© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στο Χονγκ Κονγκ / Holy Week and Easter in Hong Kong


Σύμφωνα με ρεπορτάζ, που μόλις λάβαμε, οι ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα στο Χονγκ Κονγκ τελέσθηκαν με κατάνυξη και ιεροπρέπεια.




Πλήθος Ορθόδοξων πιστών διαφόρων εθνικοτήτων προσήλθαν τις άγιες αυτές ημέρες στον ναό του Αγίου Λουκά Χονγκ Κονγκ και συμμετείχαν μ' ευλάβεια στις Ακολουθίες του Νυμφίου, του Ιερού Ευχελαίου, των Αχράντων Παθών, του Επιταφίου καί των κατανυκτικών Λειτουργιών της Μεγάλης Πέμπτης και του Μεγάλου Σαββάτου.


Η Ακολουθία της Ανάστασης καί η πανευφρόσυνη Αναστάσιμη θ. Λειτουργία τελέσθηκαν στον Αγγλικανικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, ο οποίος νοικιάσθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ καί Άπω Ανατολής, για να διευκολυνθούν οι Ορθόδοξοι πιστοί να εορτάσουν με άνεση και μεγαλοπρέπεια τη χαρμόσυνη εορτή του Πάσχα. Ο Ορθόδοξος Ναός του Αγίου Λουκά στεγάζεται σ' ένα διαμέρισμα στον έβδομο όροφο ενός Ουρανοξύστη και κατά τις μεγάλες εορτές αποδεικνύεται ανεπαρκής για να φιλοξενήσει το πλήθος των Ορθοδόξων πιστών, μελών της Ορθόδοξης Κοινότητας και επισκεπτών.

Όλων των ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος, ο οποίος στο τέλος κάθε Ακολουθίας με συντομία εξηγούσε το νόημα και τον συμβολισμό των τελουμένων κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας.

Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου ο θριαμβευτικός παιάνας «Χριστός Ανέστη» ψάλθηκε σε πολλές γλώσσες, όπως Ελληνικά, Αγγλικά, Κινεζικά, Ρωσικά, Ρουμανικά κ.ά.
Μετά το πέρας της Αναστάσιμης θ. Λειτουργίας, η Μητρόπολη παρέθεσε εόρτιο πασχαλινό τραπέζι σε πρόσφυγες και απόρους, οι οποίοι τελούν υπό την προστασία της.

Την Κυριακή της Λαμπρής το πρωί, τελέσθηκε μ' επισημότητα ο Εσπερινός της Αγάπης, κατά την διάρκεια του οποίου το Ευαγγέλιο αναγνώσθηκε σε διάφορες γλώσσες, όπως Ελληνικά, Αγγλικά, Κινεζικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Γαλλικά, Γερμανικά κ.ά.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη!

ενδιαφέρον το ρεπορτάζ αλλά ναοί που στεγάζονται σε όροφο ουρανοξύστη, με ξενίζουν αρκετά......

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Αυτό με ξένισε και μένα. Εκκλησία σε όροφο ουρανοξύστη! Θα μοιάζει με ένα διαμέρισμα σαν όλα.
Αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος..
Η ουσία είναι που μετράει.

P. Kapodistrias είπε...

@ Ηλιογράφε,

Ξενίζει ο ναός του ουρανοξύστη, διότι είμαστε εμείς οι ίδιοι ξένοι ως προς το τι τεκταίνεται στην αανά τον κόσμο Ορθοδοξία.
Ιερά θυσιαστήρια του Θεού των Χριστιανών στήνονται όπου δει, ακόμη και κάτω από δέντρα, μέσα σε παράγκες ή γκαράζ... Αρκεί να λατρεύεται Ο Θεός! Πολυτέλειες θα ψάχνουμε, όταν δεν υπάρχουν οι δυνατότητες;;;

Άλλωστε, η Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ είναι νεοσύστατη, ιδρυμένη πριν λίγα μόλις χρόνια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο νυν Μητροπολίτης κάνει τα πάντα να την φέρει στο Είναι!

Βέβαια, εμείς έχουμε την άνεση των μεγαλοπρεπών και ωραίων ναών, οι οποίοι εν πολλοίς παραμένουν άδειοι από το λαό μας και τους θυμόμαστε μόνον κατά τη Μ. Παρασκευή και Ανάσταση ή κατά τις ιδιωτικές μας τελετές... Δυστυχώς...

Εκεί όμως, στις ιεραποστολικές Εκκλησίες, είτε της Αφρικής, είτε της Άπω Ανατολής, οι άνθρωποι διψούν και δεν έχουμε το δικαίωμα να τους στερούμε το "ζωντανό νερό". Οπότε ένας ναός στον έβδομο ενός ουρανοξύστη μπορεί ν' αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός από τον μεγαλοπρεπέστερο ναό μιας ελλαδικής ή και ευρωπαϊκής πρωτεύουσας!

Αυτά και χαίρε πάντα σου όλα τα αναστάσιμα δώρα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Επαναλαμβάνοντας όσα έγραψα προς Ηλιογράφον, κρατώ μόνο το "Η ουσία είναι που μετράει"!

Καλή σου μέρα και να θυμόμαστε ότι ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Μου θυμίσατε, αυτά που είπε ο Χριστός στη Σαμαρείτιδα..!
Έχετε,όπως πάντα, δίκιο!

Ο Χριστός κάθησε κοντά της και της μίλησε..
Κορυφαία Πράξη!
Με συγκινούσε πάντα! (Άσχετο)

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά. πόση σημασία να έχει άραγε το κτιριο για την έκφραση της πίστης; είναι η εκκλησία υλικός ή πνευματικός χώρος;

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

δεν αρκεί η συγκεκριμένη πράξη του Ιησού ως θαυμάσια πράξη, αλλά έχουμε χρέος κι εμείς να φερόμαστε έτσι προς τον κάθε διπλανό, ξένο, ανέστιο, κατατρεγμένο, αλλόφορνα, άφρονα κλπ.

Και το λέω εγώ εδώ ως τύψη μου, μια και δεν είμαι όπως θα έπρεπε στην δοχή του Άλλου ως Εαυτού μου ή ώς Χριστού...

Στην προσπάθεια μια ζωή...

P. Kapodistrias είπε...

@ Βαγγέλη αγαπητέ,

Αληθώς Ανέστη! Κι επειδή Ανέστη μάς χορήγησε την δυνατότητα παντού να Τον λατρεύεουμε, κυρίως εντός μας! Εάν Τού το επιτρέπουμε αυτό, συμβαίνει Ανάσταση εδώ και τώρα!

Εμείς, άλλωστε, οι βαφτισμένοι στο όνομά Του, συνιστούμε τα μέλη του Σώματός Του, ήτοι την Εκκλησία. Το κτίσμα είναι απλώς "Ναός" και όχι Εκκλησία. Εκκλησία σημαίνει συνάθροιση των Βαπτισμένων σ' έναν τόπο (οπουδήποτε) όπου θα κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων!

Ανώνυμος είπε...

μα και οι πολυτελείς και ευρύχωροι ναοί με ξενίζουν το ίδιο, εννοείται ότι ένα ταπεινό ξωκλήσι ή μια παράγκα είναι πολύ προτιμότεροι χώροι, απλά η ασφυξία και η πολυτέλεια θαρρώ πως είναι έννοιες συνώνυμες, μερικές φορές ο τόπος είναι και τρόπος, βέβαια η ουσία προέχει, αυτό να λέγεται

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Άρτι αφιχθείς, περιπλανήθηκα στις ανά τον κόσμο Αναστάσεις, χάρη στο ιστολόγιό σου, Π.Κ, και τους πολυπληθείς αγαπημένους ανταποκριτές. Να είστε καλά όλοι. Χρόνια σας πολλά.

panagiotisandriopoulos είπε...

Συγκλονιστική η ιδέα σου, αγαπητέ μου Π.Κ., για την παρουσίαση από το λαμπροφόρο ιστολόγιό σου του εορτασμού του Πάσχα ανά την υφήλιο, όπου υπάρχουν Ορθόδοξοι.
Μα και η εκτέλεσή της αριστουργηματική!
Να 'σαι καλά, γιατί μας είσαι πολύτιμος!
Χριστός Ανέστη!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ηλιογράφε,

Κρατώ κυρίως το τελευταίο:"Η ουσία προέχει", με το οποίο συμφωνώ απόλυτα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονύση Μάνεση,

Καλώς επέστρεψες! Αντεύχομαι όλα τα δώρα του Αναστημένου δικά σου!

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Το έκαμα όλο αυτό, ώστε να φανεί, ότι και εκτός Ελλάδος υπάρχουν Ορθόδοξοι κι εορταστές της Ανάστασης του Κυρίου Ιησού.
Τούτο το γράφω κάπως περιπαιχτικά και με κάποια πίκρα, επειδή πολλάκις ο κακότυχος Ελλαδισμός μας δεν μάς αφήνει να βγάλουμε τις τσίμπλες από τα μάτια μας και να δούμε, ότι πλέον (κι ευτυχώς) δεν είμαστε ο ομφαλός του Χριστιανισμού μήτε του Κόσμου!!!...

Αληθώς Ανέστη παντού!!!

Ανώνυμος είπε...

Πατέρες και αδελφοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!

Με συγκινούν, σεβαστέ πάτερ, οι εικόνες των γεμάτων ναών στους ανά τον κόσμο, οι οποίες έχρονται σε πλήρη αντίθεση με τους δικούς μας ναούς το βράδυ της Ανάστασης.
Ο Θεός να ενισχύει όλους τους ιεραποστόλους αλλά και τους σύγχρονους "Κυρηναίους" που βοηθούν στα ιεραποστολικά έργα.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!

νέος φίλος από Πάτρα

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails