© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Στις εκκλησιές του Σκουλικάδου Ζακύνθου [β. Άγιος Νικόλαος ο Μεγαλομάτης]





















Η περιήγησή μας στο γραφικό χωριό του Σκουλικάδου συνεχίζεται με την επίσκεψά μας στον καλοκαμωμένο ναό του Αγίου Νικολάου του Μεγαλομάτη. Εδώ το πανηγύρι γίνεται κατά παράδοσιν στις 10 Μαΐου, τότε που η τοπική Εκκλησία του Τζάντε τιμά τον Άη Νικόλα τον Περαστό, σε ανάμνηση δηλαδή του περάσματος του Λειψάνου του Αγίου από το νησί μας, το 1087, από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας.

Ο ναός αποτελεί κόσμημα για την περιοχή! Κι εδώ κυριαρχεί το επτανησιακό μπαρόκ και οι παραδοσιακές επενδύσεις με φύλλο χρυσού, αλλά το κυριότερο είναι, ότι τα τελευταία χρόνια έχει αποκατασταθεί πλήρως το κτίσμα στις παλιές του ομορφιές, από ειδικούς μαστόρους συντηρητές της πέτρας, του ξύλου, των εικόνων, με πρωτοστάτη τον ακάματο Εφημέριο π. Νικόλαο Κονίδη, ο οποίος, όντας και ο ίδιος καλός μαραγκός, προσφέρει εδώ προσωπική εργασία και μεράκι!

Στο σημείο, που χρειάζεται να σταθούμε, είναι η Εικόνα, την οποίαν περικλείει η χρυσοξυλόγλυπτη καθέδρα του Αγίου Νικολάου (7η φωτό). Δεν πρόκειται για φορητή εικόνα ως συνήθως στις άλλες εκκλησιές μας, αλλά περί τοιχογραφίας (βλ. 8η φωτό)! Η μορφή του Αγίου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, τα δε μεγάλα του μάτια (εξ ου η επωνυμία "Μεγαλομάτης") ιδιαίτερα εκφραστικά!

10 σχόλια:

Δέσποινα είπε...

Όμορφη εκκλησία, περιποιημένη και ιστορική, γεμάτη κειμήλια.
Τη βοήθεια του Αγίου να 'χουμε!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Πανέμορφη εκκλησιά!!!!
Μεγάλη του η χάρις

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Φαίδρα Φις είπε...

Σκουλικάδος!
τι περίεργο όνομα!

υπάρχουν κάποιες πληροφορίες
γι'αυτό?

όμορφες εκκλησιές!

σας φιλώ
καλημέρα

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πολύ όμορφη εκκλησία.
Μ αρέσουν πολύ αυτά τα ξυλόγλυπτα.
Μ αρέσει και η ιδέα οτι ο παπάς περιποιείται τόσο προσωπικά με την τέχνη που ξέρει την εκκλησία του..

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Κι εγώ τον χαίρομαι τον παπα Νικόλα, που χειρίζεται τα της εκκλησίας του τόσο απτά!!!

Αντίθετα, εγώ αυτοοικτείρομαι, ότι δεν ξέρω να βάλω ένα καρφί...

Τι να κάνουμε; Υπάρχουμε και οι μειονεκτικοί...

P. Kapodistrias είπε...

@ Φαίδρα Φις,

Το όνομα του χωριού είναι ουδέτερο: Το Σκουλικάδο!
Ναι είναι όμορφο.

Περί του χωριού μπορώ να πω, ότι οι κάτοικοί του επιδίδονται σε τακτά διαστήματα σε "Ιππηλάσια" ή αλλέως "Γκιόστρα" ή σαφέστερα στους ιππικούς αγώνες, όπως αναφέρονται στον "Ερωτόκριτο" του Βιτσένζου Κορνάρου".

Το όλο μεγαλειώδες και μεγαλεπήβολο εγχείρημα στέφεται συνήθως από σπουδαία επιτυχία, ταξιδεύει μάλιστα το όλο δρώμενο κι εκτός Ζακύνθου, π.χ. (αν θυμάμαι καλά) στο Ηράκλειο της Κρήτης!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κυρά των Γλάρων,

Να έχεις την ευχή και την ευλογία του Αγίου Νικολάου,
της γης και του πελάου!!!

Ασπάζομαί σε, προσευχόμενος για όλα σου!

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινά μου,

Όπως το λες, γένοιτο κατά το ρήμα σου!

Ναι, η ύπαιθρος χώρα του Τζάντε μας διαθέτει σπουδαίους και αθέατους θησαυρούς!!!

Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ είπε...

Πραγματικά νοιώθω μεγάλη συγκίνηση γιατί αυτός ο ναός αυτός είναι η εκκλησία των προγόνων μου ,η εκκλησία των Κεφαλληνέων.Πολλά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλλαν στην πρόσφατη ανακαίνηση του ναού , είναι κόσμημα όχι μόνο για το χωριό αλλά για όλη την Ζάκυνθο.

Ανώνυμος είπε...

Το χωριό γράφεται "Σκουληκάδο" κανονικά. Το όνομα πιθανόν να προήλθε από μία σχολή τραγουδιστών που υπήρχε πολύ παλιά και την έλεγαν "Σχολή άδων". Με την παραφθορά έγινε "Σκουληκάδον".

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails