© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ταυτοποιήθηκαν στη Βενετία κι επαναπατρίστηκαν οι Άγιοι Φανέντες της Κεφαλονιάς

Ένα πολυσήμαντο γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησία, την Επτάνησο, ιδιαίτερα τη Μητρόπολη Κεφαλληνίας, ιδιαίτατα όμως για τον ιστοριοδίφη και λόγιο Κεφαλονίτη Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Φ. Αντζουλάτο, ο οποίος μάλιστα υπήρξε συμφοιτητής μας και διαρκής φίλος:
Βρέθηκαν, ταυτοποιήθηκαν κι επαναπατρίστηκαν, μετά από σύντονες προσπάθειες και μακροχρόνιες (εικοσιπενταετείς, παρακαλώ!!!) επιστημονικές έρευνες, τα Λείψανα των τριών Αγίων της Σάμης Κεφαλονιάς Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος, γνωστότατων και τιμώμενων στο νησί ως "Άγιοι Φανέντες"!

Στους επτανησιακούς, εκκλησιαστικούς και φιλολογικούς κύκλους ήταν γνωστοί και παροιμιώδεις οι εναγώνιοι αγώνες και οι επιστημονικές ανακοινώσεις του π. Γεωργίου γύρω από τον προβληματισμό περί του εάν οι Άγιοι Φανέντες της Σάμης Κεφαλονιάς είχαν σχέση με τη νήσο Σάμο, όπως υποστήριζε η Μητρόπολη Σάμου, κάτι που κυρίως εκφραζόταν δια της γραφίδος του Σαμιώτη Μανώλη Βαρβούνη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Θράκης. Αυτή την εκδοχή, δείτε εδώ.

Παρακολουθώντας από πολύ κοντά την επιστημονική αυτή αντιπαράθεση, πείσθηκα προσωπικά για την εκδοχή Αντζουλάτου. Φίλος και ο Βαρβούνης, φιλτέρα η αλήθεια!

Ο ανύστακτος παπα Γιώργης εξάλλου μερίμνησε, σύν τοις άλλοις, να εκδώσει άπαντα τα των ερευνών του σ' ένα καλαίσθητο και περισπούδαστο τομίδιο 48 σελίδων μεγάλου μεγέθους, με τίτλο "Οι Άγιοι Φανέντες, Οι ομολογητές άγιοι της Κεφαλονιάς Γρηγόριος - Θεόδωρος - Λέων. Η τοπική παράδοση. Το συναξάρι. Τα ιερά λείψανά τους", από τον Εκδοτικό Οργανισμό Π. Κυριακίδη Α.Ε. (Αθήνα 2005), που είχε την καλοσύνη να μού αποστείλει τότε ο φίλος συγγραφέας, με μιαν υπέρ του δέοντος θερμή αφιέρωση!
Πρόκειται για ένα όντως πολύτιμο βοήθημα, μ' επιλογή από την πλούσια Βιβλιογραφρία, για καθέναν ενδιαφερόμενο, αναφορικά με τον θαυμαστό βίο, την θεοπρεπή πολιτεία και τον εντοπισμό εντέλει των αναφαινόμενων ήδη μες από την αχλύ των αιώνων Αγίων Φανέντων.
Τα λείψανα εντοπίστηκαν λοιπόν στον περικαλλή ναό του Αγίου Ζαχαρία της Βενετίας (Chiesa di San Zaccaria).
Κι επιτέλους ήρθε το πλήρωμα του χρόνου! Μετά από σχετικές συνεννοήσεις με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δια του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας κ. Ιωάννη Σπιτέρη, σε συνδυασμό με τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιο, μετέβησαν στην Βενετία ο παπα Γιώργης με τον Εφημέριο Σάμης π. Χρυσόστομο Αλεξάτο.
Εκεί, επιτόπου, εξέτασε τ' αποκείμενα λείψανα ο διάσημος Καθηγητής Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου του Μπάρι Francesco Introna (βλ. δίπλα μικρή φωτό), ταυτοποιώντας και δια της επιστήμης του την αυθεντικότητα των ιερών λειψάνων.

Στη συνέχεια, το Ρωμαιοκαθολικό Πατριαρχείο της Βενετίας προέβη στην πολύ ευγενική παραχώρηση αποτμημάτων από τα λείψανα και των τριών Αγίων.

Ήδη, από την 1η Φεβρουαρίου, τ' αναφανέντα Ευρήματα των Αγίων Φανέντων εκτίθενται για τιμή και προσκύνηση στον ναό Αγίου Γεωργίου Βουλιαγμένης, όπου εφημερεύει ο π. Γεώργιος, αναμένεται μάλιστα να καθορισθεί ο χρόνος του επίσημου επαναπατρισμού τους στη Σάμη.
Η Μητρόπολη Κεφαλληνίας εξέδωσε μάλιστα σχετική χαρμόσυνη Ανακοίνωση προς την Ιερά Σύνοδο (διαβάστε την ολόκληρη αμέσως παρακάτω), γνωστοποιώντας το κορυφαίο γι' αυτήν και ιστορικό για την καθόλου Εκκλησία γεγονός!

Από τη θέση αυτή δεν έχουμε, παρά να συγχαρούμε τη γειτόνισσα Κεφαλονιά, αλλά κυρίως τον ανύστακτο και άοκνο συν-αδελφό παπα Γιώργη Αντζουλάτο, ο οποίος δαπάνησε την πάσα του ικμάδα, ώστε να γίνει το όνειρό του πραγματικότητα και να φτάσει σ' αυτή την αναστάσιμη μέρα του επαναπατρισμού των Αγίων Φανέντων στη γενέτειρά τους! Ας έχει την ευλογία τους και ο ίδιος, η καλή του οικογένεια και οι συνεργάτες του! Αν ποτέ μάς θυμάται, ας μνημονεύει κι εμάς στις προσευχές του, "πολλά γαρ ισχύει δέησις" π. Γεωργίου πλέον προς του Αγίους του!!!
π. Π.Κ.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Προς

Την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον
Της Εκκλησίας της Ελλάδος

Μακαριώτατε,

Πάνυ ευλαβώς προαγόμεθα, όπως αναφέρωμεν τη Υμετέρα σεπτή Μακαριότητι και τη περί Αυτή Αγία και Ιερά Συνόδω, ότι τη βοηθεία του Θεού και ταις πρεσβείαις των χορών των Αγίων Του, από της παρελθούσης Παρασκευής 30ης παριππεύσαντος μηνός Ιανουαρίου, η Εκκλησία της Κεφαλληνίας χαίρεται χαράν μεγάλην, επί τη χαρμοσύνω ειδήσει της ευρέσεως των επί αιώνων αγνοουμένων Ιερών Λειψάνων των Αγίων Φανέντων, ήτοι των ομολογητών Αγίων της μεγαθύμου νήσου ημών, Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος, των κατ’ έτος την Κυριακήν των Αγίων Πάντων τιμωμένων.

Οι εν λόγω Άγιοι, στρατιώται Κωνσταντίου του Αυτοκράτορος (337-361), αφέντες άπαντα τα εγκόσμια, μη μιανθήναι βουλόμενοι υπό των του Αρειανισμού κακοδοξιών, ενήσκησαν εν Σάμη Κεφαλληνίας, έως του καιρού της αυτών κοιμήσεως.

Τα ιερά αυτών σκηνώματα, επί μήκιστον χρόνον κεκρυμμένα υπάρχοντα, τρόπω θαυμαστώ απεκαλύφθησαν Μιχαήλ τω λεπρώ, ος και ιαθείς ανήγειρεν επ’ ονόματι αυτών σεβασμίαν και ιεράν Μονήν, εξ ης, προ του ΙΔ΄ αιώνος, ο ιερός ούτος των Ορθοδόξων θησαυρός, εφυγαδεύθη βιαίως εις Βενετίαν.

Ταις επί εικοσιπενταετίαν αόκνοις ερεύναις και τοις φιλοθέοις αγώσι του Κεφαλλήνος Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Αντζουλάτου, συγγραφέως του κυκλοφορηθέντος εν έτει 2005 πονήματος «Οι Άγιοι Φανέντες», όσον και της «Ασματικής Ακολουθίας» αυτών κατ' έτος 2007, αμφοτέρων επευλογηθέντων και εγκριθέντων υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ου μη μόνον ενετοπίσθησαν τα ιερά λείψανα των τριών Ομολογητών εν τω Ναώ του Προφήτου Ζαχαρίου Βενετίας, αλλά τούτων εξετασθέντων επιτοπίως, υπό του παγκοσμίου φήμης Διευθυντού του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Μπάρι, τακτικού δε του Βατικανού συνεργάτου, Καθηγητού κ. Φραντσέσκο Ιντρόνα, διεκριβώθησαν ιατρικώς συγκλονιστικαί λεπτομέρειαι των χοϊκών αυτών σωμάτων.

Γενομένης σχετικής διασταυρώσεως των αρχαιολογικών και ιστορικών πηγών, απεδόθη εις έκαστον Ιερόν Λείψανον ταυτότης, ακολούθως δε, κατόπιν ειδικής προτέρας παραχωρήσεως του Ρωμαιοκαθολικού της Βενετίας Πατριαρχείου, επετεύχθη η παράδοσις εις ημάς αυθημερόν, μέρους Ιερών Λειψάνων και εκ των τριών Αγίων, άτινα αφιχθέντων αεροπορικώς εν Ελλάδι την Κυριακήν 1ην Φεβρουαρίου, θησαυρίζονται ήδη εν τω Ιερώ Καθεδρικώ Ναώ Αγίου Γεωργίου Δήμου Βουλιαγμένης, της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, ένθα εφημερεύει ο προαναφερθείς Κεφαλλήν ιερεύς, άχρι του καθορισμού της επισήμου και λαμπράς υποδοχής Αυτών εν Κεφαλληνία.

Κατά την σημαντικήν ταύτην, ως φρονώμεν, στιγμήν δια την Ανατολικήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν, δραττόμεθα της ευκαιρίας, όπως αναπέμψωμεν και πάλιν δοξολογίαν μεγάλην και εκτενή τω πανοικτίρμονι Θεώ δια την γενομένην προς ημάς πλουσίαν Αυτού ευεργεσίαν, αποδώσωμεν δε τας αδελφικάς ημών ευχαριστίας και ευγνώμονας προσρήσεις τω Σεβασμιωτάτω Αγίω Αργολίδος κ. Ιακώβω, τω Σεβασμιωτάτω Αγίω Σύρου κ. Δωροθέω και τω Σεβασμιωτάτω Αγίω Γλυφάδας κ. Παύλω, δια την ποικιλοτρόπως υπ’ αυτών πολύτιμον συμβολήν εις την περαιωθείσαν αγιολογικήν έρευναν.

Ωσαύτως πλείστας οφείλομεν χάριτας τω Σεβασμιωτάτω Αγίω Ιταλίας κ. Γενναδίω, ως και τω Καθολικώ Αρχιεπισκόπω Κερκύρας, Ζακύνθου - Κεφαλληνίας κ. Ιωάννη Σπιτέρη, δια τας μετά του Καρδιναλίου της Βενετίας επιστολάς και επικοινωνίαν.

Ευχηθήτε Μακαριώτατε Δέσποτα και Άγιοι ημών Αδελφοί, όπως αξιωθώμεν και της εν Κεφαλληνία υποδοχής των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος εν καιρώ ευθέτω, κατόπιν καταλλήλου προγραμματισμού των επί τούτω εορταστικών εκδηλώσεων.

Ταύτα βαθυσεβάστως, αναφέροντες προς Υμάς και επικαλούμενοι τας πρεσβείας τόσον των εν Κεφαλληνία Αγίων Φανέντων Ερημιτών, όσον και τας του Οσίου Πατρός ημών Γερασίμου του νέου Ασκητού, του τιμωμένου δια την 500ήν επέτειον από της γεννήσεως Αυτού, διατελούμεν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

4 σχόλια:

Ενορία Αγίου Ελευθερίου Κέρκυρας είπε...

Πραγματικά άξιος πολλών συγχαρητηρίων είναι ο καλός και πολύ αγαπητός φίλος και συμφοιτητής παπά Γιώργης Αντζουλάτος. Μου είχε αναφέρει τον κόπο και την ανησυχία του για την εύρεση των τριών Κεφαλλήνων Αγίων. Ο αγώνας του δικαιώθηκε και στέφθηκε με επιτυχία. Του ευχόμαστε να τον επιδαψιλεύει η χάρις των και ας μεσιτεύει και υπέρ ημών.

Ανώνυμος είπε...

ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς που δεν είναι παρατηρητές της ιστορίας αλλά συμβάλουν στο να γραφτεί.

Ανώνυμος είπε...

ειναι αξιος κ οχι μονο συγχαρητιριων αλλα και πολυ πιο παραπανω ο π.Γεωργιος. αλλα δυστιχως η μητροπολη κεφαλληνιας.... ουτε στην επισημη ιστοσελιδα της δεν αναφερει τιποτα.... π.Γερασιμε,τι κανετε εκει???

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Τα ιερά λείψανα των Αγίων Φανέντων στην Πάτρα

Αύριο Παρασκευή και ώρα 8 μ.μ. στον Ι.Ν.Αγ.Βαρβάρας θα βρεθούν τα ιερά λείψανα των Αγίων εν Σάμη Φανέντων, Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος .
Θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση και τα ιερά λείψανα θα διανυκτερεύσουν στον Ι.Ναό.

Το Σάββατο 2 Μαΐου θα τελεσθεί θεία Λειτουργία από τους ιερείς του Ι.Ναού και από τον πρωτοπρεσβύτερο π.Γεώργιο Αντζουλάτο, τον άνθρωπο που αναζήτησε πληροφορίες και μετά από επιστημονική έρευνα ανακάλυψε τα ιερά λείψανα στη Βενετία και τελικώς κατόρθωσε, με την ευγενική και πρόθυμη στάση των Ρωμαιοκαθολικών, να τα επαναπατρίσει (1η Ιανουαρίου 2009 τα ιερά λείψανα έφθασαν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ).

Στην συνέχεια οι ιερείς του Ι.Ναού θα τα συνοδεύσουν έως τον λιμένα των Πατρών, όπου πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού θα τα μεταφέρει στην ωραιοτάτη νήσο της Κεφαλληνίας.

Στις 6 το απόγευμα θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Φανέντων στη Σάμη. Στις 6.30 στην Κεντρική Πλατεία της Σάμης θα γίνει Δοξολογία και Δέησις και κατόπιν προσφωνήσεις και Ομιλίες. Στις 7.30 στον Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σάμης θα τελεσθεί πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και κατόπιν προσκύνηση των ιερών λειψάνων. Το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει η εκκίνηση αυτοκινητοπομπής με προορισμό την παλαιά Μονή των Αγίων Φανέντων.

(πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα της υποδοχής στην Σάμη στο κεφαλληνιακό ιστολόγιο Ρουπάκι)

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails