© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Απόηχος από τα κονταροχτυπήματα της Γκιόστρας / Giostra di Ζante 2009

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Πλατεία Σολωμού της Ζακύνθου το πατροπαράδοτο δρώμενο της "Γκιόστρας", δηλαδή η συνήθεια έφιππων κονταροχτυπημάτων, που έλκει την καταγωγή της από τον καιρό της Φραγκοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου "Giostra di Ζante" και ποιητή Διονύση Φλεμοτόμο «Οι ιππικοί αγώνες γίνονταν στη Ζάκυνθο και εκτός της καρναβαλικής περιόδου. Η έρευνα έχει πολλά ακόμα να φανερώσει για το ιππικό αυτό αγώνισμα, που αναμφίβολα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία και στον πολιτισμό της Ζακύνθου. Γι' αυτό και μόνο τον λόγο η αναβίωσή του δεν ήταν καθόλου άτοπη».

Η "Γκιόστρα" ανάγει τις απαρχές της στο Zante επί Φραγκοκρατίας και ακμάζει τοπικά, κατά τη Βενετσιάνικη περίοδο, ανάμεσα στο δεύτερο μισό του 17ου και το πρώτο μισό του 18ου αιώνα, όπως μάς πληροφορεί ο ερευνητής Στέλιος Τζερμπίνος: «Το ιππικό αυτό αγώνισμα, ύστερα από παπικές παρεμβάσεις και μεταβολές των συνθηκών διεξαγωγής του, απέβαλε τον αρχικά βίαιο και πολλές φορές αιματηρό χαρακτήρα του, ενώ η παλικαριά, ο ερωτικός παράγων και η γυναικαρέσκεια, για να θυμίσω την απίθανη αυτή λέξη του αείμνηστου ιστορικού Παναγιώτη Χιώτη, στάθηκαν καθοριστικοί συντελεστές στο να μεταλλάξουν τον ενδεχόμενο δόλο μιας επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε επίδειξη δεξιοτεχνίας και αθλητικής άμιλλας».

Και ο χρονογράφος - διηγηματογράφος Νιόνιος Μελίτας υπογραμμίζει: «Κονταρομαχίες και μάλιστα αιματηρές, απαντιώνται στα νησιά του Ιονίου από εποχής Τόκκων, δηλαδή από την Φραγκοκρατία, προκαλώντας την οργή της Παπικής Εκκλησίας. Όμως με το πέρασμα του χρόνου το θέαμα παραμέρισε τη βία και συνεχίστηκε χωρίς να παραβιάζει τις εντολές του Αγίου Πατρός».


Ακολουθεί προς ενημέρωσή Σας, φίλοι μου, αυτούσιο το σχετικό δελτίο Τύπου του Σωματείου:

Η Γκιόστρα της Ζακύνθου πραγματοποιεί φέτος την τέταρτη εμφάνισή της στο τοπικό Καρναβάλι του νησιού μας. Από την αρχή της νεότερης αναβίωσής της κάνει αργά, αλλά σταθερά βήματα, προσπαθώντας να στηριχτεί στις δικές της αποκλειστικά δυνάμεις και να δημιουργήσεις γερές βάσεις, έτσι ώστε να γίνει θεσμός και κρίκος ένωσης λαών και πολιτισμών.

Την περασμένη χρονιά ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και φιλοξένησε ένα πολύ όμορφο τμήμα, από σημαιοφόρους, σαλπιγκτές και τυμπανιστές της ιταλικής Sulmona, πόλης που κάθε Αύγουστο φιλοξενεί την Ευρωπαϊκή Γκιόστρα, με την συμμετοχή εφτά χωρών, μία από τις οποίες είναι και η δική μας, την οποία εκπροσωπεί το Σωματείο Giostra di Zante. Η εμφάνισή τους εντυπωσίασε όλους, ντόπιους και ξένους και ιδιαίτερα άρεσαν οι επιδείξεις που έγιναν με τις πολύχρωμες σημαίες, τόσο κατά την διάρκεια της πομπής, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, όσο και κατά την ώρα της τέλεσης των ιππικών αγώνων.

Φέτος θα παρευρεθούν ξανά οι Ιταλοί της Sulmona και επί πλέον θα λάβουν μέρος και Γερακάρηδες από την Σλοβακία. Έτσι η Γκιόστρα του νησιού μας αποκτά τριεθνή χαρακτήρα και η πόλη μας γίνεται και πάλι τόπος ανταλλαγής πολιτισμού και διακίνησης ιδεών. Οι Γερακάρηδες είναι εκπαιδευτές γερακιών και δεν είναι άσχετοι με την ιστορία της Ζακύνθου. Τα χωρία Γερακαρία (Άνω, Μέσω και Κάτω), κατά μια ετυμολογία, η οποία είναι και η επιστημονικά πιο σωστή, οφείλουν σ’ αυτούς την ονομασία τους και μ’ αυτήν την άποψη συμφωνούν πολλοί ιστορικοί του νησιού μας και όχι μόνο.

Οι Γερακάρηδες από την Σλοβακία θα λάβουν μέρος στην Γκιόστρα 2009 της Ζακύνθου, συμμετέχοντας και στην πρωινή αναγγελία - κήρυξη, που θα γίνει στις 11 π.μ., το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, αλλά και στην μεγάλη πομπή, που θα ξεκινήσει στις 3.30 το απόγευμα της ίδιας μέρας από τον Άγιο Λάζαρο, καθώς και στην διεξαγωγή της Γκιόστρας, στην Πλατεία Διονυσίου Σολωμού. Στο τέλος θα κάνουν και επιδείξεις με φωτιές, δίνοντας ένα μεσαιωνικό κλίμα στην πόλη μας. Πρόκειται για ένα θέαμα μοναδικό και μαγικό, που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Επίσης την Καθαρά Δευτέρα, 2 Μαρτίου, γύρω στις 12 το μεσημέρι, θα επαναλάβουν την επίδειξή τους, σε μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει για τα Κούλουμα ο Δήμος Αλυκών, στην ομώνυμη παραθαλάσσια περιοχή.

* * *
Τις πολύ εκφραστικές και πολύχρωμες φωτογραφίες μάς παραχώρησε ευγενικά η φίλη μας Κική, που ήταν παρούσα στο δρώμενο, μια και ο "Ίσκιος" μας δεν ήταν εύκολο να παρευρεθεί. Την ευχαριστούμε από καρδιάς! Περισσότερο φωτορεπορτάζ μπορείτε να δείτε στο Ιστολόγιο της φίλης μας, δηλαδή εδώ, στα Ονειρομαγειρέματα με θέα!!!


6 σχόλια:

kiki είπε...

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Για να πω την αλήθεια, παρακολουθώ με ελαφρύ ειρωνικό μειδίαμα αυτές τις εκδηλώσεις. Όχι τόσο αυτή, όσο το βενετσιάνικο γάμο. Μου φαίνεται αστείος ο τρόπος και η σοβαρότητα με την οποία παρουσιάζονται αυτά τα δύο δρώμενα. Χτες ήταν εντυπωσιακός ο αγώνας, αν και με αρκετή αναμονή. Ο Νίκος Τσουράκης όμως, ήταν άξιος νικητής του αγωνίσματος. Κέρδισε με εντυπωσιακό τρόπο. Και του χρόνου!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Τί όμορφα πράγματα κάνετε εκεί?
Πολύ εντυπωσιακό, πολύχρωμο και ατμοσφαιρικό φαίνεται αυτό το έθιμο.
Μπράβο σας που το αναβιώνετε.
Αυτό το νησί σας, μου έχει γίνει εξαιρετικά ελκυστικό παντοιοτρόπως.
Μου βγάζει επίσης εκτός απο μιά μαγεία, και μιά τρυφεράδα..
Να είστε καλά και
Καλή Σαρακοστή.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Θα μου πεί κάποιος τί εστί ο Βενετσιάνικος γάμος?

kiki είπε...

Αριάδνη ρίξε μια ματιά εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μιά επιτυχία των Ζακυθινών που αγαπούν την παράδοση του τόπου τους και προχωρούν και με αυτή μπροστά!

Πολύ ωραίες οι φωτο που δανείστηκες απο τη φίλη Σου Κική γιά τη φετινή Γκιόστρα. Πράγματι σε πάνε σ' άλλη εποχή. Οι σκόλες (λάβαρα), οι στολές, ξεχωρίζω αυτές με τους μαρκουλίνους (βενετσιάνους στρατιώτες), οι ιππότες πάνω στα άλογά τους, κάνουν την εικόνα φαντασμαγορική.

Το πιο αξιόλογο όμως είναι η συμμετοχή αδελφών σωματείων από την Ιταλία, μεγάλη επιτυχία αυτή, η αναγνώρισή μας, και η ενταξή μας ανάμεσά τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Καλό θα είναι.
Όπως και οι Γερακάρηδες από την Σλοβακία.

Συγχαρητήρια ανήκουν στο Διονύση Φλεμοτόμο, πρόεδρο και διοργανωτή της Γκιόστρας του Zante μας, καθώς και σε όλα τα παιδιά του Συλλόγου. Ένα μεγάλο μπράβο επίσης τους αξίζει γιατί τίτλος του Σωματείου τους είναι το "Giostra di Zante", δεν ντρέπονται να πουν παντού, ότι είναι Τζαντιώτες, οπως κανουν μερικοι άλλοι που γράφουν ZAKYNTHOS ή ZAKINTHOS, και ρωτάνε στο εξωτερικό? Πού είναι αυτό? και αν τους πεις ZANTE λένε "Ααααααα!!!!!!!"
Μπορεί οι παραμορφωμένοι Άγγλοι τουρίστες που έρχονται στη Ζακυνθο να μην γνωρίζουν το ZANTE) υπάρχουν όμως πολλοί Ευρωπαίοι (Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί κλπ) που το γνωρίζουν και το γράφουν και στα βιβλία μέχρι και τώρα.

Μπράβο τους και πάλι, και του χρόνου με καλύτερα, πράγμα για το οποίο δεν έχω καμιά αμφιβολία.

Φαίδων

Jo.makris είπε...

θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τα άλογά σας και αν έχετε κάποιον υπεύθυνο που θα μπορούσα να πάρω κάποιες πληροφορίες σχετικά με το τρόπο που παρουσιάζονται αυτοί οι αγώνες.(συγχαρητήρια στους διοργανωτές)

Ιωάννης

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails