© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των Ελλήνων στη Νότιο Αφρική / "The New Pan-Hellenic Voice": Hellenic Radio of South Africa


Η New Pan-Hellenic Voice είναι μια ευχάριστη ραδιοφωνική πραγματικότητα στο Γιοχάνεσμπουργκ και στην εν γένει Νότιο Αφρική, κυκλοφορώντας στα ραδιοκύματα (1422 στα μεσαία) από το 1995. Στοχεύει, μες από τη συχνότητά του, στην συνεχή ενημέρωση και ψυχαγωγία του ελλαδικού κοινού της μακρινής αυτής χώρας και όχι μόνον, αλλά κυρίως στη συνένωση των ελληνικών δυνάμεων εκεί στην αλλοδαπή. Τούτο άλλωστε διαπιστώνει κανείς από τις μεγάλες ταμπέλες στα στούντιος του Σταθμού, μόλις φτάνει στις εγκαταστάσεις του, στην περιοχή Gauteng: "... the spirit of Hellenism Uniting our Community...".

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου σ' εκείνα τα μέρη (τον Νοέμβριο του 2007) για τις
παροικιακές Γιορτές προς τιμήν του Διονυσίου Σολωμού, μού προτάθηκε από τον παπα Γιάννη Τσαφταρίδη (έναν δραστήριο Ζακυνθινό ιερέα, που υπηρετεί στην Αφρική - εμπνευστή και ψυχή των Γιορτών εκείνων), να κάμω και μια σχετική εκπομπή στο Ελληνικό Ραδιόφωνο. Το έκαμα με πολλή μεγάλη μου χαρά, "σαν έτοιμος από καιρό", αναθυμούμενος τις παλιές καλές μου εποχές στο ξεκίνημα του ιδιωτικού Ραδιοφώνου περί το 1990 εν Ζακύνθω.


Ωραίοι άνθρωποι και φιλικότατοι, με μεράκι για την δουλειά τους, οι συντελεστές κι εργαζόμενοι στο Ραδιόφωνο. Ο Μάκης Βεντούρας, ένας υπέροχος Θιακός, προετοίμασε τα πάντα, ενημερώνοντας τους ακροατές για την έκτακτη εκπομπή εκείνης της βραδιάς.

Ο Μιχάλης, γόνος Κυπρίων της Σαουθάφρικα, προθυμότατος στην κονσόλα του ήχου, φανερά ευχαριστημένος απ' όσα άκουγε, αλλά και υπάκουος κατά πάντα στις αρκετές μου ιδιοτροπίες ως προς τα ζακυνθινότροπα και σολωμίζοντα "μουσικά χαλιά", τις αλλεπάλληλες παύσεις κι επανεκκινήσεις, σε συνδυασμό με τα σπαράγματα λόγου από το ποιητικό έργο του Εθνικού μας Βάρδου.

Ο Μάκης, φύλακας άγγελός μου κι εξαίρετος άνθρωπος, δεχόταν τα όντως πολυπληθή τηλεφωνήματα ευχαρίστησης από τους ακροατές.

Και τότε διαπίστωσα μ' έκπληξη και βαθιά ικανοποίηση, ότι σε 24ωρη βάση, κυρίως το βράδυ μετά τις δουλειές τους, οι Έλληνες της Νοτίου Αφρικής κρέμονται κυριολεκτικά από τη "Νέα Πανελλήνια Φωνή" -μέσω της οποίας, σημειωτέον, αναμεταδίδεται και η Ε.ΡΑ.-, διότι αναμένουν λόγο υγιή απ' την Πατρίδα, μουσικές εγερτήριες της Ψυχής και της Μνήμης, νύξεις ελληνικότητας και ασίγαστων νοσταλγιών.

Ετοιμάζοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα, ανακαλύπτω ότι ο Σταθμός ακούγεται απευθείας και μέσω του ίντερνετ. Αν θέλετε κι εσείς λοιπόν να έχετε πρόσβαση, κάντε κλικ στο παραπάνω εικονίδιο-σήμα. Και καλή σας ακρόαση!!!

11 σχόλια:

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

ωραία εμπειρία προφανώς για σας! επαναλαμβάνω για ακόμα άλλη φορά το θαυμασμό μου στο επτανησιακό πνεύμα, που σπείρει τον ελληνισμό παντού σαν ένας αιώνιος ελληνικός Κάδμος.
ωραίο και το μήνυμα ενώτητος!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Άλλη μιά δυνατότητα επικοινωνίας πολύ σημαντική.
Εγώ θα ήθελα να σας δω σε μιά τηλεοπτική δική σας εκπομπή με θέματα Ποίησης και ό,τι άλλο και με καλεσμένους και μαραθώνιες συζητήσεις..

Φαίδρα Φις είπε...

συμπληρώνοντας τα σχόλια των roni bu saba
και της Αριάδνης
θα πω ότι η εμπειρία
είναι και δική μας

καθώς πιστά μεταφέρετε μέσω
των εικόνων την ατμόσφαιρα
και τη ζεστασιά της

κι εγώ θα ήθελα να σας δω
σε μια δική σας τηλεοπτική εκπομπή

είστε πρωτοπόρος σε όλα
πατέρα Παναγιώτη

σας στέλνω εναγκαλισμό
τη σκέψη μου
και ασπασμούς

όμορφη Κυριακή

kiki είπε...

Μου θύμισες τον παλιοοοοοοό καιρό που σε άκουγα στο ραδιόφωνο!!!

panagiotisandriopoulos είπε...

ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΕΣ!
Που κατοικούν εκτός Ελλάδος!
Και φέρουν την Ελλάδα εντός τους όπως οι άγιοι την βασιλεία των ουρανών.

P. Kapodistrias είπε...

@ Ρόνι,

Πολύ πρώτη εμπειρία! Γι' αυτό και την ανασύρω από το αρχείο της μνήμης. Για μένα τίποτε δεν είναι παλιό, αλλά ένα διαρκές παρόν!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Όχι τηλεόραση, ΠΟΤΕ πια! Αλλά και ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ. Όμως έχω κάμει αρκετή τηλεόραση στα πρώτα βήματα της ιδιωτικής και δεν με γεμίζει, όσο το ραδιόφωνο.

Πάντως εκτιμώ την πρόταση της... κ. Προέδρου του Φαν Κλαμπ (για να μην ξεχνιόμαστε)!

P. Kapodistrias είπε...

@ Φαίδρα Φις,

Απάντησα και παραπάνω, ότι Τηλεόραση δεν σκέφτομαι, αν και τον τελευταίο καιρό μού έγινε σχετική πρόταση από το τοπικό Κανάλι. Όμως, τόπο στους νεότερους!!! Αρκετά μέχρι τώρα!!!...

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και διατελώ με φιλία πάντα

P. Kapodistrias είπε...

@ Κικήήήήήήήήήήή΄!!!!!!!!!!

Τι είπες;;;;; Ακόμη τα θυμάσαι όλ' αυτά. Νόμιζα πως είναι εντελώς παρελθόν.

Όμως για να σάς εξομολογηθώ εδώ, παρότι δεν θέλω ποτέ να ξαναβγώ στην Τηλεόραση, βαθιά μέσα μου θα ήθελα να ξανακάμω Ραδιόφωνο. Η κοιμισμένη σπίθα ζωπυρώθηκε εκείνη τη μέρα στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ τώρα αρχίζει να φουντώνει, μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για έναν ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας. Όμως το σκέφτομαι, διότι είναι μεγάλη ευθύνη και ξέρεις, ότι δεν έχω λίγες ευθύνες πάνω μου.
Άλλωστε, έχουμε και κάποια μπλογκς να' αναθρέψουμε!!! Χα, χα!!!


Πάντως το ράδιο το σκέφτομαι.

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Πολύ, πολύ όμορφα τα γράφεις κι εννοείται προσυπογράφω σοι!!!

Καληνύχτα!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πάνω που πίστευα οτι έχω ..αποκεφαλιστεί όπως οι (πιο.. ενδιαφέροντες) Δόγηδες εκεί στη μέση του φόρου ή στα ιδιαίτερα για τους απλούς πτωχούς..ή τέλος πάντων στο μεσαίο το κατάρτι.. είμαι ακόμα πρόεδρος?
Ευχαριστώ.
Τι μπορώ να κάνω για να σας ευχαριστήσω εγώ η ..Traviata?

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails