© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Archivio di Stato di Venezia




Μια επίσκεψη στη Βενετία δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τα περιώνυμα Αρχεία του Κράτους (L'Archivio di Stato di Venezia). Κι όταν εδώ λέμε Κράτος, οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνονται και τα Ιόνια Νησιά, τα οποία υπήρξαν επί αιώνες κάτω από τη Βενετική Κυριαρχία. [Σημειωτέον, ότι η επίσημη κατοχή π.χ. της Ζακύνθου έγινε την 1η Μαΐου 1485 έως το Καλοκαίρι του 1797].

Στο Αρκίβιο τση Βενέτσιας (δίπλα ακριβώς στην εκκλησία Σάντα Μαρία Γκλοριόζα ντέι Φράρι, βλ. φωτό 1) απόκεινται τα παλαιότερα και πολυτιμότερα των επτανησιακών εγγράφων τριών συναπτών εκατονταετιών, όπου κατ' ανάγκην προσφεύγουν πλέον όλοι οι σύγχρονοι ερευνητές αυτής της περιόδου, για ν' αρτιώσουν επιστημονικότερα και ασφαλέστερα τα όποια ιστορικά τους πορίσματα.

Φωτογραφίες Ιουνίου 2005, από τη συμμετοχή μας στην 51η Biennale Βενετίας.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Βενετσιάνικη κυριαρχία, ήταν κατοχή βεβαίως. Άφησε όμως μνημεία πίσω της. Σε όλες τις περιοχές. Παντού, σ όλο τον κόσμο διατηρούν και σέβονται τα μνημεία. Με βασανίζει πάντα: Γιατί μόνο στην Ελλάδα τα κακοποιούμε?

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Ως προς το πρώτο, υπάρχει εσχάτως μια φιλολογία, για το κατά πόσον ήταν Κατοχή ή απλώς Κυριαρχία η Ενετική παρουσία στα Επτάνησα.
Αν μάς διαβάζει ακόμη ο Ντον Μπασίλιο, παρακαλώ να πει τη γνώμη του.
Προσωπικά, είμαι ανοιχτός στις τέτοιου είδους προκλήσεις. Δεν έχω πεισθεί ακόμη. Θα ήθελα τον διάλογο από εδώ.

Ως προς την τύχη των Μνημείων μας είναι μια μακρά και αδιέξοδη κουβέντα. Συνήθως παραποιούμε, παραθεωρούμε, αμελούμε αβασάνιστα κι εγκληματικά.

Coco είπε...

Η μάνα της νόνας μου ήταν απ΄τη Βενετία μα παντρεύτηκε κι έζησε στη Ζάκυνθο, έτσι λοιπόν εγώ δεν σκέφτομαι κατοχές και τέτοια, αλλά το πότε θα καταφέρω να επισκεφτώ τη Βενετία! Bella Venezia, Zante bellissimo!

Unknown είπε...

Όπως έγραψε και η Κοκό παραπάνω : Bella Venezia!

Δεν έχω πάει ποτέ αλλά το έχω στο πρόγραμμα...

Να 'στε καλά και να ταξιδεύετε!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Έχουν ασχοληθεί αξιόλογοι ερευνητές μ αυτό το θέμα. Δεν είμαι ιστορικός. Εγώ μια αίσθηση μπορώ να έχω και όχι αποδείξεις περι των ισχυρισμών. Τι ήταν λοιπόν τα 411 χρόνια των Ενετών στα Επτάνησα? Κυριαρχία, κατοχή, προστασία? Δεν ζούσαμε και τότε ! για να πούμε με βεβαιότητα την αίσθησή μας… Αλλά υποπτεύομαι πάντα τους ..προστάτες.. Μπορεί να ήταν χρυσό κλουβί, αλλά κλουβί. Μπορεί να ήταν πολύ προτιμότερο από την οθωμανική ημισέληνο. Πιο καλά να έχει κανείς εξευγενισμένους ανθρώπους, λεπτούς ακόμη και στη σκληρότητα, πολιτισμένους με περούκα, παρα απολίτιστους άγριους με φέσι, που έσφαζαν για ..το Ισλάμ! τους «γκιαούρηδες».. Λέω όμως ότι ήταν και πιο εύκολο οι ευγενείς προστάτες να διεισδύσουν στο φρόνημα ενός λαού και να το αλλοιώσουν, παρα αν ήταν ξεκάθαρα επιθετικοί . Αν δεν αλλοιώθηκε η εθνική ταυτότητα , κι αν η πλειονότητα παρέμεινε καθαρή από προσμίξεις, και κρατήθηκε η γλώσσα, τη θρησκεία, οφείλεται μάλλον στη δυνατή αντίσταση και γενναιότητα από κάποιους αφανείς του τότε που δεν ήταν γραμμένοι στο “libro d oro”. Eίχε απαγορευθεί δια νόμου η γραπτή Ελληνική γλώσσα. Ξέρουμε ότι επι Ενετών υπήρχε απολυταρχικό φεουδαρχικό καθεστώς που καλλιεργούσε την υποταγή και ο λαός υπέφερε δυσβάστακτη φορολογία. Η παιδεία δεν ήταν για όλους και είχε ιδιωτικό χαρακτήρα , οπότε μόνο οι πλούσιοι είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της Ιταλίας. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η Βενετία άνοιγε το παράθυρο για το πνεύμα, τις επιστήμες, τα γράμματα, τη μουσική, τις καλές τέχνες, τον πολιτισμό. Είναι γεγονός ότι διέπρεψαν στις επιστήμες και στα γράμματα πολλοί επτανήσιοι στα πανεπιστήμια της Βενετίας, της Πάδοβας και αλλού, και επέστρεψαν φέρνοντας ένα νέο πνεύμα, και επηρέασαν τις τοπικές κοινωνίες. Ο λαός όμως στέναζε από τη βαριά φορολογία και επαναστατούσε κατά των ευγενών. Στη δεύτερη φάση των Ενετών, γύρω στο 1600κάτι, δεν έγινε εκεί η επανάσταση των ποπολάρων? Δεν ξέρω, αλλά κάπως έτσι αισθάνομαι. Ακούω με πολύ ενδιαφέρον ότι έχει κάποιος που ξέρει να πεί για το θέμα, γιατί ομολογώ οτι εγώ δεν ξέρω. Προβληματίζομαι μόνο.

H.Constantinos είπε...

Archivio di Stato που περιλαμβανε και το Zante! Ενδιαφέρον!

mareld είπε...

Αγαπημένε μου Φίλε!

Η νόνα μου κατάγεται από τη Βενετία.
Έχω πάει και θα ξαναπάω.

Με μάγεψε..!!!

Σε ευχαριστώ για τη γνώση και την ομορφιά που μας προσφέρεις..

Το σίγουρο έιναι ότι θα συναντηθούμε στο μέλλον.

Να περάσετε όλοι σας όμορφα στο πανυγίρι του Αγίου μας..ήθελα πολύ να ήμουν και εγώ..

Roadartist είπε...

Καλημερα!!
Εκει ημουν αρχες ιουλιου..
Ομορφια, αρχοντια!
:)

don basilio είπε...

O don B διαβάζει αλλά του έχει κοπεί η μιλιά.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails