© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Για τον παπα Γρηγόρη των Στροφάδων




Με τον μοναχικό Μοναστή των Στροφάδων Νήσων έχουμε ξανασχοληθεί στο παρελθόν τρεις φορές από ετούτο τον ιστότοπο, υπό τους εξής τίτλους: α) Παπα Γρηγόρης, ο αφιερωμένος ασκητής των Στροφάδων, β) Μεταμόρφωση στο Πυργομονάστηρο των Στροφάδων και γ) Από την καθημερινότητα του παπα Γρηγόρη των Στροφάδων. Ένα τέτοιο "πιασάρικο" θέμα (όπως και ό,τι άλλο αφορά στα Στροφάδια) δεν θα μπορούσε παρά να θεωρηθεί ενδιαφέρον για διάφορους δημοσιογράφοντες ή κινηματογραφιστές, οι οποίοι ευκαίρως ακαίρως χρησιμοποιούν τα κείμενά μας, άλλοτε ερωτώντας ή παραπέμποντας στον "Ίσκιο του Ήσκιου", άλλοτε όχι. Ούτως ή άλλως όμως, όλοι τους, μόλις αγγίζουν το θέμα, ατυχώς το καταστρέφουν, διότι επιτελούν απλώς διεκπεραίωση και όχι αγαπητική παρουσίαση του παραδείσιου εκείνου τόπου.

Σήμερα με χαρά πρωτοπαρουσιάζουμε κάποιες επιπλέον ανέκδοτες φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της καθημερινής ζωής του αναχωρητή των Στροφάδων.

Το πλούσιο αυτό υλικό μάς παραχώρησε πολύ ευγενικά ο καλός Διάκονος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου π. Σεραφείμ, ο οποίος αγαπά τα μονωμένα αυτά νησάκια και πολύ συχνά βρίσκεται εκεί κάτω, βοηθώντας με κάθε τρόπο στα έργα αποκαταστάσης που παραγματοποιούνται ήδη.

10 σχόλια:

Σπύρος Γιανναράς είπε...

Εχω την αίσθηση ότι η Εκκλησία σε όλη τη διάρκεια των αιώνων σε τέτοιες φυσιογνωμίες στηριζόταν. Τέτοιους ιερείς που υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν. Οι πολλοί ταυτίζουν - δυστυχώς - την Εκκλησία με τον εκάστοτε Εφρέμ. Απαιτούν από την Εκκλησία και συχνά από όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους να είναι άμεμπτοι, άγιοι, άσπιλοι, αμόλυντοι. Ομως η εκκλησία είναι σώμα, όπως και η κοινωνία. Και απαρτίζεται από αμαρτωλούς, όπως και η κοινωνία. Οι αμαρτωλοί που προσεύχονται και παλεύουν για τις αμαρτίες όλων μας είναι εκείνοι που μας ανοίγουν τον δρόμο προς τον Χριστό. Ο άμεμπτος και τέλειος χριστιανός, αν υπήρχε, δεν θα ήταν άνθρωπος, δεν θα μπορούσε ποτέ να μεσητεύσει και για μας. Γενικεύουν και καταδικάζουν συλλήβδην την Εκκλησία και σε κάθε περίσταση ολόκληρες κοινωνικές ομάδες. Η τυφλή καταδίκη τους είναι εξίσου αποτρόπαιη όσο και η σπασμένη βιτρίνα. Σας ευχαριστώ για το μπλογκ και τα ποιήματα που μας προσφέρετε.

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

συγκλονιστικός ο παπα Γρηγόρης. μήπως ξεχάσαμε κάποιες μικρές μα σημαντικές πτυχές του μοναχισμού;

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Τι θεία αντίθεση με τη βία των καιρών, ε;
Καλό βράδυ, Π.Κ

Coco είπε...

κάτι τέτοιοι άνθρωποι έχουν σπάσει τον φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο ζούμε

Ανώνυμος είπε...

Διονύση συμφωνώ μαζί σου, πρόκειται για θεία αντίθεση. Ο παραλογισμός της εποχής μας δε φαίνεται και δε μπορεί να διαταράσσει την ηρεμία, την ψυχική ανάταση που μπορεί να νιώθει ο παπά Γρηγόρης στον " παράδεισο " που τάχθηκε να μονάσει.
Δεν έτυχε, μέχρι τώρα, να επισκευθώ τη μονή Στροφάδων αλλά θα επιδιώξω να το κάνω με την πρώτη ευκαιρία.
Σε ευχαριστούμε, πατέρα Παναγιώτη για τις μοναδικές περιηγήσεις που μας χαρίζεις
Διονύση σε σένα και την οικογένειά σου εύχομαι ολόψυχα υγεία, ηρεμία και πληρότητα

P. Kapodistrias είπε...

@ Ποετάστρε αγαπητέ,

Χαίρομαι πολύ που βρίσκεσαι στην παρέα μας! Χαίρομαι να μάς έρχεσαι συχνά, διότι ο λόγος σου ευωδιάζει ως έχοντας ευγενή καταγωγή!

Επί του σχολίου: Πάντα υπήρξαν οι φωτισμένες (αθέατες ωστόσο) προσωπικότητες, οι οποίες δεν υπήρξαν άμοιρες παθών και λαθών (ποιος άραγε;;;), αλλά κατόρθωσαν, όχι να τα ξεριζώσουν (κάτι αδύνατον) αλλά να τα μεταστοιχειώσουν προς το καλύτερο και ανώτερο!

Όσο για τον κάθε Εφραίμ, αυτοπαραπέμπομαι στο "ευφραίνου" της παραβολής του Σπλαχνικού Πατέρα!

Ευχαριστώ κι εγώ για την παρουσία σου ανάμεσά μας. Είσαι πλούτος!

P. Kapodistrias είπε...

@ Roni,

Πολλά πλέον λησμονιούνται, όμως εκείνα υπάρχουν ερήμης μας και θαυματουργούν!

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονύση Μάνεση,

Εκ των αντιθέσεων η σύνθεση!

Καλό σου ξημέρωμα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Coco,

Ευτυχώς υπάρχουν και αυτοί, ώστε να μην απελπιζόμαστε!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρία Νεονάκη,

Ευχαριστώ για την εν γένει παρουσία σου και τα στοχαστικά σχόλιά σου, αλλά κυρίως για την ευγένεια που σε διακρίνει! Κρητικιά γαρ!

Χαίρε μαζί με όσους αγαπάς, αγαπητή φίλη!
Ευχές στο σπίτι σου για τη νέα Χρονιά!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails