© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Η ανόρθωση της Ορθόδοξης Πνευματικότητας μες από την ταινία OSTROV (Το νησί) του Pavel Lounguine

Παρουσίαση: π. Π. Κ.

Ο καλός μας φίλος και δεινός ιστολόγος Γεώργιος Χοιροβοσκός μερίμνησε προ καιρού, ώστε ν’ αποκτήσω και να δω τη ρώσικη κινηματογραφική ταινία OSTROV (Το νησί) του Μοσχοβίτη σκηνοθέτη Pavel Lounguine.

Η ταινία αποτελεί -τολμώ να πω- ένα από τα αριστουργήματα του σύγχρονου κινηματογράφου. Διακρίνεται για την ποιητικότητα, αφαιρετικότητα, πυκνότητα νοημάτων και αγγίζει μυστικές εσώτατες διεργασίες, «κάτι υπόθεσες ψυχικές» (κατά τη σολωμική ρήση), παραθεωρημένες πλέον στη σημερινή δυτικόφρονα και ακοινώνητη κοινωνία μας. Έννοιες και καταστάσεις, όπως Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη, Ησυχασμός, Ασκητισμός, Θεία Χάρις, έχουν εξοβελισθεί από το χρηστικό καθ' ημέραν λεξιλόγιό μας, κάτι το οποίο ουδόλως τιμά τον (κατ’ ευφημισμόν) ανθρωπιστικό Πολιτισμό μας.


Ο Λουνγκίν ξύνει τεχνηέντως πληγές, μ’ επιτυχία μάλιστα κατορθώνει ν’ ανορθώσει την συγκύπτουσα πνευματικότητά μας, να θεολογήσει εξαίσια μες από την ευθεία ματιά του στα πράγματα της ψυχής, μεταβάλλοντάς τα σε ουσιαστική Ποίηση! Πετυχαίνει, εξάλλου, να παράξει κατα-νυκτική ποιότητα, σε πείσμα των κάθε λογής αδιέξοδων αμερικανιών, οι οποίες σωρηδόν μάς κατακλύζουν και που -αλίμονο- μάς αρέσουν κιόλας.

Το πρότυπο ενός αγίου ασκητή δεν πουλά στις μέρες μας, γι’ αυτό και τα κινηματογραφικά κυκλώματα της Ελλάδας απαξίωσαν ν’ ασχοληθούν, η δε ταινία -άκουσον, άκουσον!- κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι, υποτιτλισμένη στη γλώσσα μας ιδιωτικά. Κάτι σα να βρισκόμαστε στην αντίσταση, δηλαδή... Πού πια καιρός γι’ αγιοσύνες και δια Χριστόν σαλούς, μάλιστα δε μες από τον Κινηματογράφο…


Και όμως! Η εν λόγω ταινία μιλά στην ψυχή του κάθε ευαίσθητου αναζητητή της Αλήθειας, διότι απλά, ο ταπεινός, μονόχνοτος και απόκοσμος Μοναχός Ανατόλιος, το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας, δεν έχει τίποτε κοσμοπρεπές να επιδείξει, αλλά βρίσκεται παραδομένος στην Αυτομεμψία όλες τις ημέρες της άσκησής του μέχρι και την οσιακή κοίμησή του, τόσο που εντέλει (κι ερήμην του) έχει χαριτωθεί απ’ τον Ουρανό να κάνει θαύματα στους αναξιοπαθούντες, οι οποίοι τον προσέγγιζαν.

Αξίζει να δούμε αυτή την ταινία απαξάπαντες. Έχουμε να διδαχθούμε πολλά και σημαντικά!!!

Παίζουν: Pyotr Mamonov (πρώην ροκ σταρ), Viktor Sukhorukov, Dmitry Dyuzhev, Yuri Kuznetsov, Viktoria Isakova.

Φιλμογραφία Pavel Lounguine: 1990 Taxi Blues, 1993 Luna Park, 1996 Line of Life, 2000 The Wedding, 2002 Tycoon, 2004 Gogol’s Dead Souls (TV), 2005 Roots, 2006 The Island.

Ακολουθούν ενδεικτικά στιγμιότυπα της ταινίας από το YouTube:


23 σχόλια:

Alkmini είπε...

καλησπερα πατερ παναγιωτη
ελπιζω να εισαι καλα.
να αφησω την καλησπερα μου και να φυγω.

Unknown είπε...

Την ταινία δεν την γνωρίζω και ομολογώ πως φαίνεται ενδιαφέρουσα.

Μόνο που δεν ξέρω αν θα μπορούσα να την παρακολουθήσω τώρα, που το κεφάλι μου είναι κουρασμένο από λογής-λογής έννοιες.

Όπως και να έχει, ευχαριστούμε για την πρόταση!

Ανώνυμος είπε...

Και πού μπορούμε να τη βρούμε την τανία αυτή άν δεν κυκλοφορεί.. Μου κίνησε το ενδιαφέρον. Σήμερα οι μεγάλες αλήθειες αγνοούνται επιδεικτικά. Αν ήταν ρόζ ή γενικώς υμνούσε όλες τις μορφές ψυχοπαθολογίας, θα ήταν σε πρώτη ζήτηση. Μας βομβαρδίζουν με υποπροϊόντα, και ότι είναι καλό είναι δυσεύρετο.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αλίκη, χαίρε!

Αν δεις τις προηγούμενες αναρτήσεις μου, θα διαπιστώσεις, ότι όλα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καλά εδώ! περάσαμε μπόρες...

Καλόν Αύγουστο.

P. Kapodistrias είπε...

@ Ντάνα Σεμιτέκολο,

Ναι, είναι πολύ καλή η ταινία. Ο Λουνγκίν θεωρείται ο νέος Ταρκόφσκι!

Καλή ανάρρωση σού εύχομαι και καλό μήνα.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Ίσως θα πρέπει να κάμω ορισμένες κόπιες της ταινίας και να στείλω στα μέλη του φαν κλάμπ του Ιστολογίου μας και δη στην... ερίτιμη κ. Πρόεδρο!!! Χα, χα!
Είναι πράγματι πολύ καλή! Ό,τι προτείνει ο φίλος Χοιροβοσκός είναι καρατσεκαρισμένο!

Επαυξάνω όσα περί Υποπροϊόντων γράφεις. Αυτή είναι η ανεπαίσθητη, πλην ουσιαστική, Κόλασή μας...

Χαίρε!

Νηφάλια Μέθη είπε...

πατερ μου την ευχη σας!

επεσα πανω σ αυτη τη σελιδα καποτε που εψαχνα να δω τη ταινια ...

http://video.google.de/videoplay?docid=-7645380399411010665&q=anatol+wmv&total=1&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0

και πραγματι ειναι απιθανη...

να στε καλα και καλη σας μερα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Νηφάλια Μέθη,

σ' ευχαριστούμε για την ύπόδειξη. Σ' αυτή τη σελίδα μπορούν πλέον οι φίλοι μας να δούν όλη την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους!!!

Ανώνυμος είπε...

Νηφάλια Μέθη, θέλω να σ ευχαριστήσω πολύ! Είχα τον πειρασμό τώρα μόλις που το βρήκα να καθήσω να ξημερωθώ να τη δώ τώρα, αλλά θα τη δώ αύριο με όλη την άνεση..
π Παναγιώτη, η ...πρόεδρος τι μπορεί να κάνει η καημένη χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο..! που να κανονίζει τα εκτός έδρας...! Να αντέχετε τον πόνο και να μπορείτε να χαμογελάτε. Καλημέρα.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Από κοινού ευχαριστούμε τη Νηφάλια Μέθη! Είναι από τα θετικά του διαδικτύου αυτή η αλληλοσυνεννόηση, αυτή η ώσμωση σκέψεων, ιδεών, πληροφοριών!

Ως προς την κ. Πρόεδρο, ας λειτουργήσουμε αλά Ελληνικά. Όταν είναι κάποιος Πρόεδρος τι το θέλει το Διοικητικό Συμβούλιο;;; Χα, χα!

Καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

Ένας στους δύο Έλληνες είναι κύριος πρόεδρος κάπου... Όσο και νάναι χρειάζομαι και την ορντινάντσα μου, κι ένα καταστατικό, για το πού ακριβώς προεδρεύω...Πώς θα κάνω κατάχρηση εξουσίας αν δεν ξέρω τί προβλέπεται ώστε να έχω τη.. χαρά να το παραβώ?.... Αλλά δεν είναι ο μοναδικός μου τίτλος. 'Εχω κι άλλο τίτλο΅: "Πρόεδρος των χαμένων της ζωής", και εδώ ούτε που μου χρειάζεται Δ.Σ...Επαρκώ μιά χαρά...! Έχω το...ταλέντο!

Ανώνυμος είπε...

Τί ταινία όμως!!! Με καθήλωσε ολοκληρωτικά, απόψε που ήμουν πολύ πολύ άσχημα, και όμως άλλαξε τελείως το σκηνικό.. Αυτήτην ταινία χρειάζεται να προβληθεί στα ιερατικά συνέδρεια, αφού "..οι μεγαλύτερες αμαρτίες φωλιάζουν στις μπότες των επισκόπων...!" και είναι από μόνη της ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Να προβληθεί στα σχολεία, παντού. Είναι διαμάντι. Τί είναι το "προκαθορισμένο"? Πώς δουλεύει ο Θεός μέσα στον άνθρωπο...Πώς μπορεί το χειρότερο πράγμα να είναι τελικά το καλύτερο για τη ζωή και την ψυχή ενός ανθρώπου...Απο τί αρχικό υλικό μπορεί να φτιαχτεί ο Άγιος... Τί είναι οι εξαρτήσεις και οι προσκολλήσεις. Και τί ονόματα παίρνουν. Ακόμα και αυτό της αγάπης..
Ευχαριστώ.

Nefelli είπε...

Καλησπέρα Π.Παναγιώτη.
Ακόμη κι αν δεν είχαμε σκοπό να δούμε την ταινία, ο τρόπος που την περιγράφεις, την καθιστά τουλάχιστον δελεαστική.
Εμπιστεύομαι τυφλά την κρίση σου και είμαι σίγουρη ότι θα μας συναρπάσει.
Με την πρώτη ευκαιρία θα την δω.
Σ' ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.

Καλό απόγευμα

panagiotisandriopoulos είπε...

Η πρότασή σου, αγαπητέ Π.Κ., αντίδοτον θανάτου!
Στις μέρες μας την αληθινή πνευματικότητα μπορεί να διασώσει και ένας σκηνοθέτης με μια ταινία του.
Αφού υπάρχει... Μείζον το δώρον!
Ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Πάτερ Παναγιώτη, ελπίζω και εύχομαι νηνεμία και γαλήνη μετά από τις μπόρες


τα αισθητικά κριτήρια ενός λαού και ενός ατόμου είναι άμεσα συνυφασμένα με την ιστορία του, το παρελθόν του.

Και το μέλλον είναι γραμμένο στο παρελθόν......

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Προέδρευε όσο μπορείς και αντέχεις. Κάτι θα μείνει στο τέλος ουσιαστικό, αν και, αν μπορώ να κρίνω, μόνο θετικά προσφέρεις στον Πλησίον!

Χαίρομαι που σου άρεσε και σε άγγιξε η παρουσιαζόμενη εδώ ταινία. Εμπεριέχει άπειρα μηνύματα για πάσα χρήση και ψυχούλα!
Ας έχουμε την ευχή όλων των... παράδοξων αγίων και οσίων της Πίστης μας, οι οποίοι, δίχως να είναι ουρανοκατέβατοι, αξιώθηκαν τ' Ουρανού!
Και στα δικά μας!

P. Kapodistrias είπε...

@ Νεφέλη,

Την προτείνω ανεπιφύλακτα αυτή την ταινία.
Δες παραπάνω σε σχόλιο τη σχετική σελίδα, διότι δεν θα την βρεις αλλού. Κυκλοφορεί λαθραία.
Άλλωστε, ό,τι ουσιαστικό υπάρχει στην όντως ζωή μας, κυκλοφορεί λαθραία και ινκόγκνιτο, τουτέστιν μυστικά και μυστηριακά!

Καλή Μεταμόρφωση, αύριο και κάθε μέρα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Παν. Ανδριόπουλε,

"Το πνεύμα όπου θέλει πνει"! Και η πνευματικότητα λειτουργεί και λειτουργείται όντως μες από μέσα και δια-μέσους που δεν μπορούμε καν εκ των προτέρων να υποψιασθούμε.
Ιδού, λοιπόν! Ένας σκηνοθέτης θεολογεί, ενώ πολλάκις οι θεολόγοι σκηνοθετούμε πράγματα!
Συμφωνείς; Ή έχω άδικο;;;;

P. Kapodistrias είπε...

@ Ηλιογράφε,

Νηνεμία και Γαλήνη είναι σχήματα λόγου. Ναι, εξωτερικά κάπως ησυχάσαμε. Μέσα όμως, ο πόλεμος μαίνεται...

Η πιο καλή πατρίδα μας είναι το Παρελθόν, ανανεούμενο κι εμβαπτιζόμενο στο Παρόν, ώστε να ευτρεπισθεί το Μέλλον!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα γιατί εγώ νομίζω οτι τις περισσότερες φορές, μάλλον τα ..κάνω θάλασσα? και ωκεανό με φουρτούνα...! Χρειάζομαι καλό κολύμπι για να διασωθώ τελικώς.. Πετάτε κανένα σωσίβιο όταν πνίγομαι...!
Μου άρεσε πολύ το:"Ένας σκηνοθέτης θεολογεί, ενώ πολλάκις οι θεολόγοι σκηνοθετούμε πράγματα!" και το τέλειο ανάμεσα στα τέλεια ήταν το:"ό,τι ουσιαστικό υπάρχει στην όντως ζωή μας, κυκλοφορεί λαθραία και ινκόγκνιτο, τουτέστιν μυστικά και μυστηριακά!"
Μετα τιμής!
Η πρόεδρος του φαν κλάμπ.

Χριστίνα είπε...

Καλησπέρα, Πάτερ Παναγιώτη..
Μόλις ανακάλυψα το ιστολόγιό σου...είμαι και εγώ στη Ζάκυνθο, στην εκπαίδευση..μήπως είχα κάποιο παιδί σου στο σχολείο μου;
Το ιστολόγιό σου είναι πολύ ενδιαφέρον...σε προσκαλώ στους θησαυρούς μου...θα ήθελα τη γνώμη σου

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Αλλήλων τα βάρη...

Πρέπει πάντως να έχεις πολύ καλοσύνη, ώστε να σού αρέσουν αυτά που γράφω και τα οποία ευγενώς μνημονεύεις παραπάνω στο σχόλιό σου!
Αμ, πώς θα γινόσουν και Πρόεδρος του φαν κλαμπ!!!...
Καλημέρα.

P. Kapodistrias είπε...

@ Χριστίνα,

Χαίρομαι που μπήκες στο Ιστολόγιό ετούτο, που βρίσκεσαι στη Ζάκυνθο και μάλιστα υπηρετείς την εκπαίδευση. Τουτέστιν έχουμε πολλά κοινά, διότι κι εγώ ωσαύτως. Περισσότερα, εάν θέλεις, στο μέιλ μου pakapodistrias@yahoo.gr .Θα χαρώ πολύ!

Σύντομα θα σ' επισκεφτώ στον ιστοχώρο σου, μετά από λίες ημέρες, διότι αυτή εδώ η περίοδος είναι για εμέ η πλέον φορτωμένη του χρόνου.

Καλημέρα.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails