© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

"Προστασία και Συντήρηση Πολιτισμικής Κληρονομιάς": Το νέο Τμήμα του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο


Ένα νέο Τμήμα στη Ζάκυνθο αποκτά το ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων και από το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές, μια και ήδη μπαίνει ως δυνατότητα επιλογής στο Μηχανογραφικό Δελτίο των υποψηφίων. Πρόκειται για το Τμήμα «Προστασία και Συντήρηση Πολιτισμικής Κληρονομιάς», το οποίο έχει ως αντικείμενο τόσο την παροχή των απαιτούμενων θεωρητικών γνώσεων με στόχο την αναγνώριση και διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς του παρελθόντος, όσο και των απαραίτητων τεχνολογικών γνώσεων για την αποκατάσταση και προστασία αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Οι παραπάνω θεωρητικές γνώσεις, σε συνδυασμό με τις πρακτικές εφαρμογές στους χώρους των επιστημονικών εργαστηρίων που ετοιμάζονται, θα διαμορφώσουν πτυχιούχους με ολοκληρωμένο επιστημονικό υπόβαθρο και ευρύτερη παιδεία σε θέματα πολιτισμικής κληρονομιάς, εντοπισμού και ερμηνείας αφ' ενός και ανάδειξης, προστασίας και συντήρησης αφ' ετέρου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το Τμήμα θα παρέχει :
* Σε βάθος θεωρητική παιδεία σε θέματα Τέχνης και Πολιτισμού, προκειμένου οι απόφοιτοι να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να αναδεικνύουν την πολιτισμική κληρονομιά, καθιστώντας την ζωντανό κομμάτι της σημερινής κοινωνίας.
* Συνδυασμένη καλλιτεχνική και τεχνολογική παιδεία, ώστε οι πτυχιούχοι, με επιστημονική κατάρτιση, να επεμβαίνουν για την αποκατάσταση και συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.
Σημειωτέον, ότι Προϊσταμένη του νέου Τμήματος ορίστηκε η κ. Αικατερίνη Καμπάση, Καθηγήτρια Εφαρμογών.
Πολύ περισσότερα και ειδικότερα στοιχεία μπορείτε να πληροφορηθείτε από την υπό ανάπτυξιν επίσημη ιστοσελίδα του νέου Τμήματος, κάνοντας κλικ
εδώ.

Για τη Ζάκυνθο της Παράδοσης και του Πολιτισμού και με δεδομένα τα υφιστάμενα πολιτισμικά σπαράγματα παντού στον ελλαδικό χώρο, το όλο εγχείρημα μπορεί -συν τω χρόνω- ν' αποδώσει εύχυμους καρπούς, εάν πάντως στηριχθεί απ' όλους και δη από τα θεσμικά όργανα του τόπου μας, κάτι που -δυστυχώς- δεν συνέβη για το υπάρχον Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος, αναβαθμιζόμενο από το επόμενο έτος σε Τμήμα Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος και Οικολογίας.

7 σχόλια:

Roadartist είπε...

Πολύ ενδιαφέρον τμήμα.
Μακάρι όμως να υπάρχουν και θέσεις εργασίας για απόφοιτους αντίστοιχων τμημάτων..

panagiotisandriopoulos είπε...

Tο τμήμα λίαν ελκυστικό!
Ας ελπίσουμε ότι θα είναι βιώσιμο.
Κάθε τέτοιο τμήμα που επίσταται πολιτισμού θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους.
Καλοτάξιδο!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Ειδικά αυτό το συγκεκριμένο τμήμα το θεωρώ περισσότερο απο απαραίτητο.. Και επιτέλους το σκέφτηκαν!
Για μένα είναι το πιο σημαντικό.

zolatsi είπε...

geia sas!eimai prwtoetis sto sigkekrimeno tmima...menw omws thes/niki...kai einai adunaton na paw zakintho pros to paron. xreiazomai kapoies simeiwseis..uparxei kapoios simfoititis edw?i kapoios p tha mporouse na m voithisei?me dika m eksoda fisika!euxaristw

zolatsi είπε...

uparxei kapios foititis autou tou tei edw?????

P. Kapodistrias είπε...

@ Φίλε μου Σαλονικιέ, σε χαιρετώ!

Καλώς ήρθες στο νέο Τει. Δηλαδή, καλώς νάρθεις. Όχι, από εμάς εδώ δεν είναι κανείς που να μπορούμε να σε βοηθήσουμε, μια και δεν είμαστε φοιτητές.
Το Τμήμα είναι καινούργιο και δεν γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα. Φαντάζομαι, θα έχεις κάποια επαφή με τη Γραμματεία. Αν όχι, κράτα το τηλέφωνο: 2695024940,1.

Καλές σπουδές και δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

agaphte file mou kai sumfoithth m...eimai foithtria sto neo tmhma kai exw na s pw pws pragmatika krima pou dn exeis th dunatothta na er8eis.prospa8hse to giati kata th gnwmh mou a3izei ton kopo.oti plhrofories xreiazesai epikoinwnhse mazi m. kales giortes.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails