© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

"Πηγές Επτανησιακής Φιλολογίας (1500-1940)": Τα Πρακτικά ενός Συνεδρίου εις μνήμην Γιώργου Αλισανδράτου

Από την Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών λάβαμε αυτές τις μέρες έναν ογκώδη τόμο 728 σελίδων (εκδ. Αργοστόλι 2008), ο οποίος αποτελεί τα μόλις εκδοθέντα Πρακτικά του Συνεδρίου ''ΠΗΓΕΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (1500-1940). ΑΓΝΩΣΤΑ ΕΡΓΑ - ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ - ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ", που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά από 28 έως 30 Οκτωβρίου 2006.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών και τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, ήταν μάλιστα αφιερωμένο στη μνήμη του σοφού Κεφαλονίτη φιλολόγου και νεοελληνιστή Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (1915-2004), ο οποίος και μάς τιμούσε με τη φιλία και τη συμβουλή του.

Στα Πρακτικά, εκτός από τις εισηγήσεις επιφανών Πανεπιστημιακών για το πολυσχιδές έργο του ίδιου του Αλισανδράτου και τη συμβολή του στην Επιστήμη, περιλαμβάνονται πέντε δεκάδες πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις από πανεπιστημιακούς, ειδικούς επιστήμονες κι ερευνητές, οι οποίοι φέρνουν για πρώτη φορά στην επιφάνεια άγνωστα έργα, αρχεία, αρχειακές συλλογές και χειρόγραφα της Επτανησιακής Φιλολογίας από την Εποχή της Βενετοκρατίας μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκαλύπτοντας ανερεύνητες μέχρι σήμερα περιοχές της Επτανησιακής Γραμματείας και αναδεικνύοντας έτσι την συμβολή των Επτανήσων στην αρτίωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.

Την επιστημονική επιμέλεια του Συνεδρίου και των Πρακτικών είχε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος.

Από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις - ανακοινώσεις του Τόμου, σταχυολογούμε παρακάτω τους τίτλους των ανακοινώσεων, οι οποίες αναφέρονται σε πηγές Φιλολογίας ζακυνθινού περιεχομένου:

* Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος και Ερευνητική Ομάδα: Γιώτα Γκότση - Άκης Μάντζιος - Χρήστος Πένητας, Το ποιητικό εργαστήριο του Σολωμού.
* Διονύσης Σέρρας, Τρία ανέκδοτα ραδιοθεατρικά έργα του Διονύση Ρώμα.
* Γ. Δάλλας, Η τελευταία φάση των Ωδών του Κάλβου και το Μεσολόγγι.
* Γιώργος Ανδρειωμένος, Προς μίαν ηλεκτρονική έκδοση των ευρισκομένων του Ανδρέα Κάλβου (με βάση αρχειακές πηγές).
* Διονύσης Φλεμοτόμος, "Ευρισκόμενος εις το άσυλον των ανιάτων": Ανέκδοτες επιστολές του Ανδρέα Βιαγκίνη στον Σπύρο Μαρίνο-Μισοπούλη.
* Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας, Ανέκδοτη αλληλογραφία Hubert Pernot και Λεωνίδα Χ. Ζώη.
* Έλσα Ανδριανού, Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας του Γρηγορίου Ξενόπουλου: Η πρώτη γραφή.
* Διονύσης Μουσμούτης, Οι κρίσεις του Γρηγορίου Ξενόπουλου στον Σταθάτειο Δραματικό Διαγωνισμό.

ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟΥ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΥ

Ο Γιώργος Γερασίμου Αλισανδράτος γεννήθηκε στο Ληξούρι στις 6 Απριλίου 1915.Τα μαθήματα του Δημοτικού Σχολείου παρακολούθησε στα Ζώλα και στα Λουκεράτα της Πάλης, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του, που ήταν και δάσκαλός του. Εφοίτησε στο «Ελληνικό Σχολείο» (Σχολαρχείο) και στο (παλαιό) Γυμνάσιο στην παλαιά Πετρίτσειο Σχολή με φιλολόγους τον Σάββα Κατερέλο και τον Γεράσιμο Ευθυμιάτο.
Το 1932 εγγράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ενιαία τότε) από την οποία έλαβε το πτυχίο του το 1937.
Από το 1932 ώς τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο Γιώργος Αλισανδράτος εδίδαξε τα Ελληνικά Γράμματα στην Ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση, πρώτα στη Σχολή Μπερζάν «Πρότυπον Λύκειον Αθηνών» και ύστερα στη «Σχολή Μωραΐτη» στο Ψυχικό. Μετά τη συνταξιοδότησή του εργάστηκε στη Σχολή αυτή ως συντονιστής των Φιλολόγων για μερικά χρόνια.
Το 1956 παντρεύτηκε την Αναστασία Ευθυμιάτου, κόρη του γυμνασιάρχη Γεωργίου Χριστοδούλου Ευθυμιάτου, πτυχιούχο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας), με επιπλέον σπουδές στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Cours Spécial) και στη Sorbonne (Histoire de l' Art).
Ο Γιώργος Αλισανδράτος έχει δημοσιεύσει διακόσιες και πλέον επιστημονικές εργασίες από τις οποίες ενδεικτικά μόνον θα αναφέρουμε μερικές. Οι εργασίες αυτές αφορούν σε θέματα:
α) Νεοελληνικής Φιλολογίας, ιδίως Επτανησιακής: «Λασκαράτος και Ροΐδης» (Ν. Εστία 1961), Ανδρέας Λασκαράτος («Ιδού ο Ανθρωπος» Ερμής, 1970), Λορέτζος Μαβίλης («Τα ποιήματα», Αθήνα 1990), «Πώς είδε ο Παλαμάς τους Επτανήσιους ποιητές» περιοδ. «Εκηβόλος», Αθήνα, 1986), «Η μάνα του Χριστού», του Κώστα Βάρναλη, αφιέρωμα στον Roger Milliex, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) Αθήνα, 1990, Σπυρίδων Ζαμπέλιος («Τα Κριτικά Κείμενα», 1999), «Σολωμικά μελετήματα», («Πορεία», Αθήνα, 2004).
β) Σε θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας: «Ο Μανώλης Τριανταφυλλίδης και ο δημοτικισμός του», «Ο Ψυχάρης και το ταξίδι του», «Τα Νεοελληνικά Λεξικά», «Τα δύο Λεξικά του Εμμανουήλ Κριαρά, (Μεσαιωνικό και Νέο Ελληνικό)», «Η Νεοελληνική Κοινή και τα λόγια στοιχεία της», «Η Γραμματική» του Αγαπητού Τσοπανάκη, «Τα γλωσσάρια» του Λασκαράτου, του Μαβίλη, του Θεοτόκη κλπ, «Οι ιδιωματισμοί της Επτανησιακής Γραμματείας» κ.ά.
γ) Σε θέματα Επτανησιακής Ιστορίας: «Ο Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός 1848-1864: Συνοπτικό διάγραμμα», Μελετήματα για τους Ηλία Ζερβό-Ιακωβάτο, Ιωσήφ Μομφεράτο, Κωνσταντίνο Λομβάρδο κ.ά., Ανέκδοτα Γράμματα του Νικολάου Κονεμένου στον Ανδρέα Λασκαράτο, βιβλίο, έκδοση της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών (1996), «Ο Κοσμάς ο Αιτωλός στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο», Κεφαλληνιακά Χρονικά και ανατύπωση σε βιβλίο (1982), «Ο Επίσκοπος Νικόδημος Β΄ Μεταξάς», «Ο βιβλιογράφος Παναγής ιερεύς Φραγκάτος», «Οι πολιτικές σάτιρες στην Κεφαλονιά τον καιρό της Αγγλοκρατίας» κ.ά.Πρόσφατα, η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών εξέδωσε το ανέκδοτο έργο του «Ο Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός» σχέδιο για δοκίμιο πολιτικής ιστορίας (2006).
Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια τοπικά και διεθνή. Επίσης εδίδαξε σε σεμινάρια στα Πανεπιστήμια της Ρώμης και Παλέρμου πάνω σε θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας.Ήταν μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών: Εταιρεία Συγγραφέων, Όμιλος Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού (πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου), Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (της Σχολής Μωραΐτη, ιδρυτικό μέλος), Λαογραφική Εταιρεία, Εταιρεία Συγκριτικής Φιλολογίας, και Γενικής Γραμματολογίας, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Εταιρεία Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), Κέντρο Μελετών Ιονίου (ιδρυτικό μέλος και πρώην Αντιπρόεδρος), Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών κ.ά.
Διεύθυνε και επιμελήθηκε τους έξι πρώτους τόμους του επιστημονικού περιοδικού Κεφαλληνιακά Χρονικά και εξέδωσε τον Β΄ τόμο του Δελτίου (1986) της Ιονίου Ακαδημίας.
Το 1994 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του και το 1997 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (ειδικό βραβείο) πάλι για το σύνολο του έργου του. Η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών τίμησε τον Γιώργο Αλισανδράτο με την αφιέρωση δύο τόμων της Επετηρίδος της Κεφαλληνιακά Χρονικά.
Απεβίωσε στις 7 Μαρτίου 2004.

8 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και ακόμη περισσότερο τούτη η ανάρτηση.
Πόσα πράγματα δε γνωρίζω, Θεέ μου...

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πολύ σημαντικά όλα αυτά που δεν χωρούν στα δελτία των ειδήσεων και που όμως αυτά θα έπρεπε να γνωρίζουμε. Αντίθετα, μας πνίγουν τα "σκουπίδια".
Συγχαρητήρια σε όλους, διοργανωτές και ομιλητές.

P. Kapodistrias είπε...

@ Κυρά των Γλάρων,

Πολλά δε γνωρίζουμε, αλλά τι να κάμουμε;

Αρκεί τουλάχιστον να έχουμε πνεύμα και διάθεση μαθητείας!

Ασπασμούς!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναΐς,

ωραία το θέτεις: Η ουσία δεν χωρά στις ειδήσεις της τιβί. Μόνον τα ανούσια και η συνουσία...

Νάσαι καλά για τα λόγια τα καλά!

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

μια ευχάριστη χρήση ενός μπλογκ είναι να αποτελέσει μεταγεωγραφική αίθουσα όπου σπουδάζω την πολυαγαπημένη μου νεοελληνική φιλολογία! πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!

P. Kapodistrias είπε...

@ Roni Bou Saba,

Καλησπέρα σου! Αμ, εσύ δεν... πιάνεσαι! Τα γράφεις τόσο τέλεια, ώστε θ' άξιζε νάσαι Έλληνας.

Ή, μήπως είσαι, μια και "μετέχεις της ημετέρας παιδείας";;;;

Αυτό εντέλει πιστεύω!

panagiotisandriopoulos είπε...

Aλισανδράτοι θαρρώ πως δεν υπάρχουν πιά...
Τουλάχιστον ας τους τιμούμε και ας συνεχίζουμε όσο μπορούμε το έργο τους.
Το συνέδριο και τα πρακτικά του είναι το καλύτερο μνημόσυνο για έναν άνθρωπο που αγάπησε και υπηρέτησε με πάθος τον Επτανησιακό πολιτισμό.

Ανώνυμος είπε...

κ δυστιχως στο ληξουρι εχουν αγνοια για αυτον τον σπουδαιο ανθρωπο.... κριμα......

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails