© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Βόλτα στη χειμωνιάτικη Βενετία [1] / Guida della città di Venezia [1]











Όπως κι εσείς διαπιστώνετε, το σημερινό μας ταξίδι είναι προς τη χειμωνιάτικη Venezia!!! Σε συνδυασμό μάλιστα με τα Καρναβάλια που δίνουν και παίρνουν κυρίως εκεί στην πόλη των Υδάτων, η βόλτα μας αποκτά άλλη διάσταση καί δυναμική!
Όχι, δεν εκδράμαμε από πλευράς μας προς τα εκεί. Πού τέτοια τύχη... Ταξίδεψε όμως ένα μέλος της ωραίας διαδικτυακής παρέας του "Ίσκιου", η Αριάδνη (φίλη πιστή, με διάκριση, οξύνοια κι ευθυκρισία), η οποία και μάς απέστειλε τις πανέμορφες αυτές φωτολήψεις, οι οποίες αποπνέουν ακατάσχετο ρομαντισμό, άνθηση των αισθήσεων και ποιητική τρυφερότητα!
Εννοείται, ότι δεν εξαντλείται το εικονικό μας ταξίδι εδώ. Η Αριάδνη έχει φροντίσει και για τη συνέχεια! Προσεχώς!!!

20 σχόλια:

Artanis είπε...

καταπληκτικές φωτό, τις λάτρεψα...Πανέμορφη η Βενετία...
Καλημέρα αγαπητέ Π.Κ.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πατέρα Παναγιώτη, καλημέρα.
Γέμισα νοσταλγία!
Νά έφευγα λέει ξανά σήμερα το πρωί..
Είναι μιά πόλη που είπα :"Έμενα εδώ ευχαρίστως!"
Νομίζεις οτι περπατάς συνεχώς μέσα σ ένα παραμύθι..ή μέσα σ ένα απέραντο μουσείο, ή και τα δύο μαζί. Όποιος δεν πήγε ΠΡΕΠΕΙ να πάει..
Όταν πέρασα απο το καφέ Φλοριάν σας θυμήθηκα απο τις φωτογραφίες και τις περιγραφές που είχα δει εδώ νωρίτερα, και αναγνώρισα ίδια πλάνα.
Ναι. Είμαι πιστή φίλη. Τα υπόλοιπα αμφισβητούνται σε τέτοιο βαθμό, που η γέφυρα των Στεναγμών είναι ό,τι πρέπει!
Η Βενετία είναι πανέμορφη και ήδη μελετάω το πότε θα ξαναβρεθώ εκεί..
Η 3η είναι την τράβηξα απο τη γέφυρα του Rialto, και η 8η και 10η είναι απο το Μουράνο.
Καλά ταξίδια σ όλους.

Ενορία Αγίου Ελευθερίου Κέρκυρας είπε...

Όντως η Αριάδνη μέσα από της αναρτήσεις που κάνει μας έχει δείξει την οξύνοιά της και τα λεπτά αισθητήρια που διαθέτει αλλά και εν των φωτογραφιών μας που αναρτήσατε δείχνει το πόσο ωραία μπορεί να μας σεργιανήσει στην ωραία πόλη των υδάτων αλλά δεν μας είπε εάν βρήκε κάπου εκεί τον ξεχασμένο γονδολιέρη. Ευχαριστούμε π. Παναγιώτη για το ωραίο ταξίδι που έστω και νοερά μας ταξιδέψατε και βεβαίως την Αριάδνη που έδωσε το φωτογραφικό υλικό.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους σας. πράγματι η Βενετία είναι μαγευτική, ρομαντική, ερωτική με λίγα λόγια ανεπανάληπτη πόλη, παρά τα όποια της προβλήματα. Φυσικά ο επισκέπτης των λίγων ημερών δεν καταλαβαίνει από προβλήματα μόνο τη μαγεία μπορεί να νιώσει και αν τύχει και πάει χωρίς "το άλλο μισό του", είναι βέβαιο πως θα υποσχεθεί στον ευατό του τουλάχιστον άλλο ενα ταξίδι, στον όμορφο αυτό προορισμό "με παρέα".Στη Βενετία είχα πάει με φίλες μου το 1990. Μάλλον είναι καιρός να πραγματοποιήσω την υπόσχεση που έδωσα τότε στον εαυτό μου.
καλά ταξίδια σε όλους και καλές απόκριες.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Απαντώ στον Animus οτι βρήκα πολλούς γονδολιέρηδες σε όλες τις βερσιόν, με σκουφάκια ή καπέλλα,΄με ριγέ ναυτικά, ή με μονοχρωμία, και τους βρήκα τόσο γοητευτικούς ώστε να τους φωτογραφήσω, ενώ μου πρότειναν εξαιρετικά ..αλμυρές βόλτες, αλλά ..κράτησα χαρακτήρα!
Μάλλον εγώ κάπου εκεί άφησα έναν ξεχασμένο εαυτό μου, να με περιμένει μέχρι να ξαναβρώ το δρόμο για εκεί.. Συγκεκριμένα έχω "κλείσει" τραπέζι στο καφέ Λα Τζόγια , απέναντι απο το Παλάτσο Ντουκάλε, με το γκαρσόνι με τη λιβρέα,και με συνοδεία πιάνου και σας περιμένω όλους, ιδιαίτερα τον π. Παναγιώτη, και σένα.(Τί τη θέλετε την οξύνοια ειδικά. Έχω τρανταχτές αποδείξεις για το αντίθετο!)
Γκράτσιε τάντο.

Ανώνυμος είπε...

κάτι τέτοια βλέπω και σκέφτομαι να κλείσω την όαση....

roadartist είπε...

Μακάρι να ήμουν εκεί!! Θα το ήθελα πάρα, πάρα πολύ!!
Πάντα τέτοια..Ευχαριστούμε για το ταξίδι..!

Ανώνυμος είπε...

περιμένω και την συνέχεια αυτό του εικονικού και όμορφου ταξιδιού

anepidoti είπε...

υπέροχο ταξίδι και πόλη αγαπημένη, ιδιαίτερη
και μοναδική!
και το Μουράνο, μια μικρή ζωγραφιά!
μπράβο Αριάδνη και σας ευχαριστούμε!

(να πας Αριάδνη, αν δεν πήγες και στο Ηarry's Bar, ή για ποτό ή για φαγητό, το παλαιότερο και ατμοσφαιρκότερο της πόλης.)

kiki είπε...

Αχ να πήγαινα τώρα εκεί...

Ανώνυμος είπε...

Νοσταλγίες αλλοτινών ταξιδιών,εικονικές μνήμες... Ελπίδες για μελλοντικό ταξίδεμα σ' ένα τόπο, που έτσι κι αλλιώς, από μόνος του είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, στην ομορφιά, στο τότε και στο τώρα...

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Αnepidoti,και όλοι οι φίλοι εδώ,
Δεν πήγα στο Harry's bar, που νομίζω οτι το πήρε το μάτι μου κάπου στην πλατεία Αγίου Μάρκου αλλά σε κάποιες Osteria, και στο la Madonna(www.ristoranteallamadonna.com), στου Angelo(www.ristoranteallaangelo.it), στο Paste Vecie(www.postevecie.com) και αρκετά άλλα πολύ ατμοσφαιρικά. Εκεί τρώνε στις 7-7.30 το απόγευμα, για βράδυ. Όταν ο ιδιοκτήτης κάποιου άκουσε οτι θα παμε στις 9.30μμ, είπε με ύφος συγκατάβασης:"Tropo tardi!!"

Όλοι (η δική μου συντροφιά) ήθελαν νερό μινεράλε νατουράλε και το έλεγαν όλοι μαζί σε χορωδία(με έμφαση στο νατουράλε!), και μόνο εγώ ζούσα την ευτυχία να βρίσκω παντού νερό φριζάντε..Έτσι κι αλλιώς είναι το αγαπημένο μου.

Έφερα και μουσική Βενετσιάνικη που θα στείλω αρμοδίως..
Θυμάμαι τόσα, τόσα πολλά σε έξι μέρες..
Δεν κανονίζετε να πάμε όλοι μαζί εκεί ένα ταξίδι?
Δεν τόχω σε τίποτα! Πετάω τη σκούφια μου γιά μιά ακόμη δόση Βενετίας..
Ποτέ μιά δόση δεν είναι αρκετή!

Ανώνυμος είπε...

Σωστές οι σκέψεις της φίλης Σου Αριάδνης και ωραίες οι φωτό που έστειλε.

Αλλά η γνώση της Venezia έχει βάθος. Δεν αρκεί ενα τουριστικό ταξείδι. δηλ. κάνοντας επίσκεψη στην Ακαντέμια πρέπει να γνωρίζεις για τους μεγάλους (Τιτσιάνο κλπ) που δημιούργησαν εκει. Ή, όταν μπεις στο «Φλοριάν», να ξέρεις τι πρέπει να προσέξεις.
Είναι μουσείο πράγματι όλη η πόλις.
Ή στο Αρσενάλε τα κλεμένα λιοντάρια. (το λιοντάρι του πορτο λεόνε και της Δήλου) κλπ.

Της Φίλης Σου της εύχομαι να ξαναπάει, και σίγουρα να περάσει καλύτερα!!!!!!!!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Αγαπητέ Φαίδωνα,
Μα ποιός(ώ θεοί!) είπε το αντίθετο!!!
Τι να πω εγώ η πτωχή για το Παλάτσο Ντουκάλε, την Αίθουσα του Μεγάλου Συμβουλίου,τον "Παράδεισο" του Τιντορέτο(πατέρα-γιού), την "Αποθέωση της Βενετίας", του Βερονέζε στην οροφή,τη Sala del Collegio,ή το Βακχο και την Αριάδνη (τη συνονόματή μου)του Τιντορέτο. Ή την αίθουσα Bussola, των ανωνύμων παραπόνων/καταγγελιών...
Τη νέα και παλιά Procuratie, τον πύργο του ρολογιού, το θέατρο Φενίτσε, αν και (έχω πει σε άλλη ανάρτηση) παρακολουθήσαμε Τραβιάτα σε ένα μικρό αυθεντικό παλάτσο σε καταπληκτική απόδοση.
Δεν πήγα στην Ακαδημία, δεν είδα το "Μυστικό γάμο της Αγ Αικατερίνης" του Βερονέζε, ούτε την "Παρθένο των μικρών δέντρων" του Τζοβάνι, πέρασα μόνο απέξω απο τη Σάντα Μαρία ντε λα Σαλούτε, και δεν είδα τα εξαίσια που βρίσκονται εκεί μέσα, κ.ά, κ.ά,
Αν έπρεπε να κάνω ένα οδοιπορικό σαν της Μάγιας Τσόκλη, χρειάζομαι ένα μήνα εκεί και μετά να ζητήσω άλλο ένα μήνα ...
Θα μου χρειαστεί, για να μάθω ΤΙ πρέπει να βλέπω..
Άρα, ναί.
Πρέπει να πάω όχι μία,
αλλα πολλές φορές..
Και, ναί.
Να περάσω καλύτερα..

P. Kapodistrias είπε...

@ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,

Τεχνηέντως άφησα το πεδίο ελεύθερο για να μπορέσετε να εκφραστείτε, δίχως την... εποπτεία του ιδιοκτήτη. Είπα να πάρω των ομματιών μου, να κάμω άλλες δουλειές (:αναρτήσεις) και ν' αφήσω στο σπίτι την Αριάδνη με τους άλλους φίλους, ώστε η ίδια να σάς δείξει το άλμπουμ των αναμνήσεών της από την Πρωτεύουσα Πόλη, την Νερένια Πολιτεία, η οποία εν πρώτοις Ιδέα είναι και μετά Πολιτεία!

Χαίρομαι που την καταβρίσκετε στο καθιστικό μας και μάλιστα λέτε πράγματα τόσο ενδιαφέροντα.

Αριάδνη,
Μαρία Νεονάκη,
Φαίδωνα (καλώς μάς ήρθες αγαπητέ νέε φίλε)
διακρίνω μια φουντωμένη νοσταλγία. Σ' αυτήν προσθέτω και την δική μου.

Άνιμους, ξέρω πόσο θα ήθελες, αλλά... τα εισιτήρια είναι βλέπεις πανάκριβα...

Αρτάνις, μην κλαις και μην τα θες όλα δικά σου. Εσύ γεύεσαι Νέα Ζηλανδία ολοένα! Χα, χα!

Ηλιογράφε,
Καλλιτέχνιδα Δρόμου,
Βαγγέλη,
Ανεπίδοτη
και Κική,
ίσως τελικά πρέπει να κάμουμε μιαν εκδρομή όλοι μαζί προς τα εκεί.

Μέχρι τότε όμως, θ' αρκεστούμε στο β΄ μέρος του φωτο-ταξιδιού της Αριάδνης, που οσονούπω ακολουθεί!

Με την ησυχία σας! Μην ενοχλείστε. Ξαναφεύγω. Έχω κι άλλες δουλειές να κάμω. Καθήστε άνετα!

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω, αγαπητή Αριάδνη, να θαυμασες στο Παλάτσο Ντουκάλε τον πίνακα εκείνον, που εικονίζει τη σπουδαιότατη για όλη τη Χριστιανοσύνη Ναυμαχία του Λέπαντο (Ναυπάκτου).

Μα γιατί δεν μπήκες στην Ντελασσαλουτε? Δεν υπήρχε ενα χέρι να σε τραβήξει μεσα στο ναο? Θα θαυμαζες και ίσως να στενοχωριόσουνα οταν θαβλεπες την «Κυρά τη Μασοπαντήτισσα» από το Χάνδακα κλεμμένη, εφέστια εικόνα μεσα στο ναό και αλλα εργα σπουδαίας τεχνης.

Στην Αcademia να δεις και τα εισόδια της Θεοτόκου, έναν περίφημο πίνακα! Στο Σαν Μαρκο τα ειδες όλα? τεζορο, παλλα ντορο, τα γνησια άλογα στο γυναικωνίτη, και κατι υπόλοιπα βυζαντινών. Είδες, φαντάζομαι, τους Τετράρχες στην γωνία.

Την άλλη φορά πιό οργανωμένα! στο ευχομαι. Εγώ για πρώτη φορά βρέθηκα τετοιες μερες. Ένα έχω να πω σχετικά με τα περίφημα καρναβάλια και τα ντομινο. Στην πιατσα Σαν Μαρκο ταίριαζαν περισσότερο οι Καρναβαλιστές με τα ρουχα εκείνης της εποχής, παρα εγώ με σημερινή αμφίεση. Δεν το ξεχνώ!

Σε ευχαριστώ που μουδωσες την ευκαιρία να ξαναζήσω τις όμορφες μέρες που πέρασα στη Γαληνοτάτη!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Αγαπητέ Φαίδωνα,
Το πρώτο ναί, το θαύμασα.
Είναι τόσα πολλά όμως αυτά που δεν είδα!
Στην Ντελασσαλουτε, δεν υπήρχε ένα χέρι μα με τραβήξει εντός, ενώ υπήρχε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που με τράβαγε εκτός απο πολλά που θάθελα να δώ.
Φαίνεσαι ειδήμων και ειδικός στην Τέχνη.
Πράγμα που σημαίνει οτι μας χρειάζεσαι ως ξεναγός στο επόμενο ταξίδι εκεί που θα μας πάρει ο ιδιοκτήτης αυτού εδώ του Καραβιού.
Είμαι βέβαιη όμως οτι εσύ δεν είδες (γιατί δεν έιναι ανοιχτή για το κοινό) την περίφημη Βιβλιοθήκη στον τελευταίο όροφο του σημερινού Νοσοκομείου(ενώθηκαν δύο μεσαιωνικά μοναστήρια) που εκτός απο Τιντορέτο και Τιτσιάνο, έχει στην τεράστια αίθουσά της βιβλία πολύ παλιά και σπανια και περγαμηνές, σε προθήκες, και ιατρικά- χειρουργικά εργαλεία για όλες τις ιατρικές ειδικότητες, κάτι που είναι μοναδικό.

Φαντάζομαι αυτές τις μέρες την πλατεία του Αγίου Μάρκου γεμάτη με Βενετσιάνους εποχής και πρέπει να είναι μαγεία..

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πατέρα Παναγιώτη,
σας έχω πολύ υλικό νοσταλγίας,και θα το λάβετε πολύ σύντομα.

Στο ταξίδι, κλείνω θέση απο τώρα.

panagiotisandriopoulos είπε...

Όντως πανέμορφες οι φωτογραφίες της Αριάδνης.
Με τέτοιες αναρτήσεις ομορφαίνεις τη ζωή μας, αγαπητέ Π.Κ.
Να 'σαι καλά με τους ανά την υφήλιο φίλους - ανταποκριτές σου!

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Ναι, πολύ ωραίες, όπως και η εντός ολίγου συνέχεια, δια βλέμματος Αριάδνης.

υ.γ. Δεν εμπέδωσες ακόμη ότι στηρίζομαι κατά πάντα σ' εσάς τους απανταχού φίλους μου;

Καλημέρες!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails