© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Συνέδριο για τα 100 χρόνια Ελληνικής Λαογραφίας


Ο σεβαστός Καθηγητής Μιχ. Γ. Μερακλής, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, με σχετικό του γράμμα, μάς πληροφορεί ότι ο Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία συνδιοργανώνουν τριήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο από 11 έως 13 Μαρτίου 2009 στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την ίδρυση της Εταιρείας και του επιστημονικού περιοδικού της Λαογραφία, με γενικό τίτλο:

"100 χρόνια Ελληνικής Λαογραφίας".

Η εναρκτήρια Συνεδρία θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009, ώρα 10.30 το πρωί, στο παραπάνω αμφιθέατρο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, το Περιοδικό Λαογραφία και η επιστήμη της Λαογραφίας στην Ελλάδα, ιδρύθηκαν από τον Νικόλαο Γ. Πολίτη (1852-1921), καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών (1907-1908).

Στο Συνέδριο θα γίνουν ανακοινώσεις και θα συζητηθούν θέματα Ιστορίας και Θεωρίας της Ελληνικής Λαογραφίας, διδασκαλίας του αντικειμένου στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, καθώς και η σχέση της Λαογραφίας με τις συναφείς επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό στη σύγχρονη εποχή. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, πρόκειται να λάβουν μέρος καθηγητές όλων των βαθμίδων από τα Πανεπιστήμια της χώρας και άλλοι ειδικοί επιστήμονες.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

[Στη φωτό: Με τον Καθηγητή Μιχ. Γ. Μερακλή, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, το 2005, κατά την διάρκεια Λαογραφικού Συνεδρίου].

2 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Όντως ο καθηγητής Μιχ. Μερακλής συνέβαλε πολύ στην ανάδειξη της Λαογραφίας ως επιστήμης τα τελευταία χρόνια.
Νομίζω ότι είναι από τους λίγους ακαδημαϊκούς δασκάλους που είναι τόσο άρρηκτα συνυφασμένοι με το αντικείμενό τους και άρα ευρύτερα αναγνωρίσιμοι.

Unknown είπε...

ο κύριος μερακλής, πολύ μερακλής είναι όντως στη δουλειά του, που την αγάπησε και την αγαπάει υποδειγματικά, δλδ ζωντανά!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails