© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Ένα βιβλίο με "Επιστολές του Διονύση Ρώμα στον Κωστή Μπαστιά και στον Αλέξη Μινωτή"


Το βιβλίο "Επιστολές του Διονύση Ρώμα στον Κωστή Μπαστιά και στον Αλέξη Μινωτή" (από τις ανελισσόμενες εκδόσεις Τρίμορφο, Ζάκυνθος 2007, σελίδες 168) είναι έν' ακόμη από τα πολλά πονήματα του Ζακυνθινού συγγραφέα, σοβαρού ερευνητή και καλού μας φίλου ΔΙΟΝΥΣΗ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗ, νέου Διευθυντή του περιοδικού Ιστορία Εικονογραφημένη.
Μελετώντας το, σχηματίζουμε αμέσως την άποψη ότι πρόκειται αφ' ενός μεν περί συμβολής στην περισυλλογή και μελέτη επιστολικών σπαραγμάτων - ντοκουμέντων, αφ' ετέρου δε περί ουσιαστικού βηματισμού της Νεοελληνικής Επιστολογραφίας!

Σύμφωνα με το εισαγωγικό κείμενο του Επιμελητή τής εν λόγω έκδοσης Δ. Ν. Μ.,
"Από την πληθώρα των επιστολικών κειμένων του Διονύση Ρώμα (1906-1981) -είναι γνωστό ότι υπήρξε ακούραστος επιστολογράφος- έχει κατά καιρούς δημοσιευτεί ένα αρκετό αξιόλογο τμήμα, όσο τουλάχιστον εντοπίστηκε στα κατάλοιπά του ή σε άλλα ιδιωτικά αρχεία. Είναι ευνόητο ότι το θέμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κλείσει, γιατί από την αλληλογραφία του έχει ανακοινωθεί κατά κύριο λόγο το τμήμα με αποδέκτες φιλικά του πρόσωπα από τον κύκλο περισσότερο των συμπατριωτών του. Ως προς το περιεχόμενό τους, οι επιστολές αυτές μπορούν να θεωρηθούν ευρυτέρου ενδιαφέροντος γιατί, εκτός από την διαπίστωση των γενικότερων πνευματικών αναζητήσεων-προτιμήσεών του, των συναισθηματικών διακυμάνσεων και των ιδεολογικών ροπών του, αντλούμε πληροφορίες ερμηνευτικές της λογοτεχνικής εργασίας του, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν την προσπάθειά του συγκέντρωσης στοιχείων τόσο για το γράψιμο του πολύτομου Περίπλου, όσο και μικρότερων μελετημάτων.
(...)
Μεταξύ των ανέκδοτων επιστολών του σημαντικό -και άκρως ενδιαφέρον- τμήμα καταλαμβάνουν όσες απευθύνονται στον Κωστή Μπαστιά και στον Αλέξη Μινωτή.
(...)
Οι επτά επιστολές του Ρώμα στο Μπαστιά που έχουμε στη διάθεσή μας -απόκεινται στο Αρχείο Μπαστιά-, εκτός του ότι αποτελούν πολύτιμη πηγή ενός μεγάλου φάσματος πληροφοριών ως αφορώσες πράγματα της λογοτεχνικής, θεατρικής, πολιτικής ιστορίας μας ή της τοπικής ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας του, αναδεικνύουν τη γνωριμία και την εξέλιξη της φιλικής σχέσης που ανέπτυξε με τον αποδέκτη τους, μιας σχέσης καθοριστικής για την πνευματική πορεία, τη σταδιοδρομία του.
(...)
Όπως διαπιστώνεται από το περιεχόμενο των τεσσάρων επιστολών του Ρώμα στο Μινωτή, η φιλία τους υπήρξε μακρόχρονη, ειλικρινής και σαφέστατα απείχε από τα όρια της κοινωνικής τυπικότητας. Εμφανέστατα επίσης είναι τα αισθήματα αγάπης, η μεγάλη εκτίμηση και ο θαυμασμός του προς την Κατίνα Παξινού" .

2 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Χίλια συγχαρητήρια στον Διονύση Μουσμούτη και τις εκδόσεις Τρίμορφο γι' αυτή την έκδοση, που σπεύδω να προμηθευτώ και ευχαριστώ για την πληροφόρηση αγαπητέ Π.Κ.
Για μένα Ρώμας, Μπαστιάς, Μινωτής είναι στύλοι του νεοελληνικού μας πολιτισμού και πάντα μας φωτίζουν. Εκπλήσσομαι δε κάθε φορά με το εύρος του έργου τους!
Χρόνια πολλά για την ημέρα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη,

Αντεύχομαι να έχουμε έτη ποιοτικά και ειρηνικά!

Πράγματι, καλή η δουλειά του φίλου Μουσμούτη! Αξίζει να το έχεις το εν λόγω βιβλίο!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails