© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Το "Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο" ερμηνεύει και εκδίδει Πατρινούς Συνθέτες / Composers from Patras by New Hellenic Quartet

Μόλις έλαβα από τον φίλο θεολόγο και μουσικό Παναγιώτη Ανδριόπουλο κι ευφραίνομαι ν' ακούω και να ξανακούω το cd κλασικής μουσικής:

ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ
ΛΙΑΛΙΟΣ / ΝΕΖΕΡΙΤΗΣ / ΚΑΒΒΟΥΡΑΣ
ΚΟΥΑΡΤΕΤΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ
ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Πράγματι, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο ερμηνεύει έργα των τριών Πατρινών συνθετών, Δημήτρη Λιάλιου, Ανδρέα Νεζερίτη και Θεόφιλου Κάββουρα.

Η ηχογράφηση έγινε στην Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου 2005, ως πραγματοποίηση μιας ιδέας του Π. Ανδριόπουλου προς τον Θάνο Μικρούτσικο, πάλαι ποτέ Καλλιτεχνικό Διευθυντή του αλήστου μνήμης Οργανισμού Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006.
Όμως όλα εκεί ναυάγησαν και το cd (κατά πάγια ελλαδοπρεπή τακτική)απέμεινε απλώς στα... σκαριά.
Μετά από μια πενταετία, κυκλοφορεί επιτέλους, τώρα πλέον από την Legend Classics.

Ο ίδιος ο Θ. Μικρούτσικος μάς πληροφορεί προλογικά στο ένθετο φυλλάδιο:

"Με την έκδοση αυτού του CD πραγματοποιείται μια επιθυμία μου να τιμηθούν με την πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση κουαρτέτων τους τρεις σπουδαίους από την Πάτρα: ο Δημήτρης Λιόλιος, ο Ανδρέας Νεζερίτης και ο Θεόφιλος Κάββουρας. Αν και δημιουργοί διαφορετικού ύφους -κοσμοπολίτης ο πρώτος, εσωστρεφής ο δεύτερος, χαμηλών τόνων ο τρίτος- το συνθετικό έργο που άφησαν είναι σπουδαίο και πρέπει να καταγραφεί και να διαδοθεί στους νεότερους ως αναπόστατο στοιχείο της μνήμης της πόλης.
Η εργασία για τον ψηφιακό αυτό δίσκο συντελέστηκε όταν ήμουν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οργανισμού Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006. Όταν αποχώρησα, η έτοιμη αυτή δουλειά έμεινε στα αζήτητα, για λόγους που ποτέ κανείς δεν εξήγησε. Χαίρομαι διότι έστω και καθυστερημένα βλέπει το φως της δημοσιότητας".

Στο ελληνοαγγλικό ένθετο διαβάζουμε επίσης κατατοπιστικό σημείωμα για το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο (Γιώργος Δεμερτζής: βιολί, Δημήτρης Χανδράκης: βιολί, Χαρά Σειρά: βιόλα, Απόστολος Χανδράκης: βιολοντσέλο), αλλά κι ευσύνοπτα, πλην πολύτιμα, βιογραφικά των Πατρινών συνθετών (Ελληνικά - Αγγλικά). Η όλη έρευνα και τα κείμενα είναι του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου.

Ιδού και τα περιεχόμενα:

Κουαρτέτο εγχόρδων Αρ. 4, σε Ρε μείζονα (1927)

1. Moderato
2. Allegretto molto grazioso
3. Adagio
4. Allegro

Κουαρτέτο εγχόρδων, σε Ρε μείζονα (1937)

1. Allegro con grazia
2. Scherzo
3. Notturno
4. Rondo giocoso

Κουαρτέτο για έγχορδα (1968)

1. Allegro non tropo
2. Moderato
3. Allegro
4. Allegretto grazioso.

Το ακουστικό αποτέλεσμα είναι άψογο! Αμέσως αντιλαμβάνεται ο ακροατής, ότι τόσο η ηχογράφηση, όσο και η ερμηνεία είναι υποδειγματικές! Δεν είμαι ειδικός, αλλά προσεγγίζοντας συνήθως τα όποια πολιτισμικά μας στοιχεία με απαιτητική αγάπη, μπορώ να βεβαιώσω, ότι ετούτο το το cd των Πατρινών Συνθετών περιλούει τον ακροώμενο με τα πιο μυστηριώδη χρώματα των ήχων, τα οποία έχουν την εξαιρετική δυναμική να διαχέονται στην ψυχή, προκαλώντας παρηγορητικές / ιαματικές θωπείες.

Εύγε, σε όλους τους εξαιρετικούς συντελεστές! Κι ας κρατούν πάντα στην άκρη του μυαλού τους, ότι οι πόλεις-γενέτειρες των ενασχολουμένων με τη μεγάλη υπόθεση του Πολιτισμού υπήρξαν ανέκαθεν, όχι μάνες θαλπωρής, αλλά κακές-κάκιστες μητριές... Αλλά, ας μην πτοούνται! "Όψονται εις ον εξεκέντησαν"!...
π. Π.Κ.

4 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Eυχαριστώ θερμότατα παμφίλτατε Π.Κ. για την συναντίληψη και την ανυπόκριτη αγάπη.
Ο λόγος σου καίριος και παραμυθητικός!
Μας είσαι πολύτιμος!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ωραία πράματα! Χαίρομαι για την έκδοση. Παρηγοριά στ' αυτιά και στην ψυχή μας τέτοιες πολιτιστικές ειδήσεις.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Βλέπουμε συνέχεια και παντού ό,τι καλό κτίζει κάποιος καταστρέφεται απο τον επόμενο..
Εδώ τουλάχιστον δεν χάθηκε για πάντα..

Artanis είπε...

Ωραία παρουσίαση...Θα κοιτάξω να το ακούσω στο νετ, αν υπάρχει...
καλό Σ/Κ να έχετε...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails