© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Άγνωστη αποτύπωση της Βενετσιάνικης Βρύσης στο Κρυονέρι Ζακύνθου

[Η φίλη και συνεργάτις μας Μαρία Σιδηροκαστρίτη κάνει σήμερα μες από τον "Ίσκιο" μας μια σημαντική αποκάλυψη: Την ύπαρξη ενός άγνωστου ζωγραφικού πίνακα, όπου έχει αποτυπωθεί σε περασμένους αιώνες η Βενετσιάνικη Βρύση του Κρυονερίου.
Το σπουδαίο αυτό κτίσμα είχε επιχωματωθεί μέχρι πριν τρεις περίπου δεκαετίες, σήμερα έχει καθαρισθεί, στέκοντας εκεί αγέρωχο, μαρτυρώντας πράγματα και καταστάσεις του μακρινού παρελθόντος της ζωής και της ιστορίας της πόλης του Τζάντε μας.
Μετά την ανακοίνωση της συνεργάτιδάς μας, θεωρήσαμε πρέπον να παρουσιάσουμε μερικές ενδεικτικές σύγχρονες φωτογραφίες της Βρύσης και μάλιστα στην 1η φωτό επιδιώξαμε να έχουμε την άποψη που έχει αποτυπωθεί και στον πίνακα.
Ευχαριστούμε τη Μαρία, διότι μάς εμπιστεύτηκε τη σημαντική αυτή ανακοίνωση, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να είχε ενταχθεί στη θεματολογία κάποιου επιστημονικού Συνεδρίου Ιστορίας!
π. Π.Κ.]


Όλοι μας γνωρίζουμε την Βενετσιάνικη Βρύση στο Κρυονέρι. Να σημειωθεί, ότι το Κρυονέρι πήρε το όνομά του από την υπαρξη αυτής της Βρύσης.
Τα χρόνια τα παλιά, που δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό στην πόλη, εκτός από τους κατοίκους, προμηθεύονταν δροσερό νερό από αυτήν και τα παραπλέοντα πλοία.
Το νερό έτρεχε από μια υδρομάστευση που υπήρχε κάτω από τον Κόκκινο Βράχο, η έξοδος της οποίας υπάρχει απέναντι από την Βρύση, στη ρίζα του βράχου, και στην συνέχεια συγκεντρωνόταν στην δεξαμενή στο πίσω μέρος της βρύσης.
Η υδρομάστευση σταμάτησε να λειτουργεί με το σεισμό του 1953 και η βρύση στέρεψε.
Οι παλιότεροι θα θυμούνται το κέντρο διασκέδασης του Νήρου που την είχε καλύψει και την επανεμφάνισή της, μετά από μελέτη που έγινε από τους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς Σταμάτη Χονδρογιάννη και Νίκο Λυκούρεση.




Όλα τα παραπάνω, που λίγο-πολύ είναι γνωστά σε όλους, τα αναφέρω, για να πρωτοπαρουσιασθεί εδώ η παραπάνω ανέκδοτη φωτογραφία ενός πίνακα, που ευγενώς η ιδιοκτήτρια οικογένεια Π. μού επέτρεψε ν' αποτυπώσω, όταν τον είδα κατά την διάρκεια αυτοψίας, σ' ενα ετοιμόρροπο σπίτι ιδιοκτησίας της (δείτε 1η φωτό).
Άξια προσοχής είναι η εικόνα της πόλης πίσω της, η τοπιογραφία της περιοχής και τα πρόσωπα που πλαισιώνουν την εικόνα (δείτε 2η φωτό, λεπτομέρεια της 1ης).





12 σχόλια:

Δέσποινα είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Συγχαρητήρια για την αποκάλυψη!

Όμως η ιστορία της Βενετσιάνικης Βρύσης με κάνει να αναρωτιέμαι: πότε θα μάθουμε επιτέλους να προστατεύουμε τα μνημεία μας???

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινα,

Ποτέ δεν θα το μάθουμε αυτοί οι Έλληνες...

Όμως, ναι! Η ανάρτηση της Μαρίας αποτελεί συμβολή στην ντόπια Ιστορία, νομίζω!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Το βρίσκω πολύ σημαντικό!
Να που υπάρχουν άνθρωποι που ευαισθητοποιούνται και εργάζονται για να μη χαθεί η πολύτιμη ιστορία ενός τόπου.
Αυτοί οι ελάχιστοι είναι που διασώζουν, ό,τι οι πολλοί αγνοούν..

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Είναι σημαντικό! Η Μαρία είναι πολύτιμη, διότι ανακαλύπτει πράγματα αδιανόητα σε μάς!

Μαρία Σ είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για την δυνατότητα που μου δίνεται να μοιράζομαι μαζί σας αυτά που γνωρίζω.
Επιθυμία μου είναι να μην ξεχαστούν και να υπάρξουν ανθρωποι που θα τα μελετήσουν διεξοδικά και θα τα μεταφέρουν στις επόμενες γενιές.

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρία μας,

Η ευχαρίστηση είναι ολάκερη δική μας! Τέτοια αποκαλύψεις να γίνονται! Ο ΙΣΚΙΟΣ είναι πάντοτε ανοιχτός στη νέα γνώση!

ritsmas είπε...

Πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία. και οφειλουμε να την αναδείξουμε...

vertzak είπε...

ΠΟΛΥ ΤΗ ΧΑΡΗΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ. ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΕ ΜΠΛΟΓΚ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ!

Unknown είπε...

Υπέροχο!

Μπράβο σε εσάς και την κ. Σιδηροκαστρίτη!

Ευχαριστούμε!

π. Γεράσιμος (Grenoble) είπε...

Τι ανάρτηση είναι αυτή, Πατέρα μου, από τον «Ίσκιο»? Μπράβο! Και πάλι μπράβο στη Μαρία.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Μαρία φέρνει στο φως και τη δημοσιότητα (γιατί ασφαλώς δεν ανήκει στους γραφικούς σκοταδιστές) άγνωστα κομμάτια της Τοπικής μας Ιστορίας.

Εκμεταλλευόμενος αυτή τη θέση θέλω να Της πω, οτι επιβάλλεται μία καλύτερη επαγγελματική φωτογράφιση συνοδευομένη από μιά εργασία, που θα είχε τη θέση Της στα «Επτανησιακά Φύλλα» του αγαπητού μας φίλου Διονύση Σέρρα, γιατί «scripta manent».

Συγχαρητήρια, με πολλές ευχαριστίες για την μέχρι σήμερα προσφορά Της στο Νησί μας.

π. Γ.

Χαρά Θ. είπε...

Συγχαρητήρια πρωτίστως στη Μαρία,που παραμένει όχι μόνο άοκνος συλλέκτης κάθε μορφής παράδοσης,αλλά κάθε τι που ανακαλύπτει το μοιράζεται μαζί μας.
Αποδεικνύεται οτι άνθρωποι με πάθος ούτε παροπλίζονται ούτε συνταξιοδοτούνται.
Συγχαρητήρια βεβαίως στον Π.Κ.,ο οποίος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να αξιοποιήσει μια τέτοια ανακάλυψη & να γίνουμε όλοι μας κοινωνοί της.
Ελπίζω οι ιδιοκτήτες του πίνακα να γνωρίζουν την αξία του και να μην έχει την τύχη του ετοιμόρροπου κτιρίου της οικογένειας.
Αλήθεια,γνωρίζει κανείς εάν το ύψος του κτισματος είναι ίδιο με το σημερινό ή έπεσε θύμα του δρόμου που έχει αυξητική τάση όπως όλοι στην Ζάκυνθο;
Πάντα τέτοια!

Porfyrogennitos είπε...

Ωραία δημοσίευση! Καλό απόγευμα!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails