© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Στην πολύβουη Δαμασκό της Συρίας / Damascus, Syria / دمشق




[Με τη Συρία έχουμε ιδιαίτερες αγάπες μες από ετούτον εδώ τον ιστότοπο. Έχουμε ξανασχοληθεί, με αφορμή δυο ταξίδια εκεί: Πρώτον, ένα δικό μου του 1999, από το οποίο αντλώ ακόμη αναμνήσεις και, δεύτερον, ένα άλλο (παραμυθένιο) της Δέσποινάς μας το 2008. Όλες μαζί τις μέχρι τώρα αναρτήσεις του "Ίσκιου" μας μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ για τις σχετικές αναρτήσεις της Δέσποινας πατήστε εδώ.

Σήμερα ο Μανώλης Δημελλάς ξανανοίγει το αρχείο του και μάς παρέχει τις προσωπικές του φωτοεμπειρίες από τη Συρία και μάλιστα από την Δαμασκό, από ένα ταξίδι του εκεί λίγα χρόνια πριν (το 2003). Παράλληλα μάς δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τη χώρα και την πρωτεύουσά της.

Ας τον συνοδεύσουμε και σ' αυτό του το ταξίδι, αφού τον ευχαριστήσουμε για την καλοσύνη του, να μάς παίρνει μαζί του -έστω και δια των φωτογραφιών- στις τόσο ενδιαφέρουσες εξόδους / αποστολές του!
π. Π.Κ.]








Ακόμη ένα ταξίδι....
Από τις αρχαιότερες πόλεις της Μέσης Ανατολής, η Δαμασκός, κατοικείται συνεχώς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ιδρύθηκε περίπου το 5.000 π.Χ., όπως δείχνουν οι ανασκαφές και η πολυκύμαντη ιστορία της αποτυπώνεται στα δεκάδες σημαντικά μνημεία που σώζονται μέχρι τις μέρες μας.

Μεγάλοι κατακτητές πέρασαν από δω αφήνοντας ο καθένας το δικό του στίγμα στην πανάρχαια αυτή πόλη. Για να αναφέρουμε μερικούς: Ναβουχοδονόσωρ, Μέγας Αλέξανδρος, Σαλαντίν, Μαμελούκοι, Σταυροφόροι. Το 1979, η UNESCO, αναγνωρίζοντας την παγκόσμια ακτινοβολία της Δαμασκού, συμπεριέλαβε την αρχαία πόλη στον κατάλογο της Αρχαίας Κληρονομιάς.

Πρωτεύουσα της μαγευτικής Συρίας από το 1946, η Δαμασκός αποτελεί το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Πρόκειται για μια θρυλική πόλη που στέκεται ακόμη όρθια στις επάλξεις του χρόνου, κρατώντας μέσα στους αιώνες το άρωμά της. Αναφέροντας στην λέξη Συρία, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε κάτι φοβικό (Μέση ανατολή, Ιράκ, Τρομοκρατία). Η εικόνα αλλάζει όμως, μόλις προσγειώνεσαι στο αεροδρόμιο της Δαμασκού. Η μεγάλη πόλη ανοίγεται μπροστά σου και οι κάτοικοί της σε υποδέχονται με ζεστασιά.


Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 4.5 εκατομμύρια κατοίκους με το 90% να είναι μουσουλμάνοι. Το υπόλοιπο 10% μοιράζεται στους κάθε λογής χριστιανούς. Οι κάτοικοι μιλάνε κυρίως αγγλικά και γαλλικά, αλλά μην εκπλαγείτε αν ακούσετε και ελληνικά. Αν μάλιστα καταλάβουν ότι είστε από την Ελλάδα, τότε η φιλοξενία θα είναι ακόμα πιο ζεστή! Βλέπετε, η ελληνική επίδραση στην περιοχή της Συρίας υπήρξε και είναι ακόμη έντονη. Θα διαπιστώσετε ότι πολλοί κάτοικοι μιλούν ελληνικά έστω και σπασμένα. Έχουν δουλέψει στην Ελλάδα είτε σαν εργάτες, ναυτικοί, ακόμη και γιατροί. Άλλοι έχουν σπουδάσει σε ελληνικά πανεπιστήμια.

 Η Δαμασκός διαιρείται στην Παλαιά Πόλη – και την πιο αξιόλογη να επισκεφθεί κανείς – και την νέα, όπου εκτυλίσσεται η σημερινή πολύβουη ζωή της. Η Παλαιά Πόλη περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό τείχος με 7 πύλες. Εκεί φυγαδεύτηκε ο Απόστολος Παύλος. Μια ιδέα μπορεί να πάρει ο επισκέπτης αν ανέβει στον λόφο Κασίν, όπου θα έχει μια θαυμάσια πανοραμική θέα της πόλης. Δεκάδες παλιά σπίτια, θολωτά με ψηλοτάβανες αίθουσες και σιντριβάνια, χρησιμοποιούνται ως εστιατόρια ή ξενοδοχεία. Μικρά παλάτια μισοεγκαταλειμμένα φέρνουν στον νου άλλες εποχές. Η μυρωδιά του πράσινου μήλου από τους αργιλέδες αιωρείται παντού καθώς προχωράμε στα σοκάκια.

6 σχόλια:

Artanis είπε...

Polu wrasies fwto...Kalhmera P.K.
Filia apo NZ...

P. Kapodistrias είπε...

Από ΝΖ;;;;;;;;;; Δηλαδή, Νέα Ζηλανδία, ας πούμε;;;;;;;;;;

H.Constantinos είπε...

Κανένα ταξίδι στη δύση δεν μπορεί να έχει τη γοητεία ενός ταξιδιού στην ανατολή...

Εστω και έτσι virtual, μου κάνει!
Να δώ πότε θα προκύψει live...

Unknown είπε...

ζηλεύω θανάσιμα
γιατί νιώθω σαν να ήμουν εκεί
σαν να ξέρω την ατμόσφαιρα,
ενώ
ποτέ
δεν έχω πάει...

Δέσποινα είπε...

Εκπληκτική πόλη η Δαμασκός! Με κατοίκους φιλικούς και φιλόξενους!
Νιώθω πολύ τυχερή που την έχω δει από το κοντά!

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

καταπληκτικές οι φωτογραφίες! ωραία η σύνδεση με τη Ζυρίχη (στην ίδια σελίδα οι 2), φαίνεται το μεγαλείο του ανθρώπου ποικιλοτρόπως..

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails