© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Για τη μετάφραση των εκκλησιαστικών Κειμένων

Καλός φίλος του Ιστολογίου μας, μού δώρισε πρόσφατα το νέο βιβλίο ενός επίσης πολύτιμου φίλου και συναδελφού, του π. Βασιλείου Θερμού, Δρ Θεολογίας, Παιδοψυχιάτρου και Ποιητή. Πρόκειται για το "Σύνεσις" και "παράνοια". Για την μετάφραση της Λατρείας μας, που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό (2007) από τις Εκδόσεις Γρηγόρη.
Στις 216 σελίδες του νέου αυτού πονήματος του έγκριτου σύγχρονου Θεολόγου και Στοχαστή π. Βασιλείου έχει την ευκαιρία ο αναγνώστης, να διαπιστώσει πώς η βιβλική και πατερική παράδοση, όπως και η σύγχρονη επιστήμη της Γλώσσας, στηρίζουν τη χρεία μετάφρασης των εκκλησιαστικών κειμένων της Λατρείας μας στα Νέα Ελληνικά, μια διαδικασία άκρως απαραίτητη, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει προ πολλού.

Τους προβληματισμούς του ο π. Βασίλειος μού είχε αναπτύξει τον Ιανουάριο του 2007, όταν στην Πάτρα είχαμε συναντηθεί στη μουσικοφιλολογική εκδήλωση, που είχε άριστα διοργανώσει ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος για την "Ιερατική Ποίηση", όπου μάλιστα λάβαμε αμφότεροι μέρος ως τιμώμενοι και ομιλητές. Εκεί, πλην των άλλων, είχε παρουσιασθεί ένα δικό μου ποιητικό απόσπασμα, από το "Της αγάπης μέγας χορηγός (Κανών ωφελιμώτατος)", το οποίο έχει δομηθεί επάνω στην στιχοποιητική του Κανόνος του Πάσχα "Κύματι θαλάσσης...". Στον π. Βασίλειο άρεσε πολύ και τον βοηθούσε -είπε- στην όλη προβληματική του για τη μετάφραση των λειτουργικών / λατρευτικών μας κειμένων.

Τώρα η μελέτη του ευαίσθητου και αμφιλεγόμενου αυτού θέματος έλαβε σάρκα και οστά, τουτέστιν αποτυπώθηκε και κυκλοφορήθηκε στο εν λόγω βιβλίο, στο οποίο, εντελώς τυχαία διαπίστωσα, ότι εκείνη η εν Πάτραις συζήτησή μας βρήκε τη γωνιά της στις σελίδες 201 εξ., την οποίαν αντιγράφω, για να λάβετε γνώση:

"[......] Στο παρελθόν είχα υποστηρίξει ότι χρειάζεται να επιδιωχθή η μετάφραση μόνο των πεζών μερών της Λατρείας (αναγνωσμάτων, ευχών, αιτήσεων). Θεωρούσα ότι δεν είμαστε σε θέση προς το παρόν να μιλήσουμε για μετάφραση των ποιητικών μερών, κάτι που απαιτεί μεγάλη τέχνη και έμπνευση. Σήμερα δεν το βλέπω τόσο απόμακρο, εξακολουθώ όμως πάντα να το τοποθετώ σε δεύτερο χρόνο. Ίσως να με ενθάρρυνε και το μελοποιημένο άκουσμα που είχα ενός εξαίρετου ποιήματος, προσόμοιου πάνω στον ειρμό "Άφραστον θαύμα". Το παρέχω προς ενημέρωση και ανάταση των αναγνωστών:

Δάκρυα χάμου
κι ανατριχιάζουν τα χώματα
της αγάπης μέγας χορηγός
ελί-χρυσο θαύμα κρινάκι φύεται
για να μυρίζει ανόρθωση πενθούντων.
Τη Χαρά
να φοράτε μη λυπάσθε.

(π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Της αγάπης μέγας χορηγός, σ. 79)
[......]"

Ευχαριστώ τον πολύ αγαπητό μου π. Βασίλειο για την παραπάνω τιμητική αναφορά, αλλά και για την από πολλών χρόνων αγάπη του, τη συναντίληψη και κυρίως για Εκείνα που δεν είναι δημοσιεύσιμα!!! Ο Θεός να τού προσθέτει διαρκείς Χάριτες και Αναστάσεις!

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΘΕΡΜΟ

Ο π. Βασίλειος Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1957 και σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασκεί την Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και νέων. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό "άριστα". Μετεκπαιδεύθηκε ως επισκέπτης επιστήμονας (Visiting Scholar) στα πανεπιστήμια Harvard, Boston University, Boston College, Andover Newton.
Τα βασικά του ενδιαφέροντα είναι ο διάλογος Θεολογίας-Ποιμαντικής και Ψυχιατρικής-Ψυχανάλυσης, η ψυχολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία της θρησκευτικότητας, η εφηβεία και τα προβλήματά της. Έχει εργασθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα κληρικών και εκκλησιαστικών στελεχών, έχει δημοσιεύσει διάφορα βιβλία και άρθρα, έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις και εκπομπές. Ασχολείται επιτυχώς και με τη σύγχρονη Ποίηση, έχουν μάλιστα κυκλοφορήσει τρεις αξιολογότατες ποιητικές του συλλογές.
Υπηρετεί στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

17 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μας π.κ.

Σ' ευχαριστούμε για την τόσο ενδιαφέρουσα ανάρτηση!

Με προκάλεσες και υπέκυψα στον πειρασμό για μια σχετική αναφορά και στην Ιδιωτική Οδό μου.

Ελπίζω σύντομα να ξαναβρεθούμε για να παρουσιάσουμε την Ιερατική Ποίηση, που κατά την άποψή μου είναι μια μορφή θεολογίας προς διερεύνησιν.

Χαίρε! Και μέσω του ιστολογίου σου χαιρετίζω και όλους τους ευαίσθητους επισκέπτες σου.

Ανώνυμος είπε...

Είχα την τύχη να ακούσω τον π. Βασίλειο Θερμό σε μιά εκδήλωση, να μιλά για τα στάδια, τις διαδικασίες του Πένθους, και το φόβο του θανάτου, και ήταν ότι πιο αισιόδοξο και βαθύ έχω ακούσει για ένα τόσο "βαρύ" θέμα. Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω, γιατί έχει χαραχτεί βαθιά μέσα μου σαν εμπειρία. Πατέρα Παναγιώτη, θα συμφωνήσω μαζί του οτι μόνο εσείς θα μπορούσατε να "μεταφράσετε" αυτά τα κείμενα χωρίς να χάσουν τίποτα απο την αυθεντικότητα και τη δυναμική τους. Αυτό δεν το λέω ως ..πρόεδρος του φαν κλάμπ, αλλά ως απλό μέλος.

Alkmini είπε...

καλησπερα πατερ παναγιωτη
ειχα και γω την τυχη να τον δω σε μια τηλεοπτικη εκπομπη τον π.Βασιλειο Θερμο και μου εκανε εντυπωση αυτη η "λαμψη" που δεν την βλεπω συχνα.
να εισαι καλα π.κ.

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Φίλε,

Ευχαριστώ για την "πολυμερώς και πολυτρόπως" δεδηλωμένη αγάπη σου. Η δική σου, πράγματι, επιμονή στο να μελοποιηθεί και δημοσίως παρουσιασθεί ποίηση σύγχρονων ιερέων έφερε όλους αυτούς τους ζουμερούς χυμούς!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Ο π. Βασίλειος Θερμός αποτελεί "ευλογία Κυρίου και έλεος" για τη σύγχρονη Ορθοδοξία.

Κληρικός κι αυτός της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, τουτέστιν του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Για να λάβουμε γεύση για τους Κληρικούς που είχε υπό την πνευματική του εξουσία ο σπουδαίος αυτός Άνθρωπος-Αρχιεπίσκοπος! Διότι ο κάθε ηγέτης κρίνεται (και) από τους συνεργάτες του!!!

Ως προς τη μετάφραση των λειτουργικών κειμένων και δη των ποιητικών, δε συμφωνώ, παρότι υπάρχει ήδη ο βάσιμος αυτός προβληματισμός.
Τα υπέροχα κείμενα υφίστανται και δεν έχουμε το δικαίωμα να τ' αγγίξουμε μεταφραστικά, διότι θα μειωθούν αξιακά κατά 90%.
Εκείνο που θα μπορούσε να υπάρξει είναι κάτι το πλέον προωθημένο, για το οποίο βέβαια η Εκκλησία πρέπει ν' αποφανθεί: Νεότερη λατρευτική Ποίηση και νεότερο υμνητικό / ευχαριστιακό/ δοξολογικό Μέλος! Κάτι βέβαια, που προϋποθέτει Παιδεία, την οποίαν ουκ έχομεν...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αλίκη,

Καλώς εκόπιασες! Ελπίζω όλα σου να είναι πλέον κατ' ευχήν!

Αχ αυτή η ένθεη Λάμψη, η άκρως αναστάσιμη! Μακάρι να την είχαμε και να την εκπέμπαμε όλοι! Ο κόσμος θα ήταν πολύ πολύ αλλιώτικος!

Καλό ξημέρωμα!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
P. Kapodistrias είπε...

Το παραπάνω ανώνυμο σχόλιο διέγραψα, διότι απεχθάνομαι την ανωνυμία και ως εκ τούτου δεν επιτρέπω στα ημέτερα Ιστολόγια την πρόσβαση σε ΑνωνυμοΨευδώνυμους.

Εάν κάποιος από τους επισκέπτες μας επιθυμεί όμως να παραμείνει ανώνυμος ή ψευδώνυμος για προσωπικούς του λόγους, τότε ας μου παρέξει τ' αληθινά του στοιχεία ιδιωτικά και υπό πλήρη εχεμύθεια και θα έχει πρόσβαση. Άλλως STOP.

P. Kapodistrias είπε...

Και κάτι επιπλέον προς τον ανόητο παραπάνω ηθικοπλασμένον Ανώνυμο, ο οποίος, πίσω από την αποτρόπαιη μάσκα του, παριστάνει βλακωδώς τον κήνσορα ιερών και οσίων:

Ελπίζω και προσεύχομαι, έτσι Ανώνυμος να παρουσιασθείς ενώπιον του Κυρίου των Δυνάμεων και ως Ανώνυμο να σε διαγράψει Εκείνος. Διότι τέτοιες σκουληκοειδείς τακτικές δεν περνούν!!!

Και κάτι το ύστατο: Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει, ότι το πέφτεις είναι ανθρώπινο, το να παραμένεις χάμου είναι το σατανικό.
Τουτέστιν υπάρχει και μετάνοια!!! Μπορώ να την δεχτώ, επωνύμως όμως!

None είπε...

Πες του κι άλλα του ηλίθιου, όποιος κι αν είναι, ό,τι κι αν είπε.

Μεγάλη συφορά πάντως οι Ανώνυμοι εντός κι εκτός των blogs. Δεν καταλαβαίνουν οι ανόητοι πως τα blogs είναι ιδιωτική περιοχή και μπαίνουν χωρίς να χτυπούν.
Εάν κάποιος έχει προσωπικούς λόγους, τουλάχιστον να ξέρει ο ιδιοκτήτης ποιος είναι στην πραγματικότητα και ας μην παρουσιάζεται δημόσια.

Πρόκειται όμως για μάστιγα μεγάλη. Γι' αυτό και οι περισσότεροι έχουν βάλει μετριασμό σχολίων.

Μεγάλη συφορά...

Ανώνυμος είπε...

Αν από κάτι πάσχει σήμερα η Εκκλησία, είναι η υποκρισία κάποιων, που νομίζουν πως είναι νέοι Χριστοί, οι άχρηστοι.

P. Kapodistrias είπε...

@ Καλοί μου Φίλοι,

Η ανωνυμία είναι ένα τραγικό σύμπτωμα της εποχής μας. Ορισμένοι κρύβουν το πρόσωπό τους για να πουν πράγματα που δεν θα είχαν τον ανδρισμό να ξεστομίσουν δίχως τη μάσκα τους. Γι' αυτό κι εκείνος ο σπουδαίος Ιεράρχης του Φαναρίου είχε πει ότι "Ο Καρνάβαλος είναι ο ειλικρινέστερος των υποκριτών".

Ως προς τα δικά μας, ευτυχώς ξοφλήσαμε! Τα ενδεχόμενα ανώνυμα σχόλια οδηγούνται αυτόματα και κατευθείαν στον κάδο των απορριμμάτων, οπότε...

Καλημέρα σε όλους!!!

Ανώνυμος είπε...

Μόλις σας βρήκα, ψάχνοντας κάτι για τον πάτερ Θερμό και σας συγχαίρω για τη δουλειά σας εδώ στο ίντερνετ. Σπουδαία προσφορά σε όλους μας.
Όσο για τα ανώνυμα και βρωμερά σχόλια, τι να κάμουμε; Είχα κ' εγώ ένα μπλογκ πέρισυ που έκλεισα για άσχετους λόγους και είχα προβληματιστεί με τους κακόβουλους. Όπως λέτε, είχα κάμει μετριασμό σχολίων και ησύχασα. Είναι σα να τραβάς καζανάκι. Κατευθείαν στο βόθρο, δίχως καν να περνούν από εμένα.
Χάρηκα για την επίσκεψη. Σίγουρα θα ξαναέρθω, γιατί εδώ έχει πολύ υλικό μόρφωσης.

Ανώνυμος είπε...

Οτι πάντα υπάρχουν θρασείς, όπως και ανεγκέφαλοι, σε πακέτο του ενός, ούτε λόγος..! Η ηλιθιότητα είναι άήττητη!!! Καλά του κάνατε και του κλείσατε τον ήχο. Όταν μιλούν οι άνθρωποι τα γαϊδούρια πρέπει να παραμένουν στο σταύλο για λόγους ηχορύπανσης..Ζητώ συγγνώμη απο τα συμπαθέστατα γαϊδουράκια...

P. Kapodistrias είπε...

@ Κλειώ και Αριάδνη, Καλημέρα!

Δέχομαι όσα λέτε και αναφωνώ τη λατινική ρήση:

O TEMPORA, O MORES!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ μου,

Ο λόγος ο καλός πρέπει να λέγεται πάντα, όχι μόνο τσιγγουνιές δεν χρειάζονται και δεν πρέπουν, αλλά απεναντίας, το καλό να επαινείται και να αναγνωρίζεται. Εγώ, σού το έχω γράψει και άλλη φορά, νιώθω περήφανη για σένα, γιατί σε θεωρώ κάπως «δικό μου παιδί», χωριανός, γείτονας και οι αείμνηστοι γονείς μου, τόσο ο παπάκης μου όσο και η μαμά μου, μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για σένα.
Ιδιαίτερα αναγνωρίζω τα πολλαπλά σου ταλέντα, γιατί ας μην ξεχνάμε δεν είναι μόνο η Ποίηση, στην οποία είσαι και με το παραπάνω καταξιωμένος και αναγνωρισμένος, είναι και άλλα, ακόμα και η φωτογραφική σου τέχνη και η αγάπη και φροντίδα σου να διασώσεις πράγματα που ίσως άλλοι, τα θεωρούν ασήμαντα.
Εγώ, πολλές φορές ξεφυλλίζω ένα σου βιβλίο όπου έχεις «καταγράψει» και διαφυλάξει με το φακό της μηχανής σου, εικόνες του χωριού μας, όπου, μη εσύ, δεν θα υπήρχαν.

Άντε, να μη σε κουράζω, αλλά με ευχαριστεί πολύ η επικοινωνία μαζί σου.

Ευχαριστώ για τις ευχές σου όλες, τώρα ως προς το ποιΟτική δουλειά, αυτό θα κριθεί από το χρόνο, εγώ καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα στα όρια των δυνατοτήτων μου, και επεξεργάζομαι όσο μπορώ το κάθε τι πριν το παραδώσω στο κοινό.

Πάντα με την εκτίμηση και αγάπη μου

Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά
Συγγραφέας

Nikos είπε...

Χρόνια πολλά μερες πού είναι. Μπορεί να θαυμάζετε τον πρ.Θερμό αλλά εάν διαβάσετε για παράδειγμα το κείμενό του που περιέχεται στό αφιέρωμα στη θεολογία του ΄60 ίσως μπορέσετε να διακρίνετε πως είναι ένας τέλεια εκκοσμικευμένος χριστιανός και πώς οι λίγες θεολογικές γνώσεις που διαθέτει προέρχονται από την καθολική εκκλησία

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails