© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ξενάγηση στην Ευαγγελίστρια, τη Μητρόπολη της Λευκάδας

Σήμερα ταξιδεύουμε νοερά στ' όμορφο νησί της Λευκάδας κι επιχειρούμε μιαν επιπλέον ξενάγηση. Αυτή τη φορά στον περικαλλή Ναό της Ευαγγελίστριας ο ποίος είναι και ο Μητροπολιτικός.

Χρονολογία απαρχής του Ναού είναι το 1689. Ξεκινά την ιστορική του διαδρομή στον χρόνο ξύλινος, αλλά με την καθοριστική συμβολή του Ιερομονάχου Μεθοδίου Μολφέτα, του και πρώτου Εφημερίου του, εξελίσσεται σ' ένα περίλαμπρο κτίσμα.

Ο ναός σωριάστηκε σε άμορφη μάζα ερειπίων κατά τον καταστρεπτικό Σεισμό του 1825. Οι ευλαβείς Λευκάδιοι της Ενορίας ανέλαβαν την αποκατάστασή του. Κατ' αρχήν ορθώθηκε ξύλινος και συν τω χρόνω στη σημερινή του μορφή. Τα δεινά όμως δεν τέλειωσαν... Ξαναχτυπήθηκε άγρια απ' τον Εγκέλαδο στις 14 Αυγούστου 2003, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, μα με σύντονες ενέργειες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των αρμοδίων Αρχών, σύντομα επουλώθηκαν οι πληγές.

Αμέσως μόλις εισέλθει ο επισκέπτης στο ναό, η Ιστορία είναι διάχυτη στον χώρο. Πόσες χαρές και λύπες διαιώνιες... Πόσα ιστορικά γεγονότα, ιδιωτικά ή δημόσια... Πόσος χρόνος έχει ξοδευτεί εδώ μέσα... Πόσα δάκρυα ικεσιών και ψάλματα δοξαστικά...

Το επιβλητικότατο Τέμπλο μαγνητίζει από την πρώτη στιγμή τη ματιά προς ουράνιες πτήσεις του νου μας. Είναι έργο του Χαρ. Γλένη ή Πριτελή.



Το πρώτο που διαπιστώνει κανείς, είναι η συνύπαρξη βυζαντινίζουσας και δυτικίζουσας τεχνοτροπίας στην αγιογραφία. Οι δεσποτικές εικόνες του Τέμπλου είναι του Σπυρίδωνος Σταμπόγλη...


... ενώ οι αγιογραφικοί πίνακες της Ουρανίας (α. Το παιδίον Ιησούς οραματίζεται τον Σταυρό Του, ανάμεσα στην Παναγία και τον Ιωσήφ, β. Η στέψη της Θεοτόκου από την Αγία Τριάδα) είναι έργα του Σπυρίδωνος Γαζή.


Το δικό τους χρώμα έχουν ο χαρακτηριστικός άμβωνας και ο αρχιερατικός θρόνος, ξυλογλυπτικά έργα του Ευσταθίου Προσαλέντη ή Μαϊστράλη.

Το πλέον ιδιαίτερο, ανάμεσα στα πολλά και αξιοπρόσεκτα της Μητρόπολης των Λευκαδίων, είναι η περίπυστη εικόνα της Αγίας Μαύρας, ένθετη σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι - καθέδρα σε σχήμα κάστρου. Προέρχεται από τον παλαίφατο ναό της Αγίας Μαύρας του Κάστρου και φυλάσσεται εδώ μετά την πυρπόλησή του, που συνέβη το 1810.


Όλα τα παραπάνω στοιχεία κι - εννοείται- πλείστα άλλα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει στον καλοτυπωμένο, μεγαλομεγέθη, πανόδετο και πληρέστατον από κάθε άποψη Τόμο με τίτλο "Ενορία Ευαγγελιστρίας Λευκάδος" (Λευκάδα 2007, σελίδων 356), τον οποίο συνέγραψε ο πολυγραφότατος και δραστηριότατος σημερινός Εφημέριος του Ναού και καλός μας συναδελφός Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Ζαμπέλη, τον οποίο ευχαριστούμε (και από αυτή τη θέση) για Όλα!!!

4 σχόλια:

H.Constantinos είπε...

Ωραίες λεπτομέρειες, και ωραία αποτυπωμένες...!

Μαρία Σ είπε...

Καλημέρα
Δεν εχω πάει Λευκάδα!!!
Μου δώσατε έναυσμα ,στο αμεσο μέλλον να την επισκευθούμε.

kiki είπε...

Ωραία η virtual βόλτα μια και δεν την έχουμε δει live.

Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ είπε...

Πραγματικά είναι υπέροχος Ναός.Ελπίζω σύντομα να μπορέσω να τον επισκευθώ .Το τέμπλο και η ουρανία θυμίζουν Ζακυνθινή Εκκλησία.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails