© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Μια έκδοση, κόσμημα της Επτανησιακής Γραμματείας: "Ιόνιοι Νήσοι - Ιστορία και Πολιτισμός"

Είχα τη μεγάλη χαρά να λάβω πριν από λίγο καιρό από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών κ. Σωτήρη Βόσδου, μέσα σε ειδικό προστατευτικό κουτί, ένα βιβλίο - σταθμό (θεωρώ) για την Επτανησιακή μας Γραμματεία. Πρόκειται για το ογκώδες λεύκωμα "Ιόνιοι Νήσοι - Ιστορία και Πολιτισμός" (σελίδες 456, Αθήνα 2007), συνοδευόμενο από έναν μικρό φάκελο "Ιόνιοι Νήσοι - Ιστορικά Τεκμήρια".

Το υπερπολυτελές αυτό έργο εκδόθηκε (να και κάτι σπουδαίο από την υπνώττουσα συνήθως Πολιτεία!!!) στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2000-2006 και παρουσιάζει με απλό και εύληπτο λόγο τη μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία των Επτανήσων και τον πολιτισμό, που αναπτύχθηκε από τους πολλούς φωτισμένους Επτανήσιους λογοτέχνες, λόγιους και καλλιτέχνες από την Αρχαιότητα ως τον 20ό αιώνα. Απεικονίζεται ο πρωτεύων (ή και κυριαρχικός) ρόλος, τον οποίον διαδραμάτισαν τα Ιόνια Νησιά στην ιστορική σκηνή και τον εν γένει Ελληνικό Πολιτισμό. Όπως μάλιστα υπογραμμίζει ο κ. Βόσδου στη συνοδευτική επιστολή του, "Το εγχείρημα αυτό, που δεν αποτελεί παρά μια μικρογραφία του τεράστιου μεγέθους του επτανησιακού πολιτισμού, πραγματοποιείται για πρώτη φορά και προσδοκούμε να αποτελέσει κίνητρο ώστε να συνεχιστεί η αξιόλογη αυτή προσπάθεια και να γίνει ευρύτερα γνωστή η ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της Περιφέρειάς μας".

Το μεγάλου μεγέθους αυτό έγχρωμο λεύκωμα σπονδυλώνεται από τις παρακάτω ευσύνοπτες εργασίες, γραμμένες από τους πλέον ειδικούς του είδους, πανεπιστημιακούς και μη. Σημειωτέον, ότι αμέσως μετά την ελληνική εκδοχή (σελ. 1-262), ακολουθεί η αγγλική εκδοχή των κειμένων, με διαφορετική όμως εικονογράφηση (σελ. 262-444). Ύστερα υπάρχουν (στα ελληνικά και αγγλικά) Υπομνηματισμός Τεκμηρίων και ικανοποιητική Βιβλιογραφία:

ΜΕΡΟΣ Ι
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Τα Επτάνησα στην Αρχαιότητα. Σύντομο διάγραμμα από τα προϊστορικά έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια
Ευγενία Βικέλα

Τα Ιόνια Νησιά κατά τη Βυζαντινή Περίοδο
Ηλίας Γιαρένης

Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη στα Ιόνια Νησιά
Τένια Ρηγάκου

Τα Ιόνια Νησιά κατά τον Όψιμο Μεσαίωνα
Σπύρος Ν. Ασωνίτης

Η Βενετική Κυριαρχία στα Ιόνια Νησιά
Γεράσιμος Δ. Παγκράτης

Από τους Γάλλους Δημοκρατικούς έως τον 21ο αιώνα
Νίκιας Λούντζης


ΜΕΡΟΣ ΙΙ
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παιδεία και Φιλοσοφία στα Νησιά του Ιονίου (16ος-19ος αιώνας)
Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη

Η Επτανησιακή Λογοτεχνία
Θεοδόσης Πυλαρινός

Η εκδοτική δραστηριότητα στα Επτάνησα (1798-1900)
Χριστίνα Μπάνου

Το Επτανησιακό Θέατρο. Μια σύντομη επισκόπηση
Γιώργος Π. Πεφάνης

Η Μουσική στα Επτάνησα
Κώστας Καρδάμης

Η Τέχνη στα Επτάνησα (18ος-20ός αιώνας)
Θάνος Χρήστου

Η Αρχιτεκτονική των Επτανήσων
Διονύσης Α. Ζήβας

Η Ιστορία της Εκκλησίας των Ιονίων Νήσων
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δ. Μεταλληνός

Η Οικονομία της Επτανήσου
Χρήστος Μπαλόγλου.

8 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Πολύ ωραία και χρησιμότατη, φυσικά, έκδοση. Θα την αναζητήσω.
Ευχαριστούμε για την επισήμανση Π.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα εύστοχος στις παρουσιάσεις-επισημάνσεις! Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και θα το αναζητήσουμε...Πολύ θα ήθελα να δω μετά από χρόνια, τι θα έλεγε ένα αντίστοιχο βιβλίο για την περίοδο 2000-2100 και την ανάλογη δράση στα Ιόνια, ή ακόμα καλύτερα (ή χειρότερα) για την πολιτικοοικονομική κατάσταση στην ίδια περίοδο...

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Και μην καθυστερείς καθόλου! Ψάξε την, διότι οσονούπω θα εξαντληθεί σε άσχετους.

P. Kapodistrias είπε...

@ Καρποφόρα Συκή,

Ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο. Πάντα χρειαζούμενος.

Όσο για τις δικές μας Ημέρες, τα δικά μας Έργα, πολύ αμφιβάλλω... Αλλά, ίδωμεν... Ή, μάλλον, πού να δούμε εμείς... Θα είμαστε στο μείον Κελσίου... Χα, χα!

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχισμένη η συνάντηση όλων των νησιών μαζί μέσα σ αυτό το σημαντικό βιβλίο, που γράφουν εκπρόσωποι των νησιών, των μορφών της Τέχνης.Ας διαβάσουμε να γνωρίσουμε αυτές τις Σελίδες Ιστορίας που δείχνουν οτι οι Περιφέρειες δεν είναι μόνο γεωγραφικές αλλά πολλά περισσότερα απ αυτό. Σπουδαίο και για τον Περιφερειάρχη κο Βόσδου, που είναι Φλωρινιώτης, μεν αλλά "υιοθετημένος" Επτανήσιος.

Alkmini είπε...

χμμμ κατι τετοια μου αρεσουν
θα το ψαξω.. και μπορει να το βρω.
καλο υπολοιπο σ/κ πατερ μου

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Ναι! Είναι μια καλή στιγμή του σύγχρονου πολιτισμικού γίγνεσθαι αυτή η συνάντηση και συνεργασία των πνευματικών ανθρώπων των Επτανήσων με τους πολιτικούς παράγοντες. Δεν συνηθίζεται τούτο στον τόπο και τον καιρό μας, γι' αυτό κι επισημαίνουμε επαινετικά το σημερινό επίτευγμα.

Ένα θερμό ΕΥΓΕ σε όλους τους συντελεστές!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αλίκη,

Πολύ ωραία! Αν το βρεις, μην το χάσεις! Αξίζει τον κόπο!

Καλή σου Κυριακή!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails