© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Απόδραση στο ιστορικό κέντρο της Γκρενόμπλ [2] / Grenoble, Capitale des Alpes [2]










 
Ξανά σήμερα ένα ταξιδάκι εκτός συνόρων. Ένα ταξίδι ποτέ δεν έβλαψε, έστω και φωτο-διαδικτυακό! Και πάλι στην Γκρενόμπλ (Grenoble) της Γαλλίας, των 160.000 κατοίκων, πρωτεύουσα του διαμερίσματος Ιζέρ (Isère), στις Γαλλικές Άλπεις, νότια της Γενεύης και ανατολικά της Λυών.

Έχουμε ξαναβρεθεί στην πόλη αυτή μ' ένα πρώτο αφιέρωμά μας. Δείτε το εδώ. Αλλά, δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε και τους φιλόξενους Έλληνες της πόλης, μ' επικεφαλής τον Ζακύνθιο Εφημέριό τους π. Γεράσιμο Σκαρτσή. Σχετικά, κάντε κλικ εδώ.
Σήμερα ξανανεβαίνουμε στη Βαστίλη με τις χαρακτηριστικές "μπάλες" του τελεφερίκ (δείτε εδώ λεπτομέρειες από άλλο μας ανέβασμα), θαυμάζουμε την πόλη από ψηλά και κατεβαίνουμε για μιαν ακόμη βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Όλα ήσυχα, δίχως τ' άναρχα των δικών μας πόλεων. Στην Grenoble διαπιστώνεις αμέσως την αρμονική συνύπαρξη παραδοσιακών κτιρίων και σύγχρονων κατοίκων. Τι λέτε για έναν καφέ στην πλατεία; Μετά τη βόλτα μας, είναι ό,τι πρέπει! Θα ξανάρθουμε!
 

11 σχόλια:

Crazy Tourists είπε...

Καφέ καφέ!!! Πάμε!!! Τέλεια είναι!! Τέεεεελειαααααααα!!!!!

Τρελοτουρίστρια

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Τί ωραίο θα ήταν να κυκλοφορούμε μόνο με ποδήλατα..
Ν αναπνέουμε καθαρό αέρα και να είναι όλα γύρω πεντακάθαρα και άδεια απο αυτοκίνητα..
Ονειρεύομαι!
Στην Ελλάδα είμαστε. Ξυπνήστε με!
Παρ όλα αυτά, θελω ένα ποδήλατο!

Olga είπε...

Πολύ όμορφο το ταξίδι, και το τελεφερίκ καταπληκτικό, αλλά λιγάκι δύσκολο για μένα να μπώ εκεί μέσα!Οπότε, αυτό είναι το καλό της εικόνας,ΠΚ,και σ'ευχαριστούμε γι'αυτο πολύ...

Ανώνυμος είπε...

Ωραία πόλις.
Μαρία Σ

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Π.Κ μου,
μυρίζει λίγος πολιτισμός ή κάνω λάθος;
Κι ύστερα..Κάνει καλό, κάνει κακό αυτή η μυρωδιά στα αγριεμένα ρουθούνια ενός Έλληνα;

Αναΐδα, μην πτοούμαστε. Αν δεν αλλάζει η Ελλάδα, ας (την) αλλάξουμε εμείς. Κι εγώ ( στην Αθήνα), σχεδόν αιωνόβιος άνθρωπος, με ποδήλατο κυκλοφορώ. Εμπρός, μη διστάζεις! ( Πρόσεχε, μόνο, λίγο παραπάνω...)

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Και εγώ μαζί με το Διονύση και την Αναϊδα, θα πάρω ποδήλατο και ό,τι ήθελε προκύψει...!

Ανώνυμος είπε...

Τι έκπληξη και αυτή Πατέρα μου? Φωτό από την πόλη της Γρατιανούπολης? (κατά το Λατινικό).
Είναι φαντάζομαι, ενημερωτικός προπομπός των Μαθητών Σου. Εμείς εδώ Σάς περιμένουμε, με μεγάλη χαρά, προγραμματίζοντας και τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Το μόνο που έχω να πω τούτη την ώρα και από αυτή τη θέση είναι μόνο, καλό ταξίδι στους εκδρομείς του Τζαντιώτικου Μουσικού Λυκείου και καλήν αντάμωση Πέμπτη, 26.ΙΙΙ. 2009 στα διόδια της Grenoble!

π. Γ.

H.Constantinos είπε...

Πολύ design το τελεφερίκ! -γιά όποιον δεν έχει υψοφοβία...

Δέσποινα είπε...

Αξιόλογη πόλη η Γκρενόμπλ! Με το μεγαλύτερο Μουσείο Καλών Τεχνών στην γαλλική επαρχία, με σπουδαία Πανεπιστήμια και σχολές όλων των ειδικοτήτων και, κυρίως, με φιλικούς και φιλόξενους κατοίκους!

kiki είπε...

Μου χρειάζεται μια απόδραση τώρα!

ΜΙΜΙΚΑ Σ. είπε...

Σ' αυτή την ήρεμη πόλη των Γαλλικών Άλπεων εμείς, καθηγητές και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, ζήσαμε τρεις μέρες ( 27-29 Μαρτίου )τη ζεστασιά καιτο αγκάλιασμα των ομογενών μας.Γεμίσαμε με νότες, βήματα χορευτικά και ζακυνθινά χρώματα τα κενά της αναπόλησης τους για μια πατρίδα που δεν ξεχνιέται. Γιορτάσαμε μαζί τους την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και νιώσαμε κοιτώντας βαθιά στα μάτια τους και ακούγοντας τηυν ψυχή τους ότι η Ελλάδα είναι παντού. Μα, κυρίως, εκεί. Μακριά από τα γεωγραφικά της όρια, ριζωμένη σ' άλλους τόπους, ζωγραφισμένη στα χείλη των μικρών παιδιών που με μια γλώσσα ανάμεικτη με γαλλικά και ελληνικά απαγγέλουν Σολωμό, τραγουδούν κλέφτικα τραγούδια, αναπαριστούν τις ηρωϊδες της Νάουσας ή τον όρκο των Φιλικών και χορεύουν ντυμένα σουλιώτισσες ή τσολιαδάκια.
Μεγάλη η συγκίνηση κι ατέλειωτο το γέμισμα της ψυχής μας.
Να' ναι καλά ο π. Γεράσιμος, εφημέριος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Γκρενόμπλ, που λειτούργησε ως συνδετικός μας κρίκος με τους ομογενείς.
Κρίμα, π. Παναγιώτη, έχασες που δεν ήρθες.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails