© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Το Πρωτείο στην Εκκλησία: Μια ελληνορθόδοξη θεώρηση


Κείμενο - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Μια διατριβή που θα συζητηθεί πολύ! Όχι μόνο στους Ορθοδόξους κύκλους, αλλά κυρίως στους Ρωμαιοκαθολικούς.
Πρόκειται για την διδακτορική διατριβή του Μεγάλου Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μαξίμου, ο οποίος έλαβε επίσημα το δίπλωμα της ανακηρύξεώς του σε διδάκτορα της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου υποστήριξε την διατριβή του με θέμα:
«Το Πρωτείο στην Εκκλησία - Από την Α΄ Βατικανή στην Β΄ Βατικανή Σύνοδο: Μια Ελληνορθόδοξη προσέγγιση» (Primacy in the Church - From Vatican I to Vatican II: A Greek Orthodox Perspective).

Η διδακτορική διατριβή απέσπασε τις ευμενείς κρίσεις των εξεταστών Καθηγητών Μητροπολίτου Διοκλείας κ. Καλλίστου Ware και της Ελλογιμ. Δρος G. Simmonds, οι οποίοι τόνισαν, ότι το διδακτορικό θα συμβάλει στην επιστήμη της Θεολογίας και παρότρυναν τον Μ. Αρχιδιάκονο να το εκδώσει.

Ο Καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, ο οποίος έλαβε την διατριβή του Αρχιδιακόνου Μαξίμου, συνεχάρη τον νέο διδάκτορα, επισημαίνοντας ότι οι άριστες σπουδές του Αρχιδιακόνου παρήγαγαν μια ενδιαφέρουσα και πολύτιμη διατριβή, η οποία υπογραμμίζει πτυχές άγνωστες στους Ρωμαιοκαθολικούς Θεολόγους και πιθανόν σε κάποιους Ορθοδόξους και θα συμβάλει στον διεξαγόμενο διάλογο μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Σημειώνει, επίσης, σε σχετική επιστολή του προς τον Μ. Αρχιδιάκονο, ότι είναι πολύ ευγνώμων, διότι η διατριβή παρέχει πλούσια γνώση στην θεολογική επιδίωξή μας.

Σημείωση Π.Κ.

Εμείς από εδώ, στον ταπεινό μας Ίσκιο του Ήσκιου, (παρακολουθώντας νυχθημερόν τα του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας στην του Κωνσταντίνου Καλλίπολη) συγχαίρουμε από καρδιάς τον εκ Πατρών αγαπητό μας Πατέρα Μάξιμο Βγενόπουλο και τού ευχόμαστε ειλικρινά οι εν γένει γνώσεις και η μέχρι τούδε πείρα του στην πολυαπαιτητική αυλή του Φαναρίου να υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο την Οικουμενική Ορθοδοξία στη συνάντησή της μάλιστα με τ' άλλα χριστιανικά δόγματα, αλλά και τις θρησκείες του Κόσμου.
Είναι άλλωστε παγκοίνως παραδεκτό, ότι η μετ' επιστήμης Γνώση ξανοίγει τη σκέψη, αποτάσσει τα στερεότυπα, ελευθερώνοντας από τα δεσμά του εκκλησιαστικού μας επαρχιωτισμού, ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να μάς δέρνει...
Εύγε π. Μάξιμε! Πάντα ψηλά και όλο ψηλότερα!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"ελευθερώνοντας από τα δεσμά του εκκλησιαστικού μας επαρχιωτισμού"

Πάτερ Παναγιώτη θα σταθώ σε αυτή την πρόταση

P. Kapodistrias είπε...

@ Ηλιογράφε,

Σού άρεσε αυτό εεε; Εμ, δεν έχω δίκιο; Τι φοβάται η ελλαδίτικη Ορθοδοξία; Τους πάντες. Και κυρίως τον εαυτό της, νομίζοντας ότι είναι το κέντρο του Κόσμου. Αν είναι δυνατόν...

Έχουμε τόσες τσίμπλες στα μάτια μας και παριστάνουμε τους Σωτήρες του Θεού... Οι αόμματοι...

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Μου έκανε αίσθηση, γιατί είναι τόσο αφοπλιστικά αληθινός χαρακτηρισμος!

Πολλά Συγχαρητήρια στον π Μάξιμο, που αποτελεί δυνατή Ελπίδα για την Εκκλησία και την Επιστήμη!

Daniel είπε...

Με τη σειρά μου κι εγώ πάτερ Παναγιώτη, εκφράζω το θαυμασμό μου και την ικανοποίηση μου για την 'ανοιχτή" και "αντικειμενική σού" σκέψη πάνω σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που, ας μου επιτραπεί να το ταυτίσω με τους...Ελληναράδες και υπερ-εθνικιστές που λόγω των τεραστίων διαστάσεων παρωπίδων και ωτοασπίδων τους έχουν επιλεκτική ακοή και όραση και μνήμη...
καλά να είσαι και συγχαρητήρια στον πατέρα Μάξιμο,
χαιρετίσματα πολλά,
δ.μ.τ.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναΐς,

Η Αλήθεια είναι αφοπλιστική από μόνη της. Βέβαια, όταν λέμε την Αλήθεια βαλλόμαστε κιόλας, αλλά δεν πειράζει.
Duras veritas, sed veritas, λέγαν οι Λατίνοι. Τουτέστιν, Σκληρή η Αλήθεια, αλλά Αλήθεια!...

Και στην περίπτωσή μας, το ν' αναγνωρίζουμε τα μειονεκτήματα ημών των Ορθοδοθεωρουμένων είναι βηματισμός επιστροφής "εις εαυτόν".

Στην παγκόσμια πατρίδα συμβαίνουν τα Πάντα, ενώ εδώ στο Ελλάντα βαυκαλιζόμαστε για την "αποκλειστικότητά" μας έναντι του Θείου, θυμίζοντας απλώς την προ Χριστού ιουδαϊκή μισαλλοδοξία.

Άσε, είναι μεγάλο κεφάλαιο. Ας μην το θίξουμε τώρα, διότι αιμορραγεί...

Ο π. Μάξιμος πάντως νύσσει (θέλω να πιστεύω) και τέτοια θέματα ή τουλάχιστον παρέχει ευκαιρίες σκέψης ή και περίσκεψης.

P. Kapodistrias είπε...

@ Daniel ή Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά, φίλη μας,

Γράφω και λέω συνήθως τ' Αυτονόητα, τα οποία μοιάζουν σανσκριτικά και παραθεωρούνται από υστερόβουλους νόες των σύγχρονων / ασύγχρονων... Σωτήρων.

Χαιρόμαστε όλοι πάντως για τον Πανοσιολογιότατο Μέγα Αρχιδιάκονο!

π. Αντώνιος Καλόφωνος είπε...

Πάτερ Παναγιώτη,

Διάβασα μετά χαράς μεγάλης την είδηση. Ασφαλώς θα απαίτησε πολύ ιδρώτα και προσπάθεια. Να χαίρεται την αξία του και να τον χαρούμε κ' εμείς σε ανώτερα.

P. Kapodistrias είπε...

@ π. Αντώνιε,

Συνυπογράφω ασμένως όσα γράφεις. Τουλάχιστον να υπάρχουν Κληρικοί, στους οποίους να μπορεί ν' ακουμπήσει ο Σταυρός της Εκκλησίας!

Vater Panajiotis είπε...

Άξιος εργάτης του Αμπελώνος ο π.Μάξιμος. Να είσαι καλά που ανέδειξες τον έπαινό του, πάτερ μου.
Η τοποθέτησή σου για την Ορθοδοξία ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΗ. Φοβόμαστε τους πάντες ενώ δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτε.

P. Kapodistrias είπε...

@ Vater Panajiotis,

Να είναι καλά και "ενδυναμούμενος εν τη χάριτι της εν Χριστώ Ιησού"!!!


υ.γ. Ως προς τα της Ορθοδοξίας μας, επιτέλους να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, δίχως λειάνσεις λόγου κι επιτηδεύσεις ιδεολογημάτων!...

Να περνάτε ωραία εκεί στην αλλοδαπή! Χαίρε, αγαπητέ συναδελφέ!

Νικ. Κεφαλληνός είπε...

Πολύ χάρηκα με τη χαρά του Μεγάλου Αρχιδιακόνου. Πράγματι, έλειπε από τη Βιβλιογραφία και ο π. Μάξιμος μάς πλουτίζει τώρα.

Καλή δύναμη στο έργο του!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails