© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ - πορτρέτο του Γιάννη Ρίτσου

Ένα ακόμη εύρημα στο πλούσιο Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ: Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον ποιητή ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ και την ποιητική του παρουσία, σε σκηνοθεσία Πετάρ Ποπζάτεφ.

Αρχικά, στο παλαιό αυτό φιλμ της 1 ώρας και 5 λεπτών, ο Ζεράρ Πιερά, βιογράφος του ποιητή, βρίσκεται στο πατρικό σπίτι του Ρίτσου. Μιλά για τη Μονεμβασιά ως σημείο εκκίνησης του έργου του, ως τόπο στον οποίο διαδραματίζονται γεγονότα που τον συνθλίβουν, αλλά και ως αφετηρία για τις περαιτέρω επιλογές του στην ποίηση και στη ζωή, ενώ ο φακός κινείται και καταγράφει γωνιές και αντικείμενα του χώρου.

Στη συνέχεια, ο ίδιος ο ποιητής μας φιλοξενεί στους χώρους του σπιτιού του στη Μονεμβασιά, αλλά και στη Μακρόνησο και στο Κοντοπούλι της Λήμνου, απαγγέλλοντας αποσπάσματα έργων του.

Η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιάννης Βόγλης, ο Μανώλης Καραπιπέρης, η Χρύσα Προκοπάκη, ο Μίκης Θεοδωράκης και άλλοι μιλούν για την προσωπική τους σχέση με τον ποιητή και το έργο του.

Στο αφιέρωμα αυτό παρακολουθούμε επίσης τον Ποιητή, όταν παρευρέθηκε σ' εκδηλώσεις προς τιμήν του στην Ακράτα της Αχαΐας, αλλά και στη Μόσχα, όπου τού απονεμήθηκε το Βραβείο Λένιν.

Για να δείτε το φιλμ κι εσείς, κάντε κλικ στην φωτογραφία του Ποιητή και αμέσως θ' αρχίσει η προβολή!!!

3 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Κρίμα που δεν μπορώ να το δω..
Κάτι πρόβλημα πρέπει να υπάρχει.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη, χαίρε!

Μόλις επιβεβαίωσα, ότι δουλεύει το λινκ. Μάλλον κάτι φταίει εκεί σ' εσένα. Πρέπει ίσως να φωνάξεις τον ειδικό σε θέματα διασυνδέσεων κλπ!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Ο ειδικός έπρεπε να είναι εδώ...αλλά!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails