© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Η φίλη μου η Roli Hope Odeka


The Immigrant

Wandering in this strange Land
The passage is tight and full of thorns
I walk carefully less I fall
Behind I can hear the whispers
Full of scorn and hatred that surged
The anger in my veins strongly
To hell we are the same
My blood as red as yours.
(RoliHopeOdeka)


Η Roli Hope Odeka είναι μια εξαιρετική, χαρισματική θα έλεγα, γυναίκα και καλλιτέχνιδα. Γνωριστήκαμε τον Ιούνιο του 2005, κατά την κοινή μας συμμετοχή στην 51η Μπιενάλε της Βενετίας και μού δόθηκε η ευκαιρία να εκτιμήσω τα πολυειδή της ταλέντα, παρά τον ελάχιστο χρόνο της παραμονής μας στη Γαληνότατη Πόλη των Νερών.

Πρόκειται για μιαν εντελώς αυτοδίδακτη ποιήτρια, πεζογράφο, ζωγράφο, μουσικoσυνθέτιδα και τραγουδίστρια. Γεννήθηκε το 1953 στο Δέλτα του Νίγηρα και μετά τα εγκύκλια γράμματα έφυγε στην Ιταλία, αναζητώντας τ' Όνειρο και την Ελευθερία. Η ίδια, αν και γέννημα της αφρικάνικης γης, θεωρεί πλέον τον εαυτό της Πολίτη του Κόσμου. Σήμερα ζει μόνιμα στο Μιλάνο με τον καλό της σύζυγο, απ' όπου ήδη εξακτινώνεται για τις πολλές και ποικίλες μουσικολογοτεχνικές της υποχρεώσεις ανά τον κόσμο.
Μεταξύ μας αναπτύχτηκε αμέσως ένας φιλικός σύνδεσμος, ιδιαίτερα λόγω του ιερατικού σχήματος, επειδή ήθελε πολύ να ξέρω (κάτι, άλλωστε, που η ίδια εξομολογείτο και σε κάθε άλλη περίπτωση, δηλώνοντάς το και στην ιστοσελίδα της) την πεποίθησή της, ότι οι δημιουργίες της είναι θεόπνευστες, δεδομένου ότι δεν έχει σπουδάσει οτιδήποτε στη ζωή της. Θεωρεί μάλιστα, ότι ακούει ανέκαθεν φωνές, οι οποίες την οδηγούν στα βήματά της, ώστε -συμπεραίνει- την χρησιμοποιεί ο Θεός κατ' αυτό τον τρόπο, για να μεταφέρει τα όποια μηνύματά Του στον κόσμο. Ένα είδος "καλλιτεχνικού διαμέσου", θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω...

Την άκουσα με πολλή προσοχή, δίχως καμιάν υποψία επιφύλαξης ή και ειρωνείας, κάτι που την έκαμε να με συμπαθήσει αμέσως, κρατήσαμε μάλιστα επικοινωνία έκτοτε, ανταλλάσσοντας κατά καιρούς τις δημιουργίες μας.

Εκεί, στην εκδήλωση της Μπιενάλε για τους Ζακυνθινούς Ποιητές, στον ευρύχωρα φιλόξενο περίβολο της Μονής του Σαν Στέφανο στο Κάμπο του Σαν Άντζελο, παρέστη και η Roli (απ' όπου και η 3η εδώ φωτό), δεν κατάλαβε τα ελληνικά μας βεβαίως, αλλά την έθελξε -είπε- η μουσικότητα των ποιητικών ακουσμάτων. Χάρηκε όμως πολύ, κάνοντας σαν παιδάκι, όταν τής χάρισα μια πρόχειρη σύναξη ποιημάτων μου στ' Αγγλικά, την οποία έτυχε να έχω μαζί μου.

Ήδη μού ανταπέδωσε με τα δυο βιβλία της, το "Reviving Echo" (ποιητική συλλογή, εκδ. 2000) και το "Revenge of the Child" (αυτοβιογραφία, εκδ. 2004). Πριν κάμποσο καιρό έλαβα και το cd "Twilight Dreams" (εκδ. 2006), την μουσική του οποίου, σε ρυθμούς έθνικ και ποπ, υπέροχα εκτελεί η Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρίας. Ερμηνεύει -εννοείται- η ίδια!

-Να είσαι καλά, όπου βρίσκεσαι, ό,τι κι αν κάνεις Roli Hope Odeka!!!

Περισσότερα για την αξιοπρόσεκτη αυτή καλλιτέχνιδα, μουσική και φωτογραφίες της, μπορείτε να βρείτε στην πλούσια ιστοσελίδα της, εδώ.

14 σχόλια:

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Μπραβίσιμμο δια την δοθείσαν φιλίαν χωρίς ειρωνείας και παρεξηγήσεις.

Ανάγκη να μερέψουμε απο τας ιδεολογίας!

Ασπάζομαι την δεξιάν του Κυρίου!
Καλημέρα.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Πρέπει να είναι ωραίος άνθρωπος η φίλη σας, απο κάθε άποψη. Εκείνο που με ανησύχησε είναι οτι:"ακούει φωνές.."...! Αυτό μου "χτύπησε ένα καμπανάκι" γιατί επιδέχεται κι άλλες ερμηνείες. Όμως εσείς ξέρετε. Βασίζομαι απόλυτα σ αυτό το τελευταίο σε όλα τα επίπεδα.

P. Kapodistrias είπε...

@ Χοιροβοσκέ πολύτιμε,

Ναι, η Οντέκα είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Αχ, αυτές οι ιδεολογίες και οι ιδεοληψίες...

Καλή δύναμη για το υπόλοιπο της ημέρας!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Κι εγώ έτσι νομίζω! Είναι αξιοπρόσεκτη περίπτωση η Οντέκα! Έχει μάλιστα και καλές κριτικές από τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Ως προς το "καμπανάκι" των "φωνών", όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν είμαι εγώ εκείνος που θα κρίνει!... Άλλος πολιτισμός, διαφορετική κουλτούρα, άλλες εκτιμήσεις. Με ξένισε όντως με τα λεγόμενά της, αλλά "αγάπα τον πλησίον σου με τα ελαττώματά του". Εμένα μ' ενδιέφερε ως καλλιτεχνική φυσιογνωμία.
Ελπίζω ν' άκουσες, από την προσωπική της ιστοσελίδα, τη μουσική της άποψη.

Καλημέρα εν παντί!

panagiotisandriopoulos είπε...

Παμφίλτατε π.κ.,

Η παρουσίαση της Οντέκα είναι πραγματικά ένας κόλαφος σ' όλους τους σπουδαγμένους γενικώς.
Βέβαια προέρχεται από έναν πολιτισμό του οποίου συστατικό του είναι ο αυτοσχεδιασμός υψηλού επιπέδου!

Η περίπτωσή της μας υποδεικνύει την αξία της καρδίας, την οποία συχνά εμείς οι Δυτικοί παραθεωρούμε για χάρη της νόησης.

Είναι πάντως παρήγορο το γεγονός ότι αρκετοί καλλιτέχνες της Δύσης στρέφονται, απ' όσο γνωρίζω στον αδαπάνητο πλούτο των πολιτισμών του αυτοσχεδιασμού, για να τροφοδοτηθούν και να ανανεωθούν.

Πάντα τέτοιες καρδιακές συναντήσεις!

Χαίρετε!

kiki είπε...

Τι ωραίο να κάνεις φίλους με διαφορετικές κουλτούρες. Ας μην καταλάβαινε ελληνικά καλέ μου φίλε. Σου έχω ξαναπεί για τη φωνή σου πολλές φορές κι ας μη με πιστεύεις. Είναι φιλική, είναι ηρεμιστική, είναι σίγουρη. Εμπνέει στον άλλον εμπιστοσύνη. Αυτό και η μουσικότητα του λόγου σου, ήταν αρκετό για να της αρέσει η ποίησή σου. Πρέπει να είναι ξεχωριστή γυναίκα πάντως.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!
η κάθε σου ανάρτηση είναι μια ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα έκπληξη!

μα είμαστε τόσο διαφορετικοί! εγώ "βγάζω από τη μύγα ξύγκι" ψάχνω επίμονα εκεί που όλοι αδιαφορούν για να βρω κάτι όμορφο, ενώ τα ταξίδια και οι γνωριμίες σου είναι το κάτι άλλο! υπέρμετρα και πραγματικά πλούσια (όχι με την έννοια της πολυτέλειας που τη θεωρώ την άλλη όψη του νομίσματος της μιζέριας) και όμορφα. Για να εξομολογηθώ και μια από τις πολλές αμαρτίες μου παλιότερα θεωρούσα τους ιερείς "μονολιθικά" άτομα, διαβάζοντας αυτό το μπλόγκ βρήκα μια φωτεινή εξαίρεση (αλλά ούτως ή άλλως λίγο πολύ και οι υπόλοιποι είμαστε μονολιθικοί και πρωτόγονοι.....)

P. Kapodistrias είπε...

@ Παν. Ανδριόπουλε,

Ευχαριστώ για την ορθή σκέψη σου, η οποία προωθεί τον εν γένει προβληματισμό περί του "πολιτισμού του αυτοσχεδιασμού", όπως εύστοχα γράφεις.
Ναι, κι εγώ πιστεύω ότι δια του Αυτοσχεδιασμού στην Τέχνη εγγίζουμε κοντύτερα στην Ουσία των Πραγμάτων. Τούτο βέβαια φαντάζει αδιανόητο για την πλειονότητα των Καλλιτεχνών μας, οι οποίοι στηρίζονται εν πρώτοις στην κοσμική Γνώση, για να παράξουν έλλογο λόγον. Ευτυχώς (όπως κι εσύ σημειώνεις) κάποιοι σώφρονες επιστρέφουν!!!

Ευχαριστώ για όλα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ονειρομαγειρέματα,

Ήδη κοκκίνησα με όσα μού γράφεις! Κρατώ κυρίως, ότι πράγματι είναι περιουσία το να γειτνιάζουμε ανιδιοτελώς με ανθρώπους από άλλες κουλτούρες!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ηλιογράφε,

Ευχαριστώ! Προσπαθώ να μη λιμνάζω στα ίδια και τα ίδια, αλλά να υπάρχει μια πολυμέρεια στις αναρτήσεις του Ιστολογίου ετούτου.

Δεν είναι μόνο κάποιοι ιερείς "μονολιθικοί", όπως λες. Και οι ιερείς προερχόμαστε από την κοινωνία μας, δεν είμαστε ημίθεοι, μήτε ουρανοκατέβατοι. Τούτο σημαίνει, ότι κουβαλάμε την παλαιότητα της περιρρέουσας κοινωνίας. Χρέος μας είναι να μαχόμαστε αδιάλειπτα για την προσωπική μας κάθαρση, ώστε να ημπορούμε στη συνέχεια ν' αμβλύνουμε τους ενδεχόμενους ή βέβαιους λεκέδες του περιβάλλοντός μας.

Artanis είπε...

Ωραία γνωριμία, η κα Οντέκα...
Άμα είναι τυχερός ο άνθρωπος...
Καλό απόγευμα να έχετε...

Unknown είπε...

Εξαιρετική η Οντέκα!

Κι εσείς τυχερός!

Να 'στε καλά!

Ανώνυμος είπε...

Φοβερή παρουσία στο χώρο η φίλη σας Οντέκα!!! Πολύπλευρη, ταλαντούχα και δημιουργική... Δείξε μου το φίλο σου... Όσο για τις φωνές, από το να ακούει κανείς τους αλαλαγμούς του διαβόλου καλύτερα να ακούει τη φωνή του Θεού.

P. Kapodistrias είπε...

@ Καρποφόρα Συκή,

Επειδή πρόκειται για μιαν αξιόλογη παρουσία, γι' αυτό κι εγώ την προτείνω!
Είναι πλέον ανάγκη (για το δικό μας εν πρώτοις καλό) να γνωρίζουμε ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς, ώστε να εκτιμάμε ή και να επανεκτιμάμε τα ημέτερα καλά και κακά!...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails