© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Τα δημοσιεύματα του blog μας για τα Στροφάδια στην Εφημερίδα "Τα Νέα"


Καλός φίλος αυτού εδώ του blog μάς πληροφόρησε πριν από λίγο, ότι η Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στο σημερινό της φύλλο (σελ. 16) έκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ - παρουσίαση των Στροφάδων Νήσων και του Ιερομονάχου Γρηγορίου Κλάδη, ο οποίος από δεκαετιών ασκητεύει εκεί.

Το κείμενο, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο "Ο ερημίτης που φυλάει το πέρασμα των πουλιών", υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης και στηρίχτηκε κατά κύριο λόγο στα σχετικά κείμενα αυτού εδώ του Ιστολογίου, απ' όπου αναδημοσιεύει και τη φωτογραφία του παπα Γρηγόρη, μαζί με την δική μας σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Γέροντα (μ' ελαφρές τροποποιήσεις):
«Ο μοναχός Γρηγόριος ουδόλως ευχαριστιέται με τις επισκέψεις. Το αντίθετο μάλιστα. Στενοχωριέται και εξαφανίζεται. Έχει τον δικό του Θεό, θα έλεγε όποιος τον πρωτογνωρίζει. Αλλά στην πραγματικότητα μοιάζει με ένα μικρό παιδί. Προτιμάει να συνομιλεί με τα ζωντανά του, να ζυμώνει, να πήζει τυρί, να διαβάζει στο κατάλυμά του και ν΄ αγναντεύει τη θάλασσα».

Ευχαριστούμε τον κ. Ζαχαριάδη, όχι μόνο για την καλοσύνη του ν' ασχοληθεί με τον επίγειο παράδεισο των Στροφάδων, αλλά και για την ευγένειά του, να μνημονεύσει και την πηγή των πληροφοριών του, κάτι που συνήθως ξεχνούν οι μεγαλοσχήμονες της αθηναϊκής δημοσιογραφίας.

Το εν λόγω άρθρο από ΤΑ ΝΕΑ, σε ηλεκτρονική μορφή, μπορείτε ν' αναγνώσετε εδώ. Στην έντυπη μορφή της Εφημερίδας είναι ευκρινέστερα τα στοιχεία του blog μας.
Όλες τις παρουσιάσεις μας για τα Στροφάδια, δείτε εδώ. Φωτογραφίες: Π.Κ., Μάιος 2007.

25 σχόλια:

θλιμμένος μπούφος είπε...

Και εις ανώτερα!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Νικόλα μου,

Δέχομαι να έχω Ανώτερα (ποιος δε θέλει;), εφόσον εσύ θα έχεις Ανώτατα! Τα οποία και σού εύχομαι, εννοείται!

Ανώνυμος είπε...

Οι φωτογραφίες και τα κείμενά σου περί των Στροφάδων, αποτελούν μια εξαιρετική ¨βιβλιογραφία¨ για οποιονδήποτε επιθυμεί να εμβαθύνει στο θέμα, οπότε πιστεύω πως είναι λογικό να είναι μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, εικόνων και απόψεων. Μπράβο στον κ.Ζαχαριάδη που ανέφερε την πηγή του, τέτοιες αναφορές είναι όντως σπάνιες στα ¨μεγάλα¨ ΜΜΕ.

H.Constantinos είπε...

Σωστά είχα παρατηρήσει λοιπόν τότε, και χαίρομαι ιδιαιτέρως γι αυτό!

Φαίδρα Φις είπε...

χαίρομαι...

dromaki είπε...

Κι αν δεν είσασταν εσείς πως να ξέραμε εμείς οι υπόλοιποι τις ομορφιές της άλλης άκρης της πατρίδας μας?
Ο ερημίτης που φυλάει το πέρασμα των πουλιών...
Με εντυπωσίασε.Παρόλο που είμαι αντίθετη στον μοναχισμό ο συγκεκριμμένος ιερομόναχος επιτελεί Θείο έργο.

Artanis είπε...

Πάρα πολύ ωραία...Συγχαρητήρια...

kiki είπε...

Μπράβο και πάλι μπράβο! Το αξίζεις άλλωστε! Η φωτό η παραπάνω με τις παπαρούνες είναι τέλεια!

Δέσποινα είπε...

Συγχαρητήρια και εις ανώτερα!
Χαίρομαι πολύ!

Ανώνυμος είπε...

Συνδέεται αρμονικά αυτή η ανάρτιση με την προηγούμενη. Αυτός ο ιερομόναχος δεν είναι το ζωντανό σας παράδειγμα για την ομιλία σας? Σ εκείνο τον προσωπικό παράδεισο που ζει σε τέτοια αρμονία με το φυσικό περιβάλλον δεν μοιάζει με τον π. Παίσιο και όλους όσους αναφέρετε που συνομιλούν με τα πουλιά και είναι πιο κοντά με τους πρωτοπλάστους πριν απο την Πτώση? Με άφησε βαθύτατα εντυπωσιασμένη αυτό το σημείο απο το βιβλίο σας στη σελ 84 που λέτε: "η ψυχική του ανθρώπου αποκάθαρση, η εκ βάθρων ανακαίνιση του πνεύματός του δια της διαρκούς τήρησης καρδιακής αθωότητας και απλότητας του νου......διαθέτει δυναμικές επανόρθωσης του τραγικού εκείνου Διχασμού, τον οποίο κληρονόμησε η ανθρωπότητα ως ρύπο και γονίδιο θανάτου, μετά την προπατορική παρακοή και αυτοκαταδίκη."

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Συγκινητική η περίπτωση του μοναχού Γρηγόριου.
" Ερημίτης που φυλάει το πέρασμα των πουλιών" ; Μακάρι. Εγώ, δυστυχώς, άκουγα και πληγωνόμουνα στις φτερούγες μου πως κυνηγοί εκ Ζακύνθου παραμονεύουν τα πουλιά στις Στροφάδες. Είναι ακόμα έτσι;

P. Kapodistrias είπε...

@ Δημήτρη,

Όπως το λες. Καλόν είναι, η δουλειά μας στα μπλογκς να μην είναι να περνά απλώς η ώρα, αλλά στο να καθίστανται Αρχείο στιγμών, πραγμάτων, απόψεων, τόπων, χρηστικό ούτως ή άλλως κι εντέλει μορφωτικό!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κωνσταντίνε,

Ευχαριστώ πολύ!

P. Kapodistrias είπε...

@ Φαίδρα φις,

Εγώ να δεις!!!

Είσαι πολύ καλή!

P. Kapodistrias είπε...

@ Δρομάκι,

Ωωω, ευχαριστώ για την καλοσύνη! Οι ομορφιές υπάρχουν και χωρίς εμένα!!! Πολύ πριν και πολύ μετά από εμένα!

Η Περίπτωση των Ασκητών είναι αξιομνημόνευτη και αξιοσέβαστη!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Είσαι πολύ καλή! Ευχαριστώ!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ονειρομαγειρέματα,

Ευχαριστώ! Ούτε καν το ήξερα. Φίλος με πληροφόρησε! Αυτή είναι η δύναμη του εργαλείου, που λέγεται μπλογκ!!!

Όσο για τη φωτό των στροφαδινών παπαρούνων, την είχα φυλάξει ένα χρόνο τώρα στις πολύτιμές μου, επειδή μού άρεσε πολύ κι εμένα, αλλά τελικά είπα να την μοιραστώ μαζί σας. Ούτως ή άλλως, τι πολυτιμότερο από εσάς τους Φίλους;

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινά μου,

Να είσαι καλά εσύ! Αυτό είναι η χαρά και το ανώτερό μου!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Με εκπλήσσεις! Διότι
α) Ωραία συνδυάζεις την περίπτωση του παπα Γργόρη του Στροφαδινού, με την Ομιλία μου "Ορθόδοξη Ασκητική και Φυσικό Περιβάλλον"! Όντως πετυχημένος συνδυασμός, που δεν είχα σκεφτεί!
β) Βρήκες το σχετικό βιβλίο μου, διάβασες, ανέφερες, κατέγραψες!!!!!
Αααα, άξιος ο μισθός σου ως Προέδρου του φαν κλαμπ!!!! Χαχαχαχαχαχα!!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονύση Μάνεση,

Όντως αξιοθαύμαστος ο παπα Γρηγόρης!

Παλαιότερα υπήρξε παμμέγιστο πρόβλημα στα Στροφάδια, λόγω κυρίως των ελικοπτεροφερόμενων ζάμπλουτων, οι οποίοι θεωρούσαν τον ιερό αυτόν τόπο φέουδό τους, κατασκήνωναν εκεί με όλα τα θανατηφόρα συμπράγκαλα και κυριολεκτικά λεηλατούσαν τον τόπο...

Τώρα πια, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου έχει μεριμνήσει, ώστε καθ' όλες τις ευαίσθητες περιόδους να υπάρχουν στα νησιά αυτά περί τους τρεις με τέσσερις ειδικούς φύλακες διαφόρων ειδικοτήτων, από Ζάκυνθο και Κατάκολο, σε συνδυασμό με περιπολίες του Λιμενικού Σώματος κι έτσι υπήρξε σωτηρία του τόπου ως προς αυτό!!!

Roadartist είπε...

Πάρα πολύ μπράβο σας!!!
:) Συγχαρητήρια, πάντα μας εκπλήσσεται τελικά..
Χάρηκα ειλικρινά!

Ανώνυμος είπε...

Και είμαι ήδη στο κλίμα των συμβουλίων, αφού απόψε ήμουν σε διαδικασίες/αρχαιρεσίες του επαγγελματικού μου συλλόγου, όπου απέφυγα τεχνηέντως και μέχρι τέλους το να μπλέξω με ...τίτλους!Και παραμένω ένα ευτυχισμένο απλό μέλος. Δεν θέλω άλλο Προεδρείο παρα το δικό σας..Και αφού στρογγυλοκάθησα στη βελούδινη καρέκλα της Προέδρου, ένοιωσα τη...μοναξιά εδώ πάνω και δεν ξέρω και ποιά είναι η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου, για να απευθυνθώ αρμοδίως..Ένα αξιοπρεπές φαν κλάμπ που σέβεται τον εαυτό του,πρέπει να αρμοδιότητες. Για να μη με ακριβοπληρώνετε αδίκως, δώστε οδηγίες!

Nefelli είπε...

Έυγε και συγχαρητήρια.
Επέτρεψε μου πατέρα Παναγιώτη να επισημάνω ότι μέσα στων ωκεανό των μπλογκς, είναι αισιόδοξο να βλέπουμε να ξεχωρίζουν εκείνα που πραγματικά έχουν ΑΞΙΑ, μέσα από την εγκυρότητα των πληροφοριών που μας παρέχουν. Κι αν αυτό δεν είναι επιβράβευση για τον πολύτιμο χρόνο που ξόδεψες για όλους εμάς, τότε τι είναι?
Κι ένα μεγάλο μπράβο στον
κ. Ζαχαριάδη, για τους λόγους που έχεις ήδη προαναφέρει.
Ειλικρινά χαίρομαι, από βάθος καρδιάς.
Καλή συνέχεια και εις ανώτερα

P. Kapodistrias είπε...

@ Νεφέλη,

Ευχαριστώ για την καλή εκτίμηση! Όντως ωκεανός τα Ιστολόγια, όπου χάνουμε τα πασχάλια, κατά το κοινώς λεγόμενον. Ας αναζητάμε, όσο γίνεται την Ποιότητα και, όπου την βρίσκουμε, ας την κρατάμε!

Να είσαι καλά!

Unknown είπε...

Χίλια μπράβο από τα την καρδιά μου!

Πιστεύω φυσικά, πως δικαίως η εφημερίδα δημοσίευσε το άρθρο και τις φωτογραφίες, αφού είναι εξαιρετικά τόσο ποιοτικά όσο και από την πλευρά της ενημέρωσης.

Εύχομαι βεβαίως, και εις ανώτερα!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails