© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Αλήθεια, ο Προϋπολογισμός για ποιους γίνεται;

Μόλις λάβαμε την παρακάτω ηλεκτρονική επιστολή από τον φίλο και συνεργάτη μας Μανόλη Δημελλά, μαζί με πολλές σημερινές φωτογραφίες από το Γιουσουρούμ του Πειραιά. Τού δίνουμε τον λόγο:



Αγαπητέ π. Π. ,
έχουμε αρκετές ημέρες να τα πούμε. Σε διαβάζω και νιώθω, μυρίζω την φρεσκάδα της σκέψης σου.
Επανέρχομαι με θέμα την φτώχεια που γίνεται επίκαιρη ετούτες της μέρες. Σου αποστέλλω εικόνες απο το Γιουσουρούμ του Πειραιά. Το παζάρι, που τον τελευταίο χρόνο, αν και ο Δήμος αγωνίζεται να το κλείσει, αυτό γίνεται πια, οχι μία, μα δύο μέρες. Οι φωτό που βλέπεις είναι απο το Σάββατο 22/11/2008. Είναι δύσκολο να περιγράφεις την φτώχεια την ανέχεια, την δυσκολία για να "βγει η ζωή πέρα".
Αρκετούς μήνες κατεβαίνω στο γιουσουρούμ, στο παζάρι που γίνεται στον Πειραιά και χαζεύω τα βιβλία μα και διάφορα πράγματα που πετάμε καθημερινά και κάποιοι τα μαζεύουν και τα ξαναβγάζουν στην αγορά.
Από την αρχή ετούτου του χρόνου πραμάτειες έκαναν την εμφάνιση τους και το Σαββάτο.
Αυτό γινόταν και πριν χρόνια, μα τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Ντόπιοι και αλλοδαποί, συνταξιούχοι, νέες, άνεργοι ψάχνουν τρόφιμα, ρούχα και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Εύκολα ο περαστικός αντιλαμβάνεται, ότι εδώ δεν περιμένουμε καμία κρίση, εδώ η κρίση υπάρχει πολύ καιρό τώρα. Ίσως να μην σημαίνει τίποτε για κάποιους η ιστορία από το παζάρι του Πειραιά (που προσπαθεί πολύ καιρό τώρα να το κλείσει ο Δήμαρχος, μα ο κοσμάκης κατεβαίνει οχι για βόλτα μα από ανάγκη) μα σίγουρα βοηθά στην ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικότητας και όχι στην δημιουργία μύθων...


Αλήθεια, ο Προϋπολογισμός για ποιους γίνεται;




























4 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Αυτό δεν το "γνωρίζουν" αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, που φορούν κουστούμια Αρμάνι και ασχολούνται πως να εξασφαλίσουν το...χαβιάρι για τα δισέγγονά τους..
Αλλά, ναί. Εκεί έξω ο κόσμος πραγματικά πεινάει. Αλλιώς γιατί υπάρχει τόση ζήτηση στα συσσίτια απόρων της εκκλησίας? Τυχαίνει να το ξέρω αυτό πολύ καλά απο "πρώτο χέρι". Όπως επίσης οτι στα νοσοκομεία κάθε χειμώνα κοιμούνται άνθρωποι που δεν είναι ασθενείς αλλά άστεγοι και το προσωπικό τους δίνει φαγητό και κάνει τα "στραβά μάτια". Είναι αυτοί που το καλοκαίρι μένουν στα παγκάκια..
Το πρόσωπο της Φτώχιας είναι σκληρό και πολύ ρεαλιστικό..

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλημέρα.
Και βέβαια δεν ανακαλύψαμε σήμερα τη φτώχεια. Το σημαντικό είναι να μην αποστρέφουμε τα μάτια, αρχικά, να μην κάνουμε πως δεν ξέρουμε ή πως δε μας αφορά, ώστε, σταδιακά, να περνάμε στο επίπεδο της αντίδρασης, της ενεργούς συμπαράστασης, της συμμετοχής.

Και ο προϋπολογισμός είναι κάτι δεδομένο. Η παράλληλη με τη δράση μας πολιτική ( με την ευρεία έννοια) συμμετοχή θεωρώ πως είναι απαραίτητη, όταν αναφερόμαστε στα πολιτικά δεδομένα. Αλλιώς; Μεταφέρουμε το παλιό, γραφικό καφενείο στις οθόνες των υπολογιστών μας;

Ας κάνουμε καθημερινά τον προσωπικό μας απολογισμό: Πού, πόσο βοηθήσαμε, βοηθάμε, ενεργούμε, να γίνει η κοινωνία που με ευκολία καταδικάζουμε καλύτερη;
( Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ: Αναφέρομαι πρώτα σε μένα, προσπαθώντας να με κρατάω σε κάποια εγρήγορση..)

Πάλι ευαίσθητες χορδές ακουμπάει η ανάρτησή σου, αγαπητέ Π.Κ.

Artanis είπε...

Απλά δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα...Αν θέλεουν κι άλλα λεφτά, απλά αποφασίζουν πόσα θέλουν, βγάζουν την σχετική απόφαση και τα παίρνουν...Τόσο εύκολα!!!

panagiotisandriopoulos είπε...

Το απόλυτο φωτορεπορτάζ!
Ο Μανώλης Δημελλάς για άλλη μια φορά μας δείχνει τον κόσμο.
Βλέπουμε πραγματικά;
Δεν πρόκειται για κάποια εικονική πραγματικότητα μα για την σκληρή καθημερινότητα.
Ευχαριστούμε γιατί μας θυμίζετε πού ζούμε, καθώς ενίοτε θέλουμε να το ξεχνάμε...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails