© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Οι "Μεγάλοι Έλληνες", μια καλή στιγμή της Ελληνικής Τηλεόρασης / Skai TV: "Great Greeks"


Ξεκαθαρίζοντας εκ των προτέρων, ότι η Μεγαλοσύνη μπορεί να εκφράζεται περίτρανα και μες από την αθέατη πλευρά μυριάδων Ανώνυμων και Καθημερινών Ανθρώπων, των οποίων τα ονόματα δεν διασώζει η Ιστορία, οφείλω να ομολογήσω, ότι η σειρά "ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ", η φιλόδοξη αυτή δουλειά του Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ -σε συνεργασία με το BBC- μού αρέσει, παρότι είμαι πια πολύ δύσκολος (έτσι με καταντήσανε, όπως και όλους μας, οι επαΐοντες των τηλεοπτικών πραγμάτων στον τόπο μας) ως προς το τι και πώς μπροστά στην Τι Βι.

Είναι όμως η πρώτη σχεδόν φορά, κατά την οποίαν η Τηλεόραση, κατά τρόπο σύγχρονο, θελκτικό και συνάμα επιστημονικό, μορφώνει και ψυχαγωγεί, κατά την αρχαιοελληνική έννοια, δίχως επάρσεις και υποβιβάσεις, δίχως μικρόβιες φωνασκίες και δονκιχοτικές ξιφασκίες. Είτε συμφωνεί κανείς, είτε όχι με την επιλογή και κατάταξη των 100 εξεχόντων Ελλήνων και μάλιστα των 10 επικρατέστερων, δεν μπορεί να ισχυρισθεί νομίζω, ότι δεν έμαθε πράγματα και δεν διδάχτηκε από την όλη παρουσίαση.

Προσωπικά δηλώνω πλουσιότερος από την παραγωγή, η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με "σκλάβωσε" ως συνήθως και χαίρομαι, ότι θα κυκλοφορήσουν ανάλογα επιστημονικά βιβλία για τους 10 επικρατέστερους (ως πρός τη μεγαλοσύνη, υποτίθεται) Έλληνες.
Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει, αντιγράφω τους Εκατό, κατ' αλφαβητική σειρά:
Αγγελόπουλος Θεόδωρος, Άγνωστος Στρατιώτης, Αισχύλος, Ανδρόνικος Μανόλης, Αριστοτέλης, Αριστοφάνης, Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, Αρχιμήδης, Βαμβακάρης Μάρκος, Βασίλειος Β' Βουλγαροκτόνος, Βέγγος Θανάσης, Βελουχιώτης Άρης, Βενιζέλος Ελευθέριος, Βουγιουκλάκη Αλίκη, Γκάλης Νίκος, Γλέζος Μανόλης, Γλύκατζη Αρβελέρ Ελένη, Δήμας Πύρρος, Δημόκριτος, Διάκος Αθανάσιος, Δραγούμης Ίων, Ελύτης Οδυσσέας, Επίκουρος, Ευκλείδης, Ευριπίδης, Ζαγοράκης Θοδωρής, Ηράκλειτος, Ηρόδοτος, Θαλής ο Μιλήσιος, Θεμιστοκλής, Θεοδωράκης Μίκης, Θεοτοκόπουλος Δομίνικος, Θουκυδίδης, Ιουστινιανός, Ιπποκράτης, Καβάφης Κωνσταντίνος, Καζαντζάκης Νικόλαος, Καζαντζίδης Στέλιος, Κάλλας Μαρία, Καποδίστριας Ιωάννης, Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος, Καραϊσκάκης Γεώργιος, Καραμανλής Κωνσταντίνος, Καστοριάδης Κορνήλιος, Κλεισθένης, Κολοκοτρώνης Θεόδωρος, Κοραής Αδαμάντιος, Κοσμάς ο Αιτωλός, Κουν Κάρολος, Λαζόπουλος Λάκης, Λαμπράκης Γρηγόρης, Λεωνίδας, Λοΐζος Μάνος, Μακρυγιάννης Ιωάννης, Μαργιωρής Νικόλαος, Μέγας Αλέξανδρος, Μέγας Κωνσταντίνος, Μελάς Παύλος, Μερκούρη Μελίνα, Μεταξάς Ιωάννης, Μητρόπουλος Δημήτριος, Μπελογιάννης Νικόλαος, Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα, Μουζάλα Έλενα, Νανόπουλος Δημήτριος, Ξυλούρης Νίκος, Όθων, Όμηρος, Παλαιολόγος Κωνσταντίνος, Παλαμάς Κωστής, Παναγούλης Αλέξανδρος, Παξινού Κατίνα, Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Παπαθανασίου Βαγγέλης, Παπανδρέου Ανδρέας, Παπανδρέου Γεώργιος, Παπανικολάου Γεώργιος, Περικλής, Πλαστήρας Νικόλαος, Πλάτωνας, Πλήθων Γεμιστός Γεώργιος, Πραξιτέλης, Πυθαγόρας, Ρίτσος Γιάννης, Σεφέρης Γεώργιος, Σημίτης Κώστας, Σολωμός Διονύσιος, Σόλωνας, Σοφοκλής, Σωκράτης, Τρικούπης Χαρίλαος, Τσιτσάνης Βασίλης, Φειδίας, Φεραίος Ρήγας, Φίλιππος της Μακεδονίας, Φλωράκης Χαρίλαος, Χατζιδάκις Μάνος, Χορν Δημήτριος, Ωνάσης Αριστοτέλης.

14 σχόλια:

roadartist είπε...

Σίγουρα ενημερώνει ως εκπομπή, αλλά έχω αντιρρήσεις για τα αποτελέσματα. Και η τελική 10αδα? Μας καλούν να ψηφίσουμε ανάμεσα σε αυτές τις 10 προσωπικότητες.. Το θεωρώ ..απαράδεκτο..και ως σκέψη να κληθείς να συγκρίνεις αυτές τις τελικές υποψηφιότητες μεταξύ τους.. Δε γίνεται.. Δε ξέρω έτσι αισθάνθηκα..

P. Kapodistrias είπε...

@ Roadartist,

Συμφωνώ στο ότι δεν έπρεπε να κληθεί το κοινό να επιλέξει τον επικρατέστερο. Ασύγκριτα όντως μεγέθη. Θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μόνον στους 100!

Κατά τα άλλα, δεν έχω αντιρρήσεις, αν και ως Έλληνας θα έπρεπε να έχω. Ημείς οι Έλληνες, αν δεν γκρινιάξουμε για οτιδήποτε, δεν... προοδεύουμε.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Δεν συγκρίνεται κανείς με κανένα.
Δεν μπορεί να ζυγιστούν ορισμένα μεγέθη.
Ίσως έπρεπε να υπάρχει μόνο κατανομή κατά εποχές.
Και κυρίως όταν ορισμένα απ αυτά τα πρόσωπα είναι a priori πάνω απ όλα τ άλλα και θεωρώ οτι δεν "αγγίζονται". Ή τουλάχιστον έτσι το αισθάνομαι εγώ.
Κατά τα άλλα είναι πολύ καλό που επιτέλους κάποιος ασχολείται και με τους ανθρώπους κάθε εποχής που αξίζουν.
Για τη σημερινή εποχή θα ήθελα ν αφαιρέσω κάποιον που αφήνω καθαρά να εννοηθεί!!!.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ πως πρόκειται για μια πρωτοποριακή, ενημερωτική, εκπαιδευτική και αξιόλογη σειρά.Οι προσωπικότητες που θεωρήθηκαν άξιες να συμπεριληφθούν στις 100 κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους.Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον τρόπο παρουσίασής τους και ιδιαίτερα αυτών που δεν έχουν ολοκληρωθεί "τα έργα και οι ημέρες τους". Αλήθεια ήταν απαραίτητη η παρουσία των σύγχρονων στη συγκεκριμένη λίστα; Αναρωτιέμαι..........

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Καλόν είναι βέβαια, που αναδεικνύονται οι γνωστοί μας Μεγάλοι!
Εγώ πάντως θ' αντιπρότεινα μια Ανθολόγηση περιφερειακών ή και περιθωριακών Μεγάλων, ων τα ονόματα και το έργο αγνοούμε! Για φανταστείτε πόσους θ' αναδείκνυε μια τέτοια απόπειρα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρία Νεονάκη,

Βλέπω ότι συγκλίνουμε όλοι στον προβληματισμό περί σύγκρισης των Μεγάλων.
Πράγματι, το να βάζουμε να διαγωνίζονται, σαν σε Καλλιστεία, τους Μεγάλους είναι λίγο σόλικο.

Ως προς τους σύγχρονους, προσωπικά δε με χαλάει.

Anastasios είπε...

Κι ο Ελύτης που έμεινε εκτός 10-άδας, απ' ό,τι έμαθα (δεν είδα την εκπομπή);

Τι σου λέει;

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναστάσιε,

Μα δεν υπολογίζω την δεκάδα. Είπαμε, ως προς την διαλογή πάσχει το όλο εγχείρημα. Απέξω έμειναν πλείστοι όσοι, που εγώ θα έβαζα εντός. Όπως και ο Σολωμός, Καβάφης κλπ.

Αλλά, στο κάτω-κάτω, η Ιστορία, η οποία συχνάκις χειραγωγείται, μάς τα κάνει όλα τούτα: Άλλους απογειώνει, άλλους καταβαραθρώνει, ανάλογα με τα εκάστοτε γούστα της...

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Ναί. Είστε εύστοχος όπως πάντα.

Θα πρόσθετα στη λίστα για τη σημερινή εποχή κάποιον που που αφήνω επίσης καθαρά να εννοηθεί!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Καλημέρα!

Ναι, ο καθείς μας θα μπορούσε να προτείνει κάποιους κατά τη γνώμη του σημαντικούς.
Προσωπικά, π.χ., θα έβαζα, λόγω μεγάλης εκτίμησης τους Χρήστο Γιανναρά και Κική Δημουλά, αλλά και τους Πατριάρχη Βαρθολομαίο και Αλβανίας Αναστάσιο!

Υπάρχουν πάμπολλοι και κυρίως εκείνοι της Παρασκιάς!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Συμφωνώ με ψυχή και με καρδιά μ εκείνους που θα βάζατε, αλλά (μη μου πείτε πάλι για το φαν κλάμπ...), με ψυχή και με καρδιά θα έβαζα κι εσάς. Οπωσδήποτε!
Και πείτε ό,τι θέλετε..
Καλημέρα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Παριστάνω πως δεν το είδα αυτό και το υπεκφεύγω σαν κακή παιδική κουβέντα...

Σπύρος Γιανναράς είπε...

To ενοχλητικό, ενδεχομένως και επικίνδυνο με την εν λόγω σειρά είναι ότι σε υποχρεώνει να αντιμεωπίσεις την ιστορία σου με την εμπορευματοποιημένη νοοτροπία των σφθγμομετρήσεων και των στατιστικών. Ο άνθρωπος προσεγγίζεται, όπως και τα προϊόντα με γνώμονα μια σειρά αδιαβάθμητων χαρακτηριστικών όπως τα προϊόντα που διαθέτουν την τάδε ή την δείνα έκτακτη ιδιότητα. Ο άνθρωπος δεν αντιμετωπίζεται ως πρόσωπο, αλλά ως ένα συνονθήλευμα επιδεξιοτήτων και ταλέντων τα οποία δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά. Η σειρά σε καλεί να αξιολογήσεις μια σειρά ισοπεδωμένων προσωπικοτήτων (ισοπεδωμένων ακριβώς γιατί προσεγγίζονται αχρονικά και στο ίδιο επίπεδο όλοι) με έναν τρόπο που αναιρεί κάθε έννοια αξιολόγησης και ιεράρχησης ενισχύοντας την αίσθηση ότι κατά βάθος είμαστε όλοι το ίδιο και ό,τι καταφέρνουμε είναι θέμα συγκυριών. Κατά συνέπεια προκύπτει ταλαντούχος ο Βέγγος, ταλαντούχος και ο Πλάτων στο ίδιο επίπεδο. Η σειρά αυτή ενισχύει την ακρισία μας και την αδυναμία μας να διακρίνουμε ποιότητες. Κατ' ουσίαν επαναλαμβάνει υπογραμμίζοντας εμφατικά το νεωτερικό θέσφατο: «έτσι είναι γιατί έτσι γουστάρω».

Κουρσαρος-Καλόγερος είπε...

Η κινηση αυτη με βρηκε αρκετα αδιαφορο, ομως πρεπει να παραδεχτω οτι απο την αποψη της δημιουργιας μιας εικονας για την πραγματικοτητα της επιλεκτικης των Ελληνων σημερα ειναι διαφωτιστικοτατη.
Εκεινο λοιπον που πραγματικα ειναι αποκαλυπτικο (και καποιους τους ξενιζει η ξυνιζει αλλοιως)ειναι η συνυπαρξη στο πολιτικο πεδιο ακραιων εως και κατα καποιους αρνητικη, πολιτικων και μαλλιστα τοσο οσο η παρουσια τους(Παπαδοπουλος Γεωργιος) διπλα διπλα με ανταγωνιστες τους στο ιδεολογικο και οχι μονο πεδιο (Παναγουλης).
Ενα κραμμα πολιτικων,καλιτεχνων,επιχειρηματιων,
συγγραφεων,ιστορικων,πατερων,φιλοσοφων,
κλασικων, εως τον αγνωστο στρατιωτη.
Αυτο δεν ειναι λιστα μεγαλων Ελληνων αλλα μαλλον η λιστα του Σιντλερ που απλα περιλαμβανει τους πιο ευκολα αναδυομενους απο την μνημη, γνωστους στο ποπολο.
Σαφεστατα αναμεσα τους βρισκονται πραγματικα μεγαλες μορφες του Ελληνισμου αλλα αυτη η λιστα τους μειωνει τσουβαλιαζοντας τους μαζι με προσωπα που απλα εχουν κατηγοριοποιηθει στην συνειδηση των νεοελληνων σαν σπουδαιοι.
Νομιζω οτι οι μονοι που δεν δικαιουνται τελικα να εισαχθουν στην λιστα αυτη τελικα ειμαστε οι νεοελληνες με τις απιθανες επιλογες μας στη ζωη και την ιστορια μας.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails