© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Στην Κύπρο την πολυαγαπημένη [γ΄]

Στην Κύπρο επαναπαύεται πάντα η μισή μας καρδιά, αν όχι ολόκληρη. Επιστρέφουμε συχνά, έστω και με τη σκέψη.
Το Ιστολόγιό μας έχει ήδη παρουσιάσει δυο προηγούμενες αναρτήσεις με φωτογραφίες και μνήμες (ποιητικώ τω τρόπω) από ένα παλιό μας ταξίδι στο νησί της Αφροδίτης. Μπορείτε να περιηγηθείτε σ' αυτές, κάνοντας κλικ εδώ κι εδώ.

Σήμερα ξανανοίγουμε το φωτολεύκωμα των αναμνήσεων και μεταφέρουμε σ' εσάς, τους διαδικτυακούς μας φίλους, μερικά επιπλέον στιγμιότυπα από εκείνο το ταξίδι.

Είναι Άνοιξη του 1989. Αμέσως μετά τη Λαμπρή. Βρισκόμαστε στη Μεγαλόνησο με τους συμφοιτητές, οι οποίοι διαμένουμε στο Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας, υπό τον τότε Διευθυντή του Ιδρύματος Αρχιμανδρίτη Νικόλαο Πρωτοπαπά, σήμερα Μητροπολίτη Φθιώτιδος.



Είχαμε την ευκαιρία, να γνωρίσουμε από κοντά τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄, μακαριστό σήμερα, ο οποίος μάς δεξιώθηκε στην Αρχιεπισκοπή. Στη φωτό, δίπλα του, ο φιλόξενος Ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά, σήμερα Μητροπολίτης Κηρυνείας κ. Παύλος.


Μια γενική άποψη της περιώνυμης και απαστράπτουσας καθ' όλα Μονής του Κύκκου. Λίγο πιο πάνω, στο βουνό, υπάρχει ο τάφος (τόπος πλέον προσκυνήματος) του Εθνάρχη Μακαρίου.


Το Κουβούκλιο της Αγίας Τράπεζας, στο Ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού της Μητρόπολης Κιτίου, στην πόλη της Λάρνακας.


Είναι Διακαινήσιμος Εβδομάδα, βρισκόμαστε στη Μονή του Μαχαιρά και κάθε απόγευμα αυτών των χαρμόσυνων ημερών συνηθίζεται, μετά τον Αναστάσιμο Εσπερινό, να γίνεται μια μικρή λιτάνευση γύρω από το Καθολικό της Μονής. Προΐσταται ο Ηγούμενος π. Παύλος.


Μοναδική εμπειρία του ταξιδιού υπήρξε το προσκύνημα στη Μονή του Σταυροβουνίου και η πνευματική επαφή με τον χαρισματικό Ηγούμενό της Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο (στη φωτό, ο γέροντας στη μέση). Να σημειωθεί, ότι στη συγκεκριμένη φωτογραφία εικονίζονται τρεις μετέπειτα Επίσκοποι της Εκκλησίας μας: α) Ακριβώς στο κέντρο της φωτό, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, β) δεύτερος γονατιστός από αριστερά, ο αφρικανός φιλέλληνας Μητροπολίτης Μουάνζα κ. Ιερώνυμος Μουζέι (στην Τανζανία) και γ) δεύτερος γονατιστός από δεξιά, ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος).

Η είσοδος της Μονής του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου (1134-1215), έξω από την όμορφη πόλη της Πάφου.



Στις δυο παραπάνω φωτογραφίες, το εξωτερικό και το εσωτερικό της Εγκλείστρας, του τόπου δηλαδή της άσκησης, της μόνωσης και της ταφής του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου. Ο λιγογράμματος και πολυγραφότατος αυτός ασκητής από το χωριό Λεύκαρα της Κύπρου διέμεινε εδώ για 55 ολόκληρα χρόνια. Για τον βίο και την πολιτεία του, βλ. κείμενο του Φώτη Κόντογλου, εδώ.

8 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Θαυμάσια η εν Κύπρω αναδρομή σου, αγαπητέ μας Π.Κ.

Τα ταξίδια, αν ξέρει να τ' αξιοποιήσει εσωτερικά ο καθείς, έχουν διάρκεια και ωφέλεια.
Συνδυαζόμενα δε με την ζώσα ιστορία του κάθε τόπου, και δη τόπων μαρτυρικών όπως η Κύπρος, καθίστανται μνημούρια εντός μας, που μας συνέχουν κι όταν εμείς δεν τον συνειδητοποιούμε.

Έρρωσο!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Πολύ ενδιαφέρον τούτο το οδοιπορικό.
Εντυπωσιαστηκα με το βιο του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου.

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Alkmini είπε...

ομορφα τα περασματα σου απο την Κυπρο πατερ παναγιωτη.
μια καλησπερα και ευχη για Καλο Σαββατοκύριακο, ηρθα ν αφησω.
να εισαι παντα καλα.

Coco είπε...

"Σχήμα ήσυχο και απλό". Ο άγιος Νεόφυτος ήταν πραγματικά ένας θεοδίδακτος ποιητής

P. Kapodistrias είπε...

@ Παν. Ανδριόπουλε,

Δεν ξέρω αν καταφέρνω να τ' αξιοποιήσω σε προσωπικό επίπεδο, αλλά τα ταξίδια μου, παλαιά και νεότερα, έχουν τουλάχιστον Διάρκεια. Κάθε μέρα είμαι παντού, όπου έχω ταξιδέψει. Κι αυτό παρέχει δυνατότητες δι-εξόδου από την τριβή της καθημερινότητας.

Να είσαι καλά!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κυρά των Γλάρων,

Ευχαριστώ. Και χαίρομαι που εκάμαμε μαζί αυτή την αναδρομή!

Ναι, σημαντική αγιοπνευματική φυσιογνωμία ο ο Άγιος Νεόφυτος. Βοήθειά μας!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αλίκη,

Ευχαριστώ για τα λογάκια σου τα ευγενικά.

Καλό Σαββατοκύριακο και σ' εσένα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κοκό,

Διδακτοί Θεού καλούμαστε να γίνουμε όλοι! Αυτό σού εύχομαι κι εσένα!

Και να είσαι πάντα εν ποιήσει!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails