γελάει!"

Μαρ

P. Kapodistrias είπε...

@ Redhat,

τελικά είναι θέμα βιωμάτων και (γιατί όχι;) απωθημένων ΚΑΙ το Καρναβάλι. Εμείς εδώ στη Ζάκυνθο έχουμε μια κάποια κλίση προς Βενέτσια μερία, λόγω της πολύχρονης Βενετικής Κυριαρχίας στα Επτάνησα!
Καλημέρες σε ό,τι κάνεις!

Christophorus είπε...

Πέρυσι, τέτοιες μέρες, βρέθηκα κι εγώ με τη Ν. στη Γαληνότατη... Ήταν καρναβάλι, και πολύ όμορφο, καμμία σχέση με τα υστερικά που ξέρουμε συνήθως, αρκεί να απέφευγες λίγο την Πλατεία Αγίου Μάρκου το βράδυ και να πήγαινες για άλλες πλατείες κι άλλα σοκάκια.
Θα σ' άρεζε, θαρρώ.

Ιδέ κι εδώ:
http://pappous-christophorus.blogspot.com/2007_02_22_archive.html

P. Kapodistrias είπε...

@ Mareld,

Συμφωνώ απόλυτα. Το αναφέραμε και παραπάνω. Αχ, αυτοί οι μόνιμα μασκοφορούντες... Μήπως είμαστε εμείς; Ευκαιρία, λοιπόν, να κοιταχτούμε στον καθρέφτη μας.

Πολύ καλή σου μέρα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Christophorus, τυχερέ, τυχερότατε άνθρωπε!

Εκεί είναι η μήτρα και η καρδιά του ποιοτικού Καρναβαλιού, με την έννοια των σπουδαίων δρώμενων και της Commedia dell´ Arte.

Θα μπω στη σελίδα σου να ιδώ τα σχετικά!!!

don basilio είπε...

Αφέντη μου καλή σου χρονιά (more veneto)!!! Εκειό το Βενετική Κυριαρχία με εσκλάβωσε. Όσο για τα συλλαλητήρια και τις λαοσυνάξεις, έχουν δείξει και στο παρελθόν τη δύναμή τους. Για του Αλεξάντρου τη χώρα δεν ανοίγω κουβέντα, γιατί θα πικράνω και θα πικραθώ φοβάμαι. Serenissima για το ακριβές ήτουνα η Republica και όχι η cita di Venezia. Προσκυνώ!

P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio, παμφίλτατε, Καλημέρα! Όλα καλά στην Ιγγλετέρα;

Το "Βενετική Κυριαρχία" είναι εξαιρέτως αφιερωμένο σ' εσένα.
Ως προς τη λέξη "Γαληνοτάτη", επειδή μού αρέσει ως λέξη, την χρησιμοποιώ κατά τρόπο ποιητικό, οπουδήποτε, όταν μιλώ για τη Βενέτσια. Δες π.χ. σε ποίημά μου, "νερά γαληνότατα". Εξ ου, λοιπόν, γαληνότατη πόλη, ή δημοκρατία των νερών!!!

don basilio είπε...

Έως και των νεκρών... Η Ιγγλιτέρα -το Sheffield παναπεί- ετούτη την ώρα λούζεται σε ήλιο άπλετο, ενώ προ δυώρου είχε ακόμα στουπούλα. Κατά τα άλλα, αφού παραλάβαμε και τον Πρέντσιπε Χάρη σε ένα κομμάτι και ζωντανόνε -κατά τα λεγόμενα του πατεράκη του, του Wales- από το Αφγχανιστάν, μη λες τίποτσι. Καλές Τρυνές και καλοφάωτο το ρυζόγαλο -έχουμε και εδώ, το rice puting είναι τάλε κουάλε με μοσχοκάρυδο και ξύσμα λεμόνι.

Roadartist είπε...

Θέλω να πάω οπωσδήποτε εκεί!!! Θα είναι μαγικά.. Να σαι καλά ..

P. Kapodistrias είπε...

@ Roadartist,

να κάμεις τα πάντα, ώστε να πας! Θα αισθανθείς πρωτόγνωρα! Πρόκειται για πόλη πρωτεύουσα, όπως την έχω παλαιότερα χαρακτηρίσει σ' ένα άρθρο μου!

Καλό ξημέρωμα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio,

ευτυχώς διεσώθη το κατ' εικόνα της εν United Kingdom μοναρχίας!!!!!!!! Πολύ στημένο πάντως ακούγεται το όλον αυτό. Εσύ τι λες;

κυκλάμινο είπε...

Ευτυχώς έχω πάει στη Βενετία!
Πολύ ωραίες οι μάσκες Π.Κ.!
Μόνο που λέει να μην κλέψω!
Ωχ! Με πήρανε χαμπάρι!
Καλά είναι να τις φοράμε μόνο στο καρναβάλι και όχι καθημερινά στη ζωή μας;
Έτσι δεν είναι Π.Κ;

P. Kapodistrias είπε...

@ Κατερίνα,
χαίρομαι που έχει τη βενετσιάνικη εμπειρία!
Ως προς τις μάσκες... Ας βάλουμε κάποτε μυαλό, το ελάχιστο... Θα είμασταν πολύ καλύτεροι ως άτομα και κοινωνίες!!!

kiki είπε...

Καρναβαλίζεστε βλέπω...Έχω χάσει επισόδεια :-))

don basilio είπε...

Τι να σου πω, παπά μου. Στημένο ξεστημένο, το παιδί επήγε εκεί και θα καθότουνα κιάλλο, αν δεν το εξέθεταν τα media. Προφανώς για μόστρα, αλλά όπως και να το κάνουμε Αφγχανιστάν είναι αυτό, δεν είναι τα σύνορα Παπάγου με Χολαργό, όπου υπηρετεί η πλειοψηφία, όσων παίδων εκ καλών οικογενειών, δεν έχουν τα μπρόγια για να μην υπηρετήσουν.

P. Kapodistrias είπε...

@ Ονειρομαγειρέματα,
Και διατί να το κρύψωμεν άλλωστε;

P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio,

καραστημένο το βλέπω πάντως από εδώ. Όταν επήε στους "απολίτιστους" το εξέχον αυτό τζόβενο, κανείς δεν το εγνώριζε; Ινκόγνιτο επήε;
Ή απλώς ήθελε να ιδεί ιδίοις όμμασι και μετά ηδονής μπόλικης, πώς η χώρα του, στοιχούμενη στους φονιάδες των λαών τους Αμερικάνους, μακελλοκόβουνε (ευκαίρως ακαίρως) τους κακόμοιρους φτωχολαούς;

Μάς κοροϊδεύουνε; Μα τι ρωτάω;

don basilio είπε...

Τώρα, παπά μου, με την αγάπη όπου σου έχω, Ταλιμπανέζοι και φτωχολαός του Αφγχανιστάν δεν είναι ένα πράμα. Και για να γυρίσει πίσω άρων άρων, και να τον περιλάβουν τα tabloid, μάλλον επήγε ιγκόγνιτο. Άλλωστε που ακούστηκε μάχιμη μονάδα να αναγγέλει τις μετακινήσεις της; Εδώ οι δικές μου στρατιωτικές μετακινήσεις είναι απόρρητες, όπου επήγα από το κέντρο, στη μονάδα Α και μετά στη μονάδα Β, και έπιασα όπλο με σφαίρες μέσα για να βαρέσω στους γάμους του ήρωα του θεάτρου σκιών. Προσκυνώ!

P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio,
Αποκλείεται να επήε ινκόγκνιτο στη φωλιά του κούκου ο Υψηλός Κανακάρης, ο και κακομαθημένος του κερατά.

Πέρα βέβαια από το ανθρωπιστικόν του πράγματος, τι ήτανε να χυθεί και λίγο γαλάζιο αίμα χαμαί... Τόσο και τόσο κόκκινο σκορπιέται αλύπητα παντού στην υφήλιο, εξαιτίας των Μεγάλων Δυναστών...

... και ρεβερίρω!

don basilio είπε...

Το αίμα είναι αίμα, είτε σάγκουε μπλου είτε ρόζο. Κακομαθημένο, ξεκακομαθημένο, ευτούνη τη ζωή που κάνει, δεν τη θέλει ούτε σκυλί ώρες ώρες. Να δώκω ένα παράδειγμα. Έχεις ένα παιδάκι που έχει τα γενέθλιά του και το ρωτάς τι φαγητό θέλει να του φτιάξεις. Ε, όχι, η νόνα του στα γενέθλιά της τα 80α πρόπερσυ, δεν διάλεξε η ίδια το φαγί τσης, το διαλέξανε σε riality. Για να μη θυμηθούμε τη μανούλα του και πώς την έχασε -όπου αυτό κι αν δεν θα το μάθουμε ποτέ, εκτός αν τα αρχεία σωθούνε για να ανοίξουνε σε αιώνες που μήτε εγώ μήτε εσύ θα γνοιαζόμαστε για το πώς επέθανε η Lady D.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails