© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Στιγμές Τέχνης στη South Africa [α΄ μέρος: University of Johannesburg]







Η Τέχνη (όπως και το Πνεύμα) "όπου θέλει πνει", γαληνεύοντας μάλιστα τους θεατές της κατά τρόπο αργόσυρτο και μυστικό, ευεργετώντας ή και θεραπεύοντας ύστερα τους συμμετέχοντες στις διεργασίες της. Βέβαια, υπό την αδήριτη πεποίθηση, ότι "πολλοί μεν οι κλητοί, ολίγοι δε οι εκλεκτοί".
Αυτές τις σκόρπιες σκέψεις έκαμα, περιδιαβαίνοντας τον Νοέμβριο του 2007, εδώ κι εκεί, στο Γιοχάνεσμπουργκ (Ιωαννούπολη, επί το ελληνοπρεπέστερον) της Νοτίου Αφρικής.
Με τη φωτομηχανή μου προσπάθησα ν' αποτυπώσω ακροθιγώς κάποιες στιγμές Τέχνης, ώστε οι φίλοι του Ιστολογίου ετούτου να λάβουν γνώση.
Η σημερινή ανάρτηση αφορά, λοιπόν, σε ορισμένα ζωγραφικά και γλυπτά έργα Τέχνης, τα οποία εντόπισα στους πολυδαίδαλους χώρους του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ. Χαρείτε τα κι εσείς! Αξίζουν τον κόπο!

18 σχόλια:

Unknown είπε...

Ευτυχώς που υπάρχει και το καταφύγιο της Τέχνης!

Την καλημέρα μου, αγαπητέ Π.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Π.Κ!

οι πέτρες με την σπειροειδή γραφή αιχμαλώτισαν την προσοχή μου (όπως γίνεται με οτιδήποτε περιέχει γράμματα, μερικές φορές ακόμη και συνταγές από φάρμακα διαβάζω.....)

H.Constantinos είπε...

Αυτό το "Πολλοί μεν οι κλητοί, ολίγοι δε οι εκλεκτοί" είναι που περιγράφει τέλεια την σύγχρονη τέχνη...!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ντάνα Σεμιτέκολο,

Αν δεν υπήρχε κι αυτό το αποκούμπι της Τέχνης κάθε μορφής κι έκφρασης, θα είμασταν για φούντο...

Όντως οδηγεί σε Παραμυθία!

Καλά να είσθε όλοι!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ηλιογράφε,

Βεβαίως δεν κατάλαβα τι σημαίνουν οι σπειρωτές λέξεις. Δεν είχα και τον χρόνο τότε να επιμείνω. Όμως σα σύνθεμα, λέει πολλά στον περαστικό.

Αυτό με τις συνταγές των φαρμάκων, μ' έβαλε σε σκέψεις...

P. Kapodistrias είπε...

@ Κωνσταντίνε,

Ναι, διότι, ενώ η Τέχνη απευθύνεται σε όλους, δεν έχουν όμως απαξάπαντες την ίδια δυνατότητα όρασης ή διόρασης!...

Καλό σου βράδυ!

panagiotisandriopoulos είπε...

Μου αρέσει πολύ η ματιά σου, φίλτατε π.κ.
Σ' ένα τόπο επισημαίνεις και συλλαμβάνεις φωτογραφικά, από τα γκράφιτις και τις διαφημίσεις του δρόμου, μέχρι τα ζώα και τα έργα τέχνης!
Το ενδιαφέρον είναι, νομίζω, ότι η οπτική σου γωνία είναι πάντα ανθρωποκεντρική.
Εύχομαι και εις άλλα ταξίδια με υγεία! Ώστε και μεις να απολαύσουμε τους καρπούς του φακού σου.

P. Kapodistrias είπε...

@ Παν. Ανδριόπουλε,

Μα ο κάθε τόπος δεν είναι μόνο τοπίο, αλλά πρωτίστως η πολιτισμική έκφραση των ανθρώπων του. Μες από εκεί εξωτερικεύεται η ιστορία, οι ιδιαιτερότητες, οι προοπτικές του. Σ' έναν τόπο, δηλαδή, μάς ενδιαφέρει κυρίως ο τΡόπος των ανθρώπων του! Και "ταύτα πάντα προστεθήσεται"!

Ευχαριστώ για τον έπαινο. Ανταποδίδω σοι!

Ανώνυμος είπε...

Τι να πρωτοθαυμασω απο τους πινακες που με πολυ μερακι διαθετεις τον χρονο σου σε αυτη εδω την εφημεριδα on line, να μας ταξιδευεις σε ολο τον κοσμο.
Τις πετρες με το απαλο γκριζο χρωμα και το σαλιγκαρι - σχεδιο, ή τον υπεροχο πινακα με την γη, την μαυρη γυναικα που προσπαθει να πιασει (χιονι) απο τον Β. Πολο ! Τον κυνηγο που τα τρομαγμενα ματια της αντιλοπης παρακολουθουν καθε του κινηση. Υπεροχος πινακας!

Εξαιρετικη η φωτογραφικη-επιλογη σου απο το πανεμορφο μακρινο Γιοχανεσβουρκ.

Νασαι παντα καλα να πλουτίζεις το περιεχομενο της on line εφημεριδας σου, που το παρακολουθουμε καθημερινα.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Πρόσεξε όμως και τη μεγάλη τάξη και το σεβασμό στους χώρους. Ενώ εδώ,σε μας...στην Ελλάδα.... θα ήταν μουντζουρωμένα και κατεστραμμένα από γκράφιτι

Καλό Σ/Κ

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Artanis είπε...

Καλημέρα αγαπητέ Π.Κ...

P. Kapodistrias είπε...

@ Λάνα Καντιάνη,

Τι όμορφα που περιγράφεις όσα στην ανάρτησή μου παραπάνω αποτυπώνω! Αυτό κι αν είναι επιτυχία!

Ευχαριστώ για την καλή εκτίμηση των πραγμάτων και ότι θεωρείς το Ιστολόγιό μας ετούτο μια on line Εφημερίδα. Αυτό ακριβώς ήθελα κι εγώ. Να συνενώνονται οι απανταχού φίλοι και γνωστοί!

Φιλιά και φιλία στην Οικογένεια! Καλή σου Κυριακή!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κυρά των Γλάρων,

Άσε τα ελληνικά / νεοελληνικά πράγματα!... Όλα λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο. Τύχη αγαθή μάς έχει γλιτώσει από τον οριστικό Χαμό!...

Σαββατοβραδιάτικοι ασπασμοί μ' εκτίμηση!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Ανταποδίδω τον χαιρετισμό.
Καλή συνέχεια του Καλοκαιριού!

H.Constantinos είπε...

Συμφωνώ, εν μέρει, ίσως...

Δεν εννοούσα όμως αυτό. Με ανάλογη οπτική, εννοούσα την τάχαμ-δήθεν τέχνη που απευθύνεται σε τάχαμ-δήθεν μυημένους. Να το πώ πιό λαϊκά, τις δημιουργίες - προκλήσεις ατάλαντων, που απευθύνονται σε άσχετους νεόπλουτους που ψωνίζουν από γκαλερί, απολύτως πεπεισμένοι ότι είναι μυημένοι.

P. Kapodistrias είπε...

@ Κωνσταντίνε,

Δεν μπορώ να πω ότι έχεις άδικο. Ανοίγεις ένα μέγα θέμα. Πολλά μπορούν να παρατηρηθούν επ' αυτού.

Καλό μεσημέρι!

Ανώνυμος είπε...

Κάπως υπερμοντέρνα για τα γούστα μου αλλά μερικά μου άρεσαν πολύ... Με προβλημάτισαν τα τρία πρόσωπα με τις διαφορετικές ψυχικές όψεις. Τα συναισθήματα εκφράζονται άγρια και στις τρεις και μου δίνουν την εντύπωση ενός γερασμένου προσώπου που βιώνει έντονα την κάθε στιγμή...

P. Kapodistrias είπε...

@ Καρποφόρα Συκή,

Οι ροπές της σύγχρονης τέχνης είναι ένα ζητούμενο. Και αυτά ακόμη τα στιγμιότυπα, που αποτυπώνονται στην ανάρτησή μας, θα ημπορούσαν να εκληφθούν ως ντεμοντέ, μπροστά στις νεότατες τάσεις, απόξενες όντως για τις δικές μας συνήθειες. Όμως το μεταμοντέρνο έχει ήδη μετεξελιχθεί κι εμείς ανήκουμε κιόλας σε μια προηγούμενη γενιά, για να μην πω δυο και τρεις...

υ.γ. Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails