© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Ενθρονίστηκε ο νέος Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος / New Patriarch of Moscow Kirill enthroned

Μεγάλες και λαμπρότατες στιγμές στη Ρωσία σήμερα και μάλιστα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Σωτήρος της Μόσχας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της απέραντης αυτής φίλης χώρας απέκτησε κι επισήμως τον Πρωτοκορυφαίο της, τον Πατριάρχη Κύριλλο, σε διαδοχή του αποβιώσαντος πρόσφατα Πατριάρχη Αλεξίου Β΄. Οι εικόνες, που φθάνουν από τις λειτουργικές εκδηλώσεις αυτών των ημερών αποτυπώνουν τη σπουδαιότητα του γεγονότος για την Εκκλησία της Ρωσίας. Ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο έχει πάντως αντίκρισμα και σε ολόκληρη την Ορθοδοξία, αλλά και τον καθόλου Χριστιανισμό.

Σε κάθε περίπτωση δια στόματος του νέου Πατριάρχη, όπως μεταδίδουν τα διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων, τονίστηκε η αναγκαιότητα της Ενότητας μεταξύ των Χριστιανών, ιδιαίτερα σε καιρούς πολυαπαιτητικούς και με πολύ δύσκολες συγκυρίες ανά τον κόσμο.
Τούτος ο λόγος του Κυρίλλου είναι εξόχως σημαντικός και αξιομνημόνευτος, δεδομένου ότι ανά την Χριστιανική Οικουμένη κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό διάφορα σενάρια ανησυχιών, ότι δηλαδή ο νέος Πατριάρχης διακρίνεται συν τοις άλλοις και για την προσήλωσή του στην ιδέα της Μόσχας ως "Τρίτης Ρώμης", φοβούνται μάλιστα σταδιακή όξυνση των τεταμένων ήδη σχέσεων με το Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πάντως, άμα τη εκλογή του Κυρίλλου στις 27 Ιανουαρίου, έσπευσε αυθημερόν να τού ευχηθεί (και όχι μόνον εθιμοτυπικά), αλλά και να τον προσκαλέσει στη Μητέρα Εκκλησία, για να εγκαινιάσουν την κοινή πορεία προς το μέλλον:

"Επί τη σημερινή επαξία εκλογή Υμών ως του νέου Προκαθημένου της Αγιωτάτης αδελφής και εκλεκτής θυγατρός Εκκλησίας Ρωσσίας, απευθύνομεν Υμίν εξ όλης καρδίας τον αδελφικόν ασπασμόν της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και της ημετέρας Μετριότητος προσωπικώς, συγχαίροντες τω διακρινομένω δια την πίστιν λαώ, τω γνωστώ δια την ευλάβειαν κλήρω και τη πεφωτισμένη εν Αγίω Πνεύματι Ιεραρχία της καθ’ Υμάς Εκκλησίας ότι ανέδειξαν εν ζηλευτή ομοφωνία Πατριάρχην της αξίας και της περιωπής της Υμετέρας φίλης Μακαριότητος.
Πεποίθαμεν ότι κατά την Πατριαρχίαν Υμών, ην ευχόμεθα μακράν και ένδοξον, θα συνεργασθώμεν αρμονικώς δια την δόξαν του Θεού και δια την κοινήν μαρτυρίαν της Ορθοδοξίας εν τω τεταραγμένω κόσμω της σήμερον.
Αναμένοντες Υμάς κατά τους προσεχείς μήνας εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας ίνα εγκαινιάσωμεν δι' ιερού συλλειτούργου την κοινήν πορείαν ημών προς το μέλλον, ασπαζόμεθα Υμάς, Μακαριώτατε και τιμιώτατε αδελφέ, φιλήματι αγίω και αναφωνούμεν μετά των περί ημάς εν Χριστώ αδελφών Άξιος!"

Εμείς, από αυτήν εδώ τη μικρή ηλεκτρονική μας γωνιά, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε και να προσευχηθούμε, ο νέος Πατριάρχης Κύριλλος να εργασθεί πράγματι προς την κατεύθυνση της Ενότητας και της Συναλληλίας, "ορθοτομών τον λόγον της αληθείας" της Εκκλησίας ως Κυριακού Σώματος, δίχως τις πεπαλαιωμένες πια αγκυλώσεις και τους αδιέξοδους μεγαλοϊδεατισμούς, οι οποίοι -ούτως ή άλλως- οδηγούν σε ψυχροπολεμικές καταστάσεις τους Ορθοδόξους, απομακρύνοντας την ποθεινή Ενότητα, για την οποίαν ο ίδιος ο Ιησούς ενανθρώπησε και θυσιάστηκε!...

π. Π.Κ.

4 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Ας καταλάβαιναν/καταλαβαίναμε όλοι πόσο σημαντική είναι η Ενότητα γενικώς και ειδικώς, και παντού και πάντα..
Δεν μας "παίρνει" αλλιώς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της..μοναξιάς, και της περίφημης "αυτάρκειας".
Ας είναι Άξιος σ όλα ο νέος Πατριάρχης.

Anastasios είπε...

Ενδιαφέρουσα η αναφορά στην ενότητα. Σε τι και ποιόν απευθυνόταν άραγε ο νέος Πατριάρχης;

Πάντως οι Times του Λονδίνου δημοσίευσαν χθες Σάββατο ένα ενδιαφέρον άρθρο, γραμμένο από έναν πολύ ειδικό στα εκκλησιαστικά πράγματα της Ρωσίας, όπου παρουσιάζονται οι διάφορες πλευρές (θετικές και αρνητικές) του νέου Πηδαλιούχου της Εκκλησίας της Ρωσίας. Πάντως τον παρουσιάζει ιδιαίτερα ρωσοκεντρικό και υποστηρικτή μιας "powerful Russian State".

Τι σημασία μπορεί να έχουν αυτά σίγουρα θα τα δούμε προσεχώς...

Artanis είπε...

Kalo mhna, P.K....

Άστρια είπε...

Πολύς χρυσός και θάμβος.
Φοβάμαι όποτε βλέπω ή ακούω οποιαδήποτε ιεραρχία της Εκκλησίας ως κομάτι της εξουσίας.
Αγαπημένη όταν παλεύει για τον πλησίον.
Αλλά ας ευχηθούμε για την ενότητα.
Καλό μήνα!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails