© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Στις εκκλησιές του Σκουλικάδου Ζακύνθου [α. Παναγία η Αναφωνήτρια]





















Σήμερα το απόγευμα βρεθήκαμε στο Σκουλικάδο, ένα όμορφο χωριό στα ριζά του βουνού Βραχιώνα. Το χωριό διακρίνεται για το φιλοπρόοδο των κατοίκων του, τις επιδόσεις του σε έργα πολιτισμού (κάποια στιγμή θ' αναφερθούμε σε αυτά), αλλά και για τις κομψά συντηρημένες εκκλησιές τους.

Πρώτος μας σταθμός, ο κεντρικός ναός της Αναφωνήτρας, απ' όπου και οι παραπάνω ενδεικτικές φωτογραφίες.

Ξεναγός μας ο ευγενέστατος κι εργατικός ιερέας της ενορίας, ο π. Νικόλαος Κονίδης. Καθώς μάς δέχεται στο εσωτερικό του ναού, αμέσως διαπιστώνουμε μια θαυμάσια έξαρση του ζακυνθινού μπαρόκ, ενώ το φύλλο του χρυσού αναμοχλεύει την αίσθηση περασμένων μεγαλείων. Το πυργοειδές και πανύψηλο καμπαναρίο δεσπόζει στον χώρο, η περίπυστη εικόνα της Αναφωνήτρας παρηγορεί ψυχές κουρασμένες, αλλά και το εξωτερικό φως διαθλάται προσκυνηματικά και αυτό απ' τα χρωματιστά τζάμια των σοφά καλλιτεχνημένων παραθύρων!

2 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πόσο όμορφη εκκλησία..
Κομψοτέχνημα.

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

θαυμάσια Εκκλησία! μαρτυρεί το μεγαλείο της νήσου. τέτοια Εκκλησία σε χωριό;; το τέμπλο είναι πολύ ωραίο.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails