© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Δεν ξεχνάμε τη Γάζα / Gaza, We will not go down

Ποιος είπε, ότι μπορούμε ή δικαιούμαστε να ξεχάσουμε; Όλον αυτό τον καιρό, κατά τον οποίον αιματοβάφτηκε η Γάζα, πληροφορίες λαβαίναμε από τον αλογόκριτο ιστότοπο του Sameh A. Habeeb. Ξανακλικάρουμε εκεί απόψε και αντικρίζουμε έναν Παλαιστίνιο να πίνει νερό από τις παροχές του δρόμου. Η λεζάντα μάς πληροφορεί:
An Old man drinks directly from a key water pump in one of the Gaza streets.
People in Gaza do face big problem to obtain fresh drinking water. Israeli army don't allow spare parts and materials used for water in Gaza.

Όμως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!... Κι εδώ αξίζει ν' αναφέρουμε, ότι και ο Προεστός των Ορθοδόξων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έκαμε χθες βαρυσήμαντη δήλωση για το δράμα της Γάζας, στο τηλεοπτικό κανάλι TRT 1 (:Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση), στο πλαίσιο σχετικού μαραθωνίου για το ανείπωτο δράμα της Γάζας. Αξίζει να παρακολουθήσουμε τη σκέψη του:

«Παρ' όλον ότι όλες οι θρησκείες του κόσμου επαινούν την ειρήνη, και όχι τον πόλεμο, και παρ΄ όλον ότι η ιστορία της ανθρωπότητος είναι γεμάτη από πόνους εξ αιτίας των πολέμων, ακόμη και στον 21ο αιώνα ο κόσμος μας δεν μπορεί να ζήσει μία ημέρα χωρίς συγκρούσεις.

Στη Γάζα εξελίχθηκαν γεγονότα που ταράζουν και ντροπιάζουν τον άνθρωπο. Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήσαν παιδιά, γυναίκες καί ηλικιωμένοι. Αισθανόμεθα βαθύ πόνο στην καρδιά μας και μας θλίβει το γεγονός ότι μέλη της οικογενείας της ανθρωπότητος βιώνουν τέτοιους πόνους.

Δεν πρέπει να επιτρέπεται να θεωρούνται φυσικά και συνήθη πράγματα, ούτε στη Γάζα, ούτε σε άλλα μέρη του κόσμου, παρόμοιες πίκρες και πόνοι. Αυτά που βιώθηκαν στη Γάζα πρέπει να τα αισθανόμεθα με την καρδιά της μάνας που έχασε το παιδί της και του παιδιού που έμεινε χωρίς πατέρα. Μόνον το αίσθημα της αγάπης μπορεί να εξαλείψει τους πολέμους από την επιφάνεια της γης. Με την αγάπη που έχουμε προς τον Δημιουργό οφείλουμε να αντισταθούμε σε κάθε μορφή πολέμου.

Είμεθα επιφορτισμένοι με το ύψιστο καθήκον, εξ αιτίας της θρησκευτικής πίστεώς μας, να αγκαλιάζουμε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Όταν αξιολογούμε τα γεγονότα, οφείλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι και να μη πέφτουμε στην παγίδα της εκδίκησης.

Η προσδοκία μας από το λαό μας είναι Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ενωμένοι να σταθούν αρωγοί στον πονεμένο λαό της Παλαιστίνης, στηρίζοντάς τον, υλικά και πνευματικά, ώστε να θεραπευθούν οι πληγές του το ταχύτερο δυνατό».

[Ανέκδοτη φωτό Πατριάρχη: Από την επίσκεψή του στα Στροφάδια Ζακύνθου, 25.8.2003]

2 σχόλια:

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

δεν ξεχνώ, και ας μου το επιτρέψει ο πατριάρχης, ούτε συγχωρώ!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα,
Και οι δυο τελευταίες αναρτήσεις για τη μνήμη.
Διδάσκω Δούκα αυτές τις μέρες.
"Μόνο οι νεκροί και οι ηλίθιοι έχουν δικαίωμα να ξεχνάνε",έλεγε.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails