© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Ένα βιβλίο για τη σχέση Αγίου Νεκταρίου και Ριζαρείου Σχολής

Μια πρόσκληση έλαβα σήμερα που με γέμισε χαρά, επειδή αφορά στην παρουσίαση βιβλίου ενός παλαιού φίλου και συμφοιτητή, του Αρχιμανδρίτη Κλεόπα Στρογγύλη, διδάκτορος Θεολογίας. Το βιβλίο τιτλοφορείται "Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως και η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή (1894-1908)". Ο π. Κλεόπας ασχολείται μετ' επιστήμης με πτυχές του βίου και της πολιτείας του Αγίου Νεκταρίου. Ήδη προ ετών μού είχε αποστείλει τον τόμο "Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ιστορική μελέτη βασισμένη σε αυθεντικές αρχειακές πηγές" (Νέα Υόρκη 2001).

Ας έλθουμε στην προκείμενη έκδοση: Το βιβλίο "Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως και η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή (1894-1908): η εσωσχολική και εξωσχολική δράση επί τη βάσει ανέκδοτων αρχειακών πηγών" εκδόθηκε πρόσφατα (2008) από το Ίδρυμα της Ριζαρείου Σχολής (σελίδες 548), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων της διεύθυνσης της Σχολής από τον Μητροπολίτη Πενταπόλεως Νεκτάριο Κεφαλά.
Η παρουσίασή του θα γίνει την Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008, στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Χαλάνδρι (Ριζαρείου 1). Θα προηγηθεί (ώρα 6 μ.μ.) Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ναό Αγίου Γεωργίου των Διδακτηρίων.

Στο κύριο μέρος της παρουσίασης (ώρα 7 μ.μ.), που θ' ακολουθήσει, θα υπάρξουν σχετικές ομιλίες από τους: α) Παναγιώτη Τσακίρη (Εκπαιδευτικό, Σύμβουλο Ε.Ρ.Σ.) περί του π. Κλεόπα, β) Κωνσταντίνο Δ. Φαφαλιό (Φιλόλογο, Σύμβουλο Ε.Ρ.Σ.) περί του ίδιου του Αγίου Νεκταρίου, γ) Σοφοκλή Γ. Δημητρακόπουλο (Συγγραφέα, Συνεργάτη Ακαδημίας Αθηνών), ο οποίος θα κάμει αξιολόγηση του εκδοθέντος έργου και δ) π. Κλεόπα Στρογγύλη, ο οποίος θ' αναφερθεί στην όλη του προσπάθεια.

Την εκδήλωση θα ευλογήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, ενώ θα την πλαισιώσει η Χορωδία της ιστορικής Σχολής, υπό την διεύθυνση του Μουσικού Γ. Ζησίμου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι έκπληξη και τι χαρά, οταν διάβασα την είδηση-αναγγελία για το διδακτορικό του αγαπητού μας φίλου συμφοιτητή και πατριώτη εκ μητρός (Επτανησίας) Παναγιώτη κατά κόσμον (ετσι τον γνωρίσαμε στη Θεολογική Αθηνών) και σήμερα π. Κλεόπα Στρογγύλη.
Από τα χρόνια του Πανεπιστημίου, θυμάσαι, ησχολείτο με την έρευνα πάνω στον Αγιο Νεκτάριο. Νάναι καλά και κάθε καλό ναχει.
Θα πας;

Ειδα να γράφεις, οτι θάναι και ο Δημητρακόπουλος, καθηγητής μου και αυτός στην Ιερατική, και του π. Ιωάννη Τσαφταρίδη, πουναι στο Γιοχαννεσμπουργκ. Όλος ο καλος ο κοσμος δηλαδή. Πολλοι γνωστοι μαζευτήκαμε.

Τις καλύτερες ευχές μου να πεις στον π. Κλεόπα!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails