© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Μια ημερίδα για την Αραβική Λογοτεχνία του 20ού αιώνα

Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση πληροφορούμαστε (κι ευχαρίστως το αναμεταδίδουμε στους φίλους του "Ίσκιου"), ότι η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Σπουδών Μέσης Ανατολής οργανώνουν ημερίδα αφιερωμένη στον ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς, το Ρίτσο της Παλαιστίνης (διαβάστε ποιήματά του στα παραΘέματα λόγου), με θέμα:

Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ.

Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009, στις 6.30 το απόγευμα, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο (AULA) της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση αυτήν λαμβάνουν ενεργό μέρος δυο πολύ καλοί μας φίλοι: α) Η Ελένη Κονδύλη-Μπασούκου, Καθηγήτρια Αραβολογίας, ποιήτρια, δεινή blogger και ΑΝΘΡΩΠΟΣ (με όλα κεφαλαία), β) ο Λιβανέζος Roni Bou Saba, πτυχιούχος της Αραβικής Φιλολογίας, της Ορθόδοξης Θεολογίας ήδη φοιτητής Ελληνικής Φιλολογίας στην Πάτρα και μεταφραστής, γνωστός σε όλους μας εδώ από τα καίρια σχόλιά του και την όλη παρουσία του στον "Ίσκιο".

Ακολουθεί το Πρόγραμμα της Ημερίδας, για όποιον επιθυμεί να παραστεί. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης:

18.30΄ Χαιρετισμοί

Α. ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Γιάχια Χάκι (1905-1990), η τέχνη της πατριδογνωσίας. Ομιλητής: Δρ Τάρεκ Ραντουάν, καθηγητής Πανεπιστημίου αλ-Άζχαρ, Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου και Διευθυντής του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα.

Για τη ζωή και το έργο του Γκαμάλ αλ-Γιτάνι (γεν 1945). Ομιλήτρια: κα Ελένη Καπετανάκη, φιλόλογος-μεταφράστρια.

Β. ΠΟΙΗΣΗ

Ο ποιητής Νουάιμα (1889-1998) και η αναζήτηση του είναι. Ομιλητής: κ. Ρόνι Μπου Σαμπά, φιλόλογος-μεταφραστής.

Μαχμούντ Νταρουίς (1941-2008): «Ας έρθει ειρήνη στο φάντασμά μου». Ομιλήτρια: κα Αγγελική Σιγούρου, ποιήτρια-μεταφράστρια.
Απαγγελία: κα Φαντίλα Μονζέρ, κ. Χρήστος Κωτσιακόπουλος.

Γ. ΘΕΑΤΡΟ

Η πρωτοπορία στο αραβικό θέατρο: Ταουφίκ αλ-Χακίμ (1899-1987). Ομιλήτρια: κα Ελένη Κονδύλη Μπασούκου, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Σπουδών Μέσης Ανατολής.

Ταουφίκ αλ-Χακίμ επί σκηνής.
Συρραφή κειμένων και σκηνοθετική επιμέλεια: κα Καίτη Μανωλιδάκη.
Μετάφραση από τα αραβικά: κ. Παναγιώτης Καρματζός.

Το Τραγούδι του Θανάτου.
Μαμπρούκα: Μαίρη Κιντώνη. Αζάκερ: Ελένη Βουτυρά. Ελουάν: Αλέξανδρος Μαχαιράς

Ε, συ που σκαρφαλώνεις στο δέντρο.
Αστυνομικός: Φώτης Αρμένης. Υπηρέτρια: Καίτη Μανωλιδάκη. Η σύζυγος: Ελένη Βουτυρά. Ο σύζυγος: Νίκος Κεφαλάς. Δερβίσης:
Φώτης Αρμένης

Κρουστά, ούτι, φλογέρα, τραγούδι:
Νικήτας Βοστάνης

Οργανωτική επιτροπή: Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Σ.Μ.Α.

1 σχόλιο:

Ritsmas είπε...

Τι καλά που έβαλες αυτή την ανάρτηση. Ο Νταρουίς ήταν ένας καλός και πονεμένος ποιητής. Κρίμα που έφυγε νωρίς και τόσο νέος.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails