© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Τρία συλλεκτικά CDs για τον ιόνια μουσικό Σολωμό

Οι Επτανήσιοι λάτρεψαν τον Ποιητή τους απ' την εποχή που ήταν εν ζωή. Τον τραγούδησαν μάλιστα. Αλλά και οι συνθέτες του Ιονίου χώρου δεν έμειναν ασυγκίνητοι μπροστά στο ασυναγώνιστο μεγαλείο της Ποίησής του.

Τούτο φαίνεται καθαρά μες από τη συλλεκτική και εκτός εμπορίου κασετίνα με τρεις δίσκους ακτίνας (cds), με τίτλο «Σολωμός Ιόνια Μουσικός», που κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία του δραστήριου Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων» και την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων.

Ας δούμε τι λέει σχετικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου κι Επιμελητής της έκδοσης, εξαίρετος συγγραφέας και ερευνητής, Νίκιας Λούντζης:

«Ο επτανησιακός λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρόκληση της μουσικής παρέμβασης στο σολωμικό στίχο. Είχε και εκείνος την ωριμότητα να τη νιώσει και την ικανότητα να τη διεκπεραιώσει. Και φτέρωσε το μήνυμα του ποιητή με μουσικούς τόνους εύηχους και συναρπαστικούς.
Η επτανησιακή μουσική παρέμβαση εκδηλώθηκε σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους χώρους. Στο σαλόνι πήρε τη μορφή της μονωδίας με συνοδεία πιάνου, στην ταβέρνα τη μορφή της τετράφωνης ασυνόδευτης αρέκιας, στο δρόμο τη μορφή της σερενάτας με συνοδεία μαντολινάτας.
Οι Επτανήσιοι συνθέτες του 19ου αιώνα εμπνεύστηκαν κυρίως από το λυρικό και το επικό τμήμα του σολωμικού έργου. Η υψηλή δημιουργία του τελευταίου μέρους της ζωής του ποιητή αφενός τους ήταν άγνωστη, αφετέρου ξεπερνούσε τα όρια τόπου και χρόνου. Εμελλε στους Επτανήσιους συνθέτες του 20ού αιώνα να προσεγγίσουν τον "Κρητικό" (ο Σπύρος Καψάσκης)ή τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" (ο Αλέκος Ξένος και στις μέρες μας ο Τιμόθεος Αρβανιτάκης). Γεγονός που πιστοποιεί ότι ο Σολωμός, 150 χρόνια μετά το θάνατό του, εξακολουθεί να ζει στην επτανησιακή καλλιτεχνική συνείδηση, αλλά και ότι και ο επτανησιακός μουσικός πολιτισμός εξακολουθεί να ζει, προσπαθώντας να εκφράσει τον ποιητή του».

2 σχόλια:

Ενορία Αγίου Ελευθερίου Κέρκυρας είπε...

O Σολωμός ήταν είναι και θα παραμείνει ο αστείρευτος ποιητής και εμπνευστής κάθε εποχής και τα ποιήματα του θα τα τραγουδούν οι επτανήσιοι με κάθε είδος μουσικής. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που μας προσφέρουν τέτοιες εκδώσεις όπως της εν λόγω συλλεκτικής κασετίνας με τα CD.

panagiotisandriopoulos είπε...

Θαυμάσια πρωτοβουλία και πραγματική συμβολή στην νεώτερη μουσική μας φιλολογία!

Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ μας Π.Κ. και για το Banato tv!
Μα είστε πάντα στην πρωτοπορία! Άξιος πραγματικά!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails