© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Το συλλεκτικό φυλλάδιο για τη Giostra di Zante 2009

Η Γκιόστρα του Τζάντε για το 2009, που διοργάνωσε με σπουδαία επιτυχία η Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία "Giostra di Zante", αποτελεί πια ένα γοητευτικό παρελθόν. Απομένουν η όμορφη αίσθηση της γόνιμης σύμπραξης ωραίων ανθρώπων από το Τζάντε, την Ιταλία και τη Σλοβακία, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό κι ένα συλλεκτικό φυλλάδιο, άξιο προσοχής κι επισήμανσης, περί του οποίου ο λόγος μας σήμερα.

 Το εξώφυλλό του κοσμεί ένας νέος πίνακας της ευαίσθητης ζωγράφου Ελένης Γούναρη, εμπνευσμένος από τις κονταρομαχίες της Γκιόστρας. Εδώ, αντί για πέρασμα του δαχτυλιδιού με το κοντάρι (όπως απαιτεί το δρώμενο), ο ιππότης στοχεύει τ' ολόγιομο φεγγάρι. Όμορφη σύλληψη!

Εκτός από καλαίσθητο το φυλλάδιο, όπως κάθε χρόνο, είναι και μετά πολλής επιστήμης δομημένο. Φέτος περικλείει τρία σημαντικά κείμενα - μελετήματα, τα οποία εμβαθύνουν στην ιστορία και στις παραμέτρους του δρώμενου:
Το πρώτο είναι του Ποιητή και Προέδρου της εν λόγω Εταιρίας Διονύση Φλεμοτόμου κι επιγράφεται "Περιγραφές Γκιόστρας σε λογοτεχνικά κείμενα Ζακυνθινών συγγραφέων", το δεύτερο της εκπαιδευτικού και θεατρολόγου Πηνελόπης Αβούρη, με τίτλο "Η διαπραγμάτευση του θεματικού μοτίβου της Giostra στην Ευγένα του Μοντσελέζε, την Sacra Rappresentazione di Stella και την Αμαρτωλών Σωτηρία του Αγάπιου Λάνδου" και το τρίτο της Κατερίνας Δεμέτη, Διευθύντριας του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, με θέμα "Εικαστικές απεικονίσεις από τη γκιόστρα στη Ζάκυνθο".

Το σαλόνι του φυλλαδίου κοσμεί ένα χαρακτηριστικό χαρακτικό από Γκιόστρα (1769) [βλ. φωτό παρακάτω].

Θερμά, πολύ θερμά συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους τους συντελεστές της Γκιόστρας, μ' επικεφαλής στον φίλο ποιητή Διονύση Φλεμοτόμο, ο οποίος δρα πάντα με γνώση κι επίγνωση σε όποιον τομέα Πολιτισμού ασχοληθεί!


[Στη φωτό: Anfiteatro e giostra. Da Descrizione delle feste celebrate in Parma l'anno 1769 per le nozze di Ferdinando di Borbone e Maria Amalia d’Asburgo-Lorena (incisione Parma 1769 Parma, Casa della Musica)]

8 σχόλια:

kiki είπε...

Πολύ ωραίο το εξώφυλλο...

P. Kapodistrias είπε...

@ Κική,

Ναι, διότι απλώς Λένα Γούναρη εποίησε!!!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Να κι άλλες ομορφιές..
Τί να πρωτοθαυμάσω..

Ανώνυμος είπε...

Π.Κ.
Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά. Καλή Σαρακοστή.
Kiki, thanks.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Ευχαριστούμε, Φίλη!

P. Kapodistrias είπε...

@ Λένα,

Μα το καλό να λέγεται! Για μιαν ακόμη φορά αρίστευσες με τοη ζωγραφιά σου! Εύγε!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι μόνο το εξώφυλλο της Giostra, που διακοσμεί με το σχετικό πίνακά Της η κ. Γούναρη. Έργα Της έχουμε θαυμάσει και σε γκαλερί, αλλά και σε βιβλία και φυλλάδια.

Εκείνο που θέλω να πω σχετικά με αυτό, είναι πάντα όμορφα, με ιδιαίτερη ευαισθησία πράγματι, και μέσα από κάποια λεπτομέρεια (που μπορεί κάποιος να επισημάνει) δείχνει τη σχέση με το θέμα, ή το μήνυμα που θέλει να περάσει.

Συγχαρητήρια!

panagiotisandriopoulos είπε...

Όλο εκπλήξεις είστε εκεί στο Τζάντε, αγαπητέ Π.Κ.
Όλο δρώμενα, έθιμα κι ό,τι άλλο δεν φαντάζεται ο καθείς, εκεί!
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και κυρίως στον αγαπητό Διονύση Φλεμοτόμο που εκτιμώ ιδιαίτερα.
Να 'ναι καλά και πάντα έτσι δημιουργικός!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails