© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Λευκαδίτικη λαδόπιτα




Επιστρέφοντας από Λευκάδα, σάς φέρνουμε και σάς κερνάμε ένα από τα παραδοσιακά γλυκίσματα του νησιού: Την Λαδόπιτα! Πρόκειται για ένα αγαπημένο στους ντόπιους γλυκό, εύκολο στην παρασκευή του (όπως μάς δίδαξαν επιτόπου), με υλικά φτηνά και αγνά. Στη Λευκάδα ετοιμάζεται και προσφέρεται σε όλων των ειδών τις χαρές (γάμους, βαφτίσια κλπ.), ενδείκνυται μάλιστα σε καιρό νηστείας, όπως τώρα. Διατηρείται εξάλλου πολύ καιρό εκτός ψυγείου.
Παρακάτω η συνταγή, την οποία γυρέψαμε (!!!) για τους φίλους της ιντερνετικής μας παρέας:

Τι χρειαζόμαστε:
Λάδι τρία ποτήρια
Νερό τρία ποτήρια
Ζάχαρη δύο ποτήρια
σουσάμι, κανέλα
1 κιλό αλεύρι
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι


Ας επιδοθούμε:
Καίμε το λάδι και σιγά-σιγά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι, ώστε να δημιουργηθεί πηχτός χυλός. Συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά ν' ανακατεύουμε έτσι, ώσπου να σκουρήνει το χρώμα του. Τώρα προσθέτουμε το σιρόπι που έχουμε ήδη φτιάξει, βράζοντας για 10 λεπτά περίπου το νερό με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ώσπου το υγρό ν' απορροφηθεί. Στρώνουμε το μίγμα που δημιουργήθηκε σ' ένα ανάλογο ταψί, ισιώνοντας την επιφάνεια και πασπαλίζοντας με σουσάμι. Κόβουμε σε ρόμβους. Ψήνουμε το παρασκεύασμα στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για ένα τέταρτο και μετά στους 180 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα της ώρας. Πασπαλίζουμε με κανέλα. Τη ζάχαρη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με μέλι. Μπορούμε να διακοσμήσουμε κάθε ρόμβο μ' ένα αμύγδαλο ασπρισμένο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μετά από την πρωινή βόλτα.....ότι καλύτερο

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πολύ ωραίο φαίνεται, αλλά πολύ, πολύ αυτό το λάδι!!
3000 θερμίδες η μπουκιά!!
Και κάνω και δίαιτα!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Αααααα....μυρίστηκα γλυκά και κανέλες κι' έτρεξα...

Να το φανταστώ περίπου σαν το νηστίσιμο και σπιτικό χαλβά;

Μετ'ασπασμών τε και εναγκαλισμών

kiki είπε...

Την είδα μια μέρα σε ένα αφιέρωμα στη Λευκάδα.
Καλά περάσατε βλέπω! Πάντα τέτοια!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails