© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Ο Άγιος Ανδρέας στα Διαπόρια της Ζακύνθου


Εξερεύνηση, Κείμενο και Φωτογραφίες: 
Μαρία Σιδηροκαστρίτη-Κοντονή

Στις βορειοδυτικές ακτές της Ζακύνθου, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μέσω Βολιμών του Δήμου Ελατίων, υπάρχουν δύο μικρά νησάκια-σκόπελοι, "Διάποροι ή Διαπόρων σκόπελος" αναφέρονται στο λεξικό του Λεωνίδα Χ. Ζώη (τόμος Α΄, σελ. 162 ).



Το μεγαλύτερο από αυτά πήρε το όνομά του από το Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα, που ήταν κτισμένο εκεί πριν από τον 16ο αιώνα, από όπου και μεταφέρθηκε στην απέναντι στεριά, στο Μεσοβούνι, για το φόβο των πειρατικών επιδρομών. Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι το αποτοιχισμένο εκκλησάκι στον α΄ όροφο του Μεταβυζαντινού Μουσείου Ζακύνθου προέρχεται από αυτό το Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα στο Μεσοβούνι.


Το νησί-σκόπελος φαίνεται ότι παλαιότερα συνδεόταν με τη στεριά. Τώρα πλέον ένα πολύ μικρό κομμάτι θάλασσα το χωρίζει από αυτήν. Η παράδοση διηγείται ότι προσπάθησαν να πηδήσουν αυτό το πέρασμα ενενήντα εννιά κάτοικοι της περιοχής, έπεφταν όμως στη θάλασσα και πνίγονταν, διότι τους έσπρωχνε ο διάβολος... Μόνον ο εκατοστός γλίτωσε, ο οποίος ήταν καλόγερος και κατάφερε να δέσει τον διάβολο κρατώντας τον χρόνια κλεισμένο στο νησί! Έτσι -λένε- σταμάτησε το κακό.



Όταν επισκέπτεσαι το νησάκι με βάρκα από το Φάρο ή τον Άγιο Νικόλα, τίποτα δεν μαρτυρά ότι ξαφνικά και από το πουθενά εμφανίζονται εμπρός στα μάτια σου αμυντικές κατασκευές (τοίχοι) μήκους πλέον των σαράντα μέτρων και ύψους δύο-τριών μέτρων και που όμοιες τους δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Ζάκυνθο!


Στο εσωτερικό τους υπάρχουν τα ερείπια του Καθολικού της Μονής και άλλες κατασκευές, αλλά είναι τόσο δύσβατα και απόκρημνα, που μόνον οργανωμένα μπορεί κανείς να εξερευνήσει το υπόλοιπο νησί, να πάει στη μικρή κυκλική αμμουδιά που λέγεται Άγιο Βήμα, ν' ανέβει και να κατέβει τα κατεβάσματα (η θέση που είναι κτισμένο το μοναστήρι), να ξαποστάσει δίπλα στους βράχους Γαρμπή, Πουνέντε και Μαΐστρο.



Είναι απορίας άξιον, πώς ένας μικρός σκόπελος έχει τόσες ονομασίες, τις οποίες, μαζί με την παραπάνω παράδοση, μού τις είπε το 1990 ο αείμνηστος Ηλίας Θεοδόσης, πρώην πρόεδρος της κοινότητας Μέσω Βολιμών. Η φωτογράφισή μας έγινε το 1996 με την βοήθεια του κ. Νίκου Ακτύπη, τότε Δημάρχου Ελατίων.


Ελπίζοντας ότι το δημοσίευμα αυτό θα κεντρίσει το ενδιαφέρον ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα αποτυπώσουν, μελετήσουν και καταγράψουν την ιστορία του Αγίου Ανδρέα στα Διαπόρια, είχα δημοσιεύσει στον τοπικό τύπο (εφημ. Ερμής, 14 Νοεμβρίου 1996 και εφημ. Ημέρα τση Ζάκυθος, 29/30 Οκτωβρίου 2000) τις σχετικές φωτογραφίες, αλλά μάλλον δεν έπεσε στην αντίληψη κάποιου αρμοδίου... Επανέρχομαι λοιπόν πάλι σήμερα, μέσα από τον "ίσκιο του Ήσκιου", μήπως κάποιος ενδιαφερθεί και ξαναζωντανέψει το άγνωστο αυτό κομμάτι της τοπικής Ιστορίας μας.




27 σχόλια:

H.Constantinos είπε...

Ενδιαφέρον. Αξίζουν το ψάξιμο κάτι τέτοιες λεπτομέρειες -που δεν είναι καθόλου λεπτομέρειες...

Κεφαλληνός είπε...

Συγχαρητήρια στη Μαρία για την αποκάλυψη που μάς έκαμε! Μάθαμε πράγματα που δεν ξέραμε!

π. Αντώνιος Καλόφωνος είπε...

Το είδα με έκπληξη και χαρά. Άγνωστα πράγματα! Τι ωραία! Πολύ θα ήθελα να τα επισκεφθώ!

Άραγε θα ιδρώσει το αυτί κανενός υπευθύνου;

Unknown είπε...

Μακάρι να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι γι' αυτό, θέμα!

Μπράβο για άλλη μια φορά στην κ. Μαρία για την έρευνα και το μεράκι της αλλά και σε εσάς Π.Κ. που μας δίνετε την ευκαιρία και τα ερεθίσματα!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Άγνωστες ομορφιές και πολύ όμορφη η ιστορία τους..
Μακάρι να ακούσουν οι αρμόδιοι,αν και συνήθως είναι άτομα με σοβαρό πρόβλημα..ακοής.

kiki είπε...

Για άλλη μια φορά η Μαρία Σιδηροκαστρίτη αποδεικνύει πόσο καλά ξέρει την ιστορία του νησιού και πόσες άγνωστες πτυχές του έχει ψάξει. Μακάρι να άκουγαν υπεύθυνα αυτιά όλα αυτά. Μπράβο και στους δύο για την παρουσίαση!

panagiotisandriopoulos είπε...

Μια ανάρτηση έκπληξη και έκκληση! Για ...Ανάσταση του Αγίου Ανδρέα στα Διαπόρια.
Μακάρι!

Σκέπτομαι πως η πόλη μου, η Πάτρα, η πόλη του Αγίου Ανδρέου, θα έπρεπε να έχει ποικιλοτρόπως ...δικτυωθεί με τα απανταχού της προσκυνήματα του Πρωτοκλήτου.
Αλλά...

Ιωάννα είπε...

Μπράβο σας, χάρηκα που είδα αυτές τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες που τις συνοδεύουν! Είχα υπόψη μου μόνο τη μονή του Αγίου Ανδρέα στη στεριά, στις Κάτω Βολίμες. Υπάρχει αναφορά και από τον Λ. Σαλβατόρ στο δεύτερο τόμο του έργου του, ''Ζαντε'' - εκδόσεις Μπάστα-.
Τη διαδρομή προς τον Άγιο Ανδρέα, έτσι όπως την περιγράφει, ο Σαλβατόρ, είναι κάτι που θέλω να κάνω φέτος το καλοκαίρι. Μακάρι να κάνουν κάτι οι αρμόδιοι για την αναδειξη της ιστορίας του τόπου μας. Μέχρι τότε ότι μπορείτε, ότι μπορούμε, εμείς οι απλοί.
Και πάλι μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Αναδημοσιεύω εδώ: http://neohoraitis.blogspot.com/2009/05/blog-post_07.html

Τα σέβη μου...

Μαρία Σ είπε...

Αγαπητοί φίλοι του ιστολογίου χαίρομαι που γνωρίσατε με την ανάρτηση αυτή μια ξεχασμένη γωνιά της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Συμβουλεύω απερίφραστα , να το επισκεφτείτε το καλοκαίρι ,θα μείνετε εκστακτικοί,αλλά να μη παραλείψετε να πάρετε μαζί σας μια σκάλα ,γιατί τα πρώτα 3 μέτρα είναι πολύ απόκρημνα και είναι κρίμα να πάτε μέχρι εκεί και να μην μπορέσετε να ανέβετε.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ ολους και ιδιαίτερα τον φιλοξενούντα μας.

mareld είπε...

Καλώς σας βρίσκω!

Αγαπημένοι μου χάρηκα πολύ με την ομορφιά και την αποκαλυψη!

Μαράκι πόσο θάλεθα να ήμουν και εγώ μαζί σου..ξέρω.. δεν ήσουν μόνο άφταστη στα μαθηματικά και την αστρονομία..έχεις τσι χάρες ούλες!!!

ΥΓ
Είμαι αρκετές μέρες με ίωση..φιλάκια την άλλη φορά..

Άστρια είπε...

Καλησπέρες πολλές!

Πολύ ενδιαφέρον αυτό το οδοιπορικό. Τα Διαπόρια δεν τα ήξερα και πήγε στην αρχή το μυαλό μου στα Διαπόντια που βέβαια είναι άλλα. Μου αρέσουν πολύ πάντως και αυτά τα ονόματα που περιέχουν ανάμεσά τους το διάστημα (απόσταση)

Artanis είπε...

Πανέμορφο μέρος και πολύ ωράια η παρουσίαση...
Καλησπέρα αγαπητέ Π.Κ.

P. Kapodistrias είπε...

@ Κωνσταντίνε,

Ανέκαθεν πίστευα κι εγώ, ότι στις μικρές λεπτομέρειες εγκιβωτίζεται η Ουσία. Τ' άλλα είναι παραγέμισμα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κεφαλληνέ,

Ναι, τής ανήκουν πολλές χάριτες! Κι εγώ ήμουν αγράμματος επί του θέματος "Διαπόρια"!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ π. Αντώνιε,

Αν ιδρώσει αυτί υπευθύνων; Μα, ουδείς εχέφρων το περιμένει... Θα ιδρώσουμε να περιμένουμε μάλλον!...

P. Kapodistrias είπε...

@ Ντάνα,

Υπάρχουν άραγες αρμόδιοι σ' "ετούτο το αλωνάκι", που θάλεγε και ο Σολωμός;

Αν, δε... Μόνον ανατινάξεις δημοσίων κτιρίων μπορούμε να οργανώνουμε... Κλαψ...

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Όχι μόνον! Μάλλον πρόβλημα αυτισμού ή παρασιτισμού έχουν... Αυτοβολεύονται κι έτσι η Ιστορία προχωρά ερήμην τους (μας)...

Άσε, μη θίγουμε τέτοια κατ' αυτό το όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό, με τέτοιες όμορφες εικόνες παρθενικότητας, σαν αυτές της Μαρίας!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κική,

Έχω ξαναπεί, ότι η Μαρία έχει γνώσεις και μεράκι, που προήλθαν πάντως από την Αγάπη της για τον τόπο και τις ομορφιές του!

Εάν και οι κ.κ. Ανευθυνο-υπεύθυνοι του τόπου μας είχαν ένα τόσο δα ψήγμα Αγάπης, τίποτε δε θα χανόταν...

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Ευχαριστούμε για τον λόγο τον καλό!

Ωραία η πρότασή σου περί των απανταχού προσκυνημάτων του Αγ. Ανδρέου.
Αλλά... έχετε κι εσείς εκεί στην Πάτρα τη λιγοσύνη των Υπευθύνων σας... Κάθε τόπος και τα προβλήματά του...
Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν από Ποιότητα...

P. Kapodistrias είπε...

@ Χωραΐτη,

Είδα! Καλημέρες πολυαναστάσιμες!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ιωάννα,

Καλώς ήρθες στη γειτονιά μας. Σε υποδεχόμαστε με ανοιξιάτικη θάλασσα από τα Διαπόρια και θερμά συναισθήματα. Να μάς έρχεσαι. Αν είμαστε καλά, έχουμε συνέχεια!

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια. Ανήκουν στη Μαρία Σιδηροκαστρίτη, που είναι η σημερινή πλοηγός μας!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρία Σιδηροκαστρίτη,

Τι να πώ!!! Απλά, σ' ευχαριστώ εκ μέρους όλων εδώ, αλλά και της υγιούς ζακυθινής κοινωνίας για την εν γένει προσφορά σου στον Τόπο!

Και να πω ξανά και ξανά:

Μαρία, είσαι ΘΕΑΑΑΑ!!!!!!!!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρέλντ,

Καλώς τηνε την πολύτιμη Φίλη από Σουηδία! Περαστικά από την ίωση και γρήγορα στο Τζάντε!

Μού άρεσε αυτό για τη συμμαθήτριά σου, τη Μαρία: Έχει τσι χάρες ούλες!!!!!!!!Προσυπογράφω αβλεπτί!!!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Άστρια,

Ναι, υπάρχει για λεκτική ομοιότητα Διαπορίων και Διαποντίων.

Να είσαι καλά να μάς έρχεσαι και να σε χαιρόμαστε!

Καλημέρες ανοιξο-αναστάσιμες!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Ναι, είναι ως φαίνεται στις φωτό (γιατί ελάχιστοι έχουν φτάσει εκεί) πολύ όμορφα.

Όμως κι εκεί στο Όκλαντ, όμορφα δεν είναι;

Κάμε μια βόλτα εκεί και για εμάς!!!!
Χαίρε!

vertzak είπε...

Πολύ ενδιαφέρον, πολύ χρήσιμο επίσης για όποιον θέλει να πάει μέχρι εκεί. Για αρμόδιους δε μιλάω. Αρμόδιος είμαι εγώ και εσύ.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails