© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Δυο ζακυνθινά Ημερολόγια για το 2009

Αυτό τον καιρό κυκλοφορούν -ως γνωστόν- πλήθος ημερολογίων. Δυο από αυτά, ζακυνθινά, παρουσιάζονται σήμερα από τον ιστοχώρο μας, στα οποία με τον έναν ή άλλο τρόπο ανακατεύτηκα προσωπικά.

Η πρώτη περίπτωση είναι το Ημερολόγιο "Εορτολόγιον 2009" της Μητρόπολης Ζακύνθου (σελίδες 128). Έχω την τιμή να επιμελούμαι την έκδοσή του από το 1994 ανελλιπώς μέχρι σήμερα, γράφοντας μάλιστα και τα πλείστα των κειμένων που περιέχονται. Εκτός από τα συνήθη και καθιερωμένα ενός ημερολογίου τσέπης, κάθε χρονιά υπάρχει ένα ειδικό αφιέρωμα, ώστε να καθιστά την έκδοση συλλεκτική. Πλείστοι όσοι συντοπίτες μας (και όχι μόνον) κρατούν τα ημερολόγια της Μητρόπολής μας στο αρχείο τους, κάποιοι μάλιστα τους κάνουν βιβλιοδεσία.
Για το 2009 θεώρησα, ότι πρέπει να τιμηθεί (για μιαν ακόμη φορά) ο οικείος των Ζακυνθίων Άγιος Διονύσιος, δημοσιεύοντας μάλιστα, μετά από ένα ημέτερο εισαγωγικό, δυο αξιοπρόσεκτα υμνογραφικά κείμενα, ένα νεότερο κι ένα παλιότερο: Τον Παρακλητικό Κανόνα προς τον Άγιο, ποίημα Γερασίμου Μοναχού του Μικραγιαννανίτη και τους Χαιρετισμούς (24 Οίκους), ποίημα Αγγέλου Κονιδάρη Λευκαδίου.


Μια άλλη περίπτωση ενδιαφέροντος ημερολογίου 2009 (τοίχου αυτή τη φορά) είναι του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγακίου Ζακύνθου "Η ΔΕΡΜΑΤΟΥΣΑ". Τα δραστήρια μέλη του συλλόγου θεώρησαν, ότι ως κυρίως ελαιοπαραγωγοί, θα έπρεπε ν' αφιερώσουν τη φετινή τους έκδοση στην Ελιά.
Στο πρώτο φύλλο του Ημερολογίου το ποίημα του Κωστή Παλαμά "Η ελιά" προδιαθέτει ευχάριστα για τη συνέχεια.
Ακολουθούν όμορφες κι εν πολλοίς πρωτότυπες και καλλιτεχνικές, κατά μήνα, φωτογραφίες, προερχόμενες από εργασίες στα ελαιοστάσια, από ελαιοτριβεία, από τραπέζια με λάδι κι ελιές ή με λύχνο και καντήλι.
Στο τελευταίο (επιλογικό) φύλλο είχα την τιμή να δημοσιευτεί ένα δικό μου ταπεινό ποίημα, το οποίο οι συντελεστές της έκδοσης αλίευσαν από αυτόν εδώ τον ιστοχώρο μας "Στον ίσκιο του Ήσκιου". Τους ευχαριστώ για την προτίμηση! Πρόκειται για "Το εγκώμιο της Ελιάς", δημοσιευμένο ήδη στο βιβλίο "Της αγάπης μέγας χορηγός", το οποίο μπορείτε κι εσείς να ξαναδιαβάσετε εδώ.
π. Π.

8 σχόλια:

Artanis είπε...

Ωραία παρουσίαση...
Καλημέρα Π/Κ...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Καλημέρα και σ' ευχαριστώ!
Με το καλό τις γιορτές που καταφθάνουν!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα ημερολόγια φαίνονται και τα δύο.
Πώς τα προλαβαίνετε όλα??

ritsmas είπε...

Καλησπέρα. Α, δεν ήξερα ότι συγκλονίζεσαι τελευταία.... Τα ημερολόγια είναι πολύ επίκαιρα αυτό τον καιρό...
ευχές πολλές

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Δεν προλαβαίνω τίποτε. Αυτά με προλαβαίνουν!

Καλή Κυριακή!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ρίτσα Μασούρα,

Πάντα συγκλονιζόμουν. Τώρα όμως, με όσα συμβαίνουν πανταχόθεν είμαι πλέον επιρρεπής...

Καλήν αύριο!

Γεφυριστές είπε...

Χωρίς να υποτιμώ, βέβαια, το πρώτο ημερολόγιο το δεύτερο από το Τραγάκι φαίνεται να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον!!
Καλό ΣΚ π. Παναγιώτη

panagiotisandriopoulos είπε...

Ωραία πράγματα μας δίνετε κάθε τόσο αγαπητέ Π.Κ.
Όμορφα! Και χρήσιμα ταυτόχρονα.
Τα ημερολόγια της Μητροπόλεως Ζακύνθου που επιμελείσθε είναι από κάθε άποψη άψογα!
Και του χρόνου και εις έτη πολλά!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails