© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Στων Ελλήνων τις Κοινότητες στο Γιοχάνεσμπουργκ / Greeks of Johannesburg

Ένα χρόνο ακριβώς πριν, τα χαράματα της 31ης Οκτωβρίου 2007, πετάγαμε από το αεροδόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", κατευθείαν για το Γιοχάνεσμπουργκ. Ταξίδι εννιά ωρών, δίχως ενδιάμεσο σταθμό. Δύσκολο στον πηγαιμό, διότι το όχημα ήταν φουλαρισμένο με διακόσιους πενήντα (και βάλε) αιθεροβάμονες, στον ερχομό ήταν όλα υπεράνετα, μια και ταξιδεύαμε περί τους σαράντα. Τουτέστιν, περί τις επτά αεροπλανικές θέσεις ο καθείς για ύπνο!!!

Στα μισά περίπου της πτήσης και την ώρα που πετάμε πάνω από την έρημο Καλαχάρι (έκτασης 900.000 τ. χλμ. - "Όϊ, όϊ, μάνα μου..."), πληροφορούμαστε από την οθόνη, ότι βρισκόμαστε σε ύψος 11.300 m, έχουμε ταχύτητα 887 km/h, η δε εξωτερική θερμοκρασία είναι -50 βαθμούς C. Τέλεια η πληροφόρηση και "η καρδιά περιβόλι"!...

Το ίδιο απόγευμα φτάνουμε στον κομψό βυζαντινότροπο ναό των Αγίων Αναργύρων στην περιοχή Sophiatown, όπου εφημερεύει μέχρι αυτή την ημέρα ο Ζακυνθινός Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης. Αργότερα, μετακινείται στο Germiston.

Ολόκληρος ο ναός αγιογραφημένος βυζαντινά, ζεστός και ολοκάθαρος, είναι καθ΄ όλα έτοιμος για την εορτή των Αγίων Αναργύρων. Πανηγυρίζει δηλαδή απόψε και αύριο!

Πράγματι τελείται ο επίσημος Αρχιερατικός Εσπερινός, υπό τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή ικανοποιητικού αριθμού Ορθοδόξων.

Μια φωτό των Αφρικανών βοηθών του ιερέα και του ναού, αμέσως μετά τον Εσπερινό. Ο παπα Γιάννης, πνεύμα οργανωτικό και δραστήριο, έχει καταφέρει τ' ακατόρθωτα εδώ πέρα. Κάποια στιγμή θα κάμουμε ειδική μνεία για τη χάρη του!

Μετά την Αρχιερατική θεία Λειτουργία του πανηγυριού (της 1ης Νοεμβρίου), είθισται να παρατίθεται επισημότατο τραπέζι για όλους στη μεγάλη αίθουσα του δίπατου κτιρίου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην εκκλησία.

Είναι τόσος ο κόσμος που συμμετέχει, ώστε έχει προβλεφτεί να υπάρχει στημένο στον προαύλιο χώρο ένα τεραστίων διαστάσεων αντίσκηνο, ώστε να χωρούν άπαντες. Τι έφαγε όλος ετούτος ο λαός; Μα, ελληνικότατη ψητούρα! Τι άλλο;
Φύσει και θέσει αηδιάζων με όλα τούτα και περιοριζόμενος στα σαλατικά, είπα ν' απέλθω διακριτικά προς επικοινωνίαν με τον δυτικό κόσμο, δια του ίντερνετ, στο γραφείο του Εφημέριου, αλλά (κλαψ...) εδώ στο South Africa, δεν γνωρίζουν ακόμη από υπεργήγορες ιντερνετικές συνδέσεις... Ο δυτικός τρόπος ιντερνετίζειν δεν τους έχει "εκπολιτίσει" ακόμη τόσο, όσο εμάς. No yet, later!...

Ένας άλλος μεγάλος Ναός των Ελλήνων του Γιοχάνεσμπουργκ είναι αυτός, που τιμάται επ' ονόματι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στην όμορφα λουλουδιασμένη περιοχή του Germiston, όπου και η έδρα όλων των ελληνικών σωματείων της πόλης.


Γοτθικίζουσα η αρχιτεκτονική του και πολύ μεγάλης χωρητικότητας. Βρίσκεται στο κέντρο ενός οικοπέδου μεγάλης επίσης έκτασης, που ανήκει στην Ομογένεια. Ανεμίζουν (εξ αριστερών προς δεξιά) οι σημαίες της Νοτίου Αφρικής, της Ελλάδας και του πάλαι ποτέ Βυζαντίου.


Στη Λειτουργία κάθε Κυριακή, η οποία αρχίζει πολύ αργά και τελειώνει το καταμεσημέρο, συμμετέχουν κάποιες εκατοντάδες εκκλησιασιαζόμενων. Εδώ ο ορθόδοξος Έλληνας -όπως είναι κατανοητό- έχει ανάγκη περισσότερο τη συνοχή με τον συμπατριώτη του, παρότι στη μητροπολιτική πατρίδα.


Οι Ελληνορθόδοξοι υπάγονται πνευματικά στη Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, της οποίας προΐσταται ο εκ Κύπρου Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ (Κυκκώτης). Όλοι μαζί αποτελούν αναπόσπαστο μέλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
Στη φωτό ο κ. Σεραφείμ μπροστά στο Γραφείο της Μητροπόλεως. Και από αυτή τη θέση τον ευχαριστούμε από καρδιάς για την αγάπη και την εγκάρδια φιλοξενία του.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ όμορφο ταξίδι. και πάντα θα έχω μια απορία. μήπως οι Έλληνες έξω είναι πιο έλληνες από τους ντόπιους; και στις παραδόσεις και στα πιστεύω τους;

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Αυτό είναι ένα Άλλο ταξίδι που απευθύνεται συγκινησιακά στην καρδιά μας και έχει πολλή ζεστασιά. Μ αρέσει πολύ η εικόνα που μπερδεύονται τα χρώματα, και άσπροι/μαύροι είναι όλοι παιδιά του ίδιου Θεού. Πρέπει να ζήσατε εκεί πολύ δυνατές στιγμές προσέγγισης αφού όλα εκεί έχουν ένταση αισθημάτων και αλήθεια, σε αντίθεση με την προσποίηση που μας κυβερνά εδώ, μαζί με τη χλιαρότητα σ όλα. Εκεί φαίνεται να ζουν πραγματικά, και να είναι όλοι μαζί σαν μια ζωντανή καρδιά που πάλλεται.. Το αυθεντικό είναι αφοπλιστικό και μεταδίδει την Ειρήνη του. Εγώ έτσι ένοιωσα: Αυθεντικότητα, ζεστή αγκαλιά, και Ειρήνη.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Τι μου κάμνετε πάλι, τι μου κάμνετε... Πάλι εκεί κάτω με "σύρετε"..
:-)

Βοήθεια ΜΑΣ για τώρα, για αύριο και πάντα οι ΄Αγιοι Ανάργυροι

Μετ' ασπαμών τε και εναγκαλισμών

(υ.γ. μετά τη φωτο με τους 3 αφρικανούς βοηθούς, έχει κενά για τις επόμενες 3 εικόνες-δηλαδή λείπουν- και φαίνονται οι 3 τελευταίες μόνο)

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα,
Οι περιπλανήσεις σου αυτές, Π.Κ, μου θύμισαν ένα βιβλίο που θα το ξέρεις, βέβαια, αλλά στο θυμίζω κι εγώ. Είναι η "Αόριστη Ελλάδα - κοντσἐρτο για δύο αποδημίες", του Χρ. Γιανναρά, των εκδ. Δόμος. Κι εκεί η ομογένεια περνάει ολοζώντανη και ανθούσα..
Καλό βράδυ.

P. Kapodistrias είπε...

@ Ευάγγελε,

Πράγματι, όμορφο ταξίδι! Και πολύ διαδακτικό καθ' όλα του!

Ναι, οι Έλληνες είναι πράγματι Έλληνες εκτός συνόρων!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Μακάρι όλα τα πλάσματα του Θεού να συνυπήρχαν αρμονικά. Όλα τα προβλήματα θα είχαν ελαχιστοποιηθεί, αν δεν είχαν μηδενισθεί!...

Όμως, εις μάτην...

Ναι, κι εγώ αποκόμισα Αδελφοσύνη εκεί κάτω και Φιλικότητα στις σχέσεις τους!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κυρά των Γλάρων,

Όλα εγώ τα φταίω, το ξέρω! Σε παρασύρω, ήμαρτον!

Να είμαστε όλοι γεροί ψυχή τε και σώματι, ας προσευχόμαστε!

Καλό σαββατοκύριακο!

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονύση Μάνεση,

Για το συγκεκριμένο βιβλίο ιδέα δεν έχω. Αν και μού αρέσει ο Γιανναράς!

Καλό ξημέρωμα!

panagiotisandriopoulos είπε...

H ανάρτησή σου αυτή Π.Κ. μας θυμίζει τον τροβαδούρο: "Των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία"!
Παντού οι Έλληνες εκτός Eλλάδος, ακόμα κι αν είναι λίγοι σ' ένα μέρος, κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Τελικά το ταξίδι σου στη Ν. Αφρική είναι ανεξάντλητο!

P. Kapodistrias είπε...

@ Π. Ανδριόπουλε,

Ο Νιόνιος των τραγουσιών μας τα έχει πει όλα!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails